Med september tilbakelagt viser tv-regnskapet at TV 2 har fått den aller beste starten på høsten med en samlet andel på 31,2 prosent av alle seere mellom 10 g 79 år i måneden. Det er en marginal vekst på 0,1 prosentpoeng sammenlignet med samme måned i fjor.

Ingen av TV 2s konkurrenter kan vise til andelsvekst i den bredeste målgruppen.

Kanaldirektør Trygve Rønningen påpeker at TV 2 måler seg mot en sterk september i fjor.

- Vi hadde en veldig sterk september i fjor og den befester vi i år. Dette er bra tall for oss, sier han til Kampanje.

Den største veksten i TV 2s kanalportefølje er det Nyhetskanalen som har. Den øker fra 3,2 til 4,1 prosent.

- Nyhetskanalen gjør det bra og fortsetter å imponere, slår Rønningen fast.

Tv-målingen ble endret 1. januar i år og hele tv-universet inkluderer nå alle seere mellom 10-79 år. Tallene fra 2017 er for alle tv-seere over 12 år.

Satser stort på fredager
Denne høsten har TV 2 gått på lufta med sin største fredagssatsing noensinne med «Idol», «Senkveld med Helene og Stian» og - for første gang på TV 2 - «Skavlan». Kanalens øvrige høstmeny består av TV 2-traverne «Åsted Norge», «Jakten på kjærligheten», «Skal vi danse» og den største seermagneten av dem alle; «Farmen».

Dette har gitt hovedkanalen en andel på 21,8 prosent, som riktig nok er en nedgang på 0,7 prosentpoeng.

- Vi går marginalt ned i den bredeste målgruppen, men dette er så stabilt at det er tilnærmet likt med i fjor, sier Rønningen.

Les mer: TV 2 utfordrer gullrekka til NRK: - Dette er vår «diamantrekke»

- Summen som teller
Tv-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat har tidligere sagt til Kampanje at Fredrik Skavlan foreløpig ikke står til forventningene på sin nye kanal.

Les også: Lindmo styrker seg i talkshow-krigen - Skavlan svekkes ytterligere

- Hvor godt har dere lyktes med fredagssatsingen deres?

- For TV 2 er det summen av alt vi gjør som gir en sånn andel. Det er ikke én enkelt dag eller enkelt program som klarer å få til et sånt resultat. Vi føler at vi har en solid høst og den har bare så vidt begynt, sier Rønningen.

Fallende tv-seing
Samtidig fortsetter seingen på de lineære tv-kanalene å falle. Målgruppen 20-49 så i september 77 minutter tv daglig. Det utgjør en nedgang på 13,3 prosent korrigert for endringer i tv-universet.

Selv om lineær-tv-seingen samlet sett går ned, mener tv-sjef Marianne Massaiu i Mediacom at seerveksten fra august (108 minutter) til september (119 minutter) er som normalt.

- Den konkrete oppsummeringen er at lineær-tv ikke er dødt. Det skal leve en stund til. Det er ikke så mange andre plattformer som klarer å samle så mange mennesker samtidig, sier hun til Kampanje.

Her ser du markedsandelene til de store tv-husene i 10-79 i september i 2018 sammenlignet med andelene i 12+ i tilsvarende periode ifjor. 

Tv-kanal 2018 2017 Endring i prosentpoeng
NRK 34,6 36,6 - 2,0
TV 2 31,2 31,1 + 0,1
Discovery 17,6 18,1 - 0,5
NENT 6,7 7,1 - 0,4
Andre 9,8 7,2 + 2,7


NRK taper mest
Den største taperen i tv-markedet i september var NRK med en tilbakegang på to prosentpoeng. De hadde en samlet andel på 34,6 prosent med sine tre kanaler. NRK1 står for mesteparten av denne nedgangen med en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng til 28,0 prosent.

- September-tallene viser jo at forholdet mellom kanalene er relativt stabilt, og vi er glad for å være publikums førstevalg. Samtidig er det bra at seerne har mange gode alternativer i det kringkastede markedet, sier Elisabeth Mjøs, plansjef for tv i NRK, til Kampanje.

Hun mener det er snakk om så små endringer at det er vanskelig å peke på én årsak.

- Er tilbakegangen på lineær tv forventet, eller var dette mer enn dere hadde forutsett?

- Den lineære nedgangen er som forventet, samtidig som vi ser vekst i NRK TV. Vi ser at tallene holder seg forholdsmessig stabilt mellom kanalene. Vi jobber mye med å ha et godt tilbud på våre kringkastede kanaler, og vi jobber mye med å tilby godt innhold i NRK TV, vår strømmetjeneste, som for øvrig har hatt en god september-måned.

Mjøs trekker frem ungdomsserien «17» som en av høstens strømme-suksesser.

- I helgene ser vi at både lineært og on-demand samler familiepublikummet, og det er vi glade for.

Vokser i kommersiell målgruppe
Discovery Networks Norge
hadde en samlet andel på 17,6 prosent i målgruppen 10-79 i september. Det utgjør en nedgang på 0,5 prosentpoeng. Hovedkanalen TVNorge falt fra 7,5 til 7,0 prosent. 

I den kommersielle målgruppen 20-49 er utviklingen bedre. Der styrket hele kanalgruppen seg med 0,6 prosentpoeng og endte måneden med en samlet andel på 23 prosent.

- Vi er fornøyde med å være vekstvinner i den kommersielle målgruppen i september. Vi opplever veldig fin flyt med Eliteserien, den harde kampen om gullet gir tydelig utslag i høyere seertall. Hvis spenningen i topp og bunn holder seg, så kan oktober bli nok en sterk måned. Det er bra for norsk fotball, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery.

- Så ser vi også at Fem har hatt en kjempevekst, nesten 40 prosent opp, noe vi kan takke våre solbrune venner i «Ex on the Beach» for. Og legger vi til den eventyrlige veksten på Dplay, så har september absolutt vært en god måned for Discovery, fortsetter han.

Nordic Entertainment Group (NENT-gruppen) hadde en samlet andel på 6,7 prosent i 10-79. Det er en nedgang på 0,4 prosentpoeng. I 20-49 var nedgangen på 0,3 prosentpoeng til 9,2 prosent.

- Vi vil alltid vokse, men dette er marginale endringer og det lever vi helt fint med, sier kommunikasjonsdirektør Line Vee Hanum i NENT-gruppen.

NENT-gruppens hovedkanal TV3 klarte en vekst på 0,5 prosentpoeng til en andel på 5,2 prosent i 20-49. Andelen i 10-79 ble uforandret med 3,5 prosent.

- Det som er viktig for oss er at vi vokser i det kommersielle markedet, og veksten der skyldes at vi har hatt to velfungerende striper med både «Love Island» og «Charterfeber». Når man får folk til å se hver dag, drar man totalt sett flere folk og får en bedre inngang til enkeltepisoder senere på kvelden, sier Hanum.

Hun viser også til en vekst på 39 prosent i antall startede strømmer på Viafree fra 1. juli til og med uke 38. Det skyldes i hovedsak den norske og den britiske versjonen av «Love Island».

Tv-seingen på andre kanaler enn de fire største kanalgrupperingene økte fra 7,2 til 9,8 prosent i september.