Podkasten Tinius Talks presenteres på Kampanje.com etter avtale mellom Stiftelsen Tinius og Kampanje og uten noen form for økonomiske bindinger.

Hvordan påvirker sosiale medier demokratiet? I en ny bok om internettets utvikling er USAs ledende teknologiselskaper og Silicon Valley pekt ut som de skyldige. I en podkast-episode fra Stiftelsen Tinius får forfatterne av boken, Karin Pettersson, direktør for public policy i Schibsted, og Martin Gelin, Dagens Nyheters korrespondent i New York, spørsmål om hvordan internett er ødelagt og hvilke bevis som støtter opp under at demokratiet er i krise.

- Teknologiplattformenes forretningsmodeller handler om å få folk til å bli, og til å være engasjerte. Og hvordan gjør man det? Jo, det gjør man ved å løfte frem følelsesladd innhold. Innhold som driver sinne, frustrasjon, aggresjon, sier Pettersson i podkasten.

- Det skjer ikke gjennom en ondskapsfull plan, men som en uforutsett konsekvens av disse forretningsmodellene får vi en offentlig samtale som domineres av innhold som i sin karakter er vanskelig å forene med en demokratisk samtale, forklarer hun.

Medforfatter Martin Gelin avslører at bokens tittel stammer fra et intervju med en av Twitters grunnleggere, Evan Williams.

- Vi gjorde et intervju med Evan Williams, og han sa akkurat det: Internet is broken. Og vi har selv kommet frem til at det står verre til enn hva vi trodde, sier Gelin.

- Eksperter over hele verden peker på Google og Facebook, og andre sosiale medieplattformer, som bidragsytere til at demokratiet er destabilisert, at voldsbølger sprer seg, at demokratiske prosesser er svekket, og høyreekstremister, antiliberale og antidemokratiske krefter har vokst, forteller han.

Gelin mener utviklingen i mer demokratiske land ser annerledes ut enn utviklingen i land der myndighetene styrer sosiale medier.

- I Kina har de gjennom sofistikert AI, og med tusentalls statlige sensurer, i prinsippet lykkes i å forby regimekritikk i sosiale medier. Det viser risikoen for hva som kan skje i autoritære land. Modellen i demokratiske land er snarere slik vi ser at for eksempel Donald Trump og hans administrasjon utnytter sosiale medier til å spre desinformasjon. Det er en modell der man drukner sannhet i så mange distraksjoner, slik at vi ikke lenger vet hva som er sant, hva man kan stole på og hva som er viktig.

Kjersti Løken Stavrum, CEO i Stiftelsen Tinius, spør om mediene også kan ha en del av skylden.

- Det er noe riktig i det, men jeg tror ikke at man kan si at om bare media hadde vært bedre til å gi rom for flere stemmer så hadde vi ikke sett denne utviklingen. Det er mer enn som så. Det er noe i denne infrastrukturen som gir en ekstra tyngde og fordel til det veldig polariserende og høyreekstreme politiske innholdet, svarer Pettersson.

Panelet er derimot alle enige om at et liv uten internett er vanskelig å se for seg.

- Vil man nå ut med en artikkel om Facebook og deres skadevirkninger må jeg jo poste den på Facebook. Jeg vet ikke. Det er veldig vanskelig som journalist å boikotte sosiale medier, sier Martin Gelin.

Vil du høre mer om hvordan internettet er ødelagt og demokratiet er i krise? Hør hele episoden her: