Tirsdag slapp Schibsted nyheten om at de deler opp selskapet i to; den nordiske medie- og rubrikkvirksomheten samles i Schibsted og den internasjonale rubrikkvirksomheten samles i et nytt selskap som går under navnet MPI. Sistnevnte skal ledes av dagens Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal, mens NHO-direktør Kristin Skogen Lund blir ny konsernsjef i Schibsted.

Hun blir dermed den første kvinnelige toppsjefen i det 180 år gamle mediekonsernet. 

Til Kampanje forteller den tidligere Aftenposten-sjefen at jobbyttet nesten føles som å komme hjem.

- Ja, det gjør det på en måte. Da jeg fikk henvendelsen for tre uker siden var det noe ekstra spesielt med det. Situasjonen Schibsted er i og hva de ønsket å utrette, var en god match med det jeg kan bidra med. Jeg kjenner systemet godt og jeg har et bankende hjerte for konsernet på grunn av samfunnsoppdraget, de mange flinke folkene i Schibsted og den sterke innovasjonskraften. Schibsted er godt posisjonert for å lykkes, og de har taklet mange tøffe omstillinger på en god måte, sier Skogen Lund til Kampanje.

Les også: Ny Schibsted-sjef om mannsdominans: - Noe hele næringslivet sliter med

Ryssdal: - Stor og viktig dag
Tirsdag kl. 14.00 holder Schibsted en presentasjon av de nye selskapene med overskriften «One Becomes Two: A Leading Nordic Digital Growth company and A Global Leader in Online Classifieds». Der er både styreleder Ole Jacob Sunde, administrerende direktør Rolv Erik Ryssdal og finansdirektør Trond Berger til stede.

- Dette er en stor og viktig dag for Schibsted. Vi starter på et nytt kapittel i vår lange og spennende reise. Det er en gledens dag, sier Ryssdal.

- Utfordres bare av Google og Facebook
Etter splittelsen av selskapene vil mediekonsernet Schibsted bestå av de fire forretningsområdene Publishing (mediehusene), Classifieds (Finn.no, Blocket.se og Tori.fi), Personal Finance (Lendo, Bynk og Hypoteket) og New Growth Initiatives (Prisjakt og Let's Deal, for å nevne noe). Omsetningen til dette selskapet var på 12,7 milliarder kroner og driftsresultatet på 2,2 milliarder kroner.

- Dette er et tydelig nordisk digitalt vekstselskap med et veldig stort fotavtrykk i Norge og Sverige, og delvis i Finland. Rundt 80 prosent av befolkningen i Norge og Sverige er i kontakt med Schibsted hver uke. Det er en posisjon som bare utfordres av Google og Facebook, sier Ryssdal.

Markedet har reagert meget positivt på nyhetene fra Schibsted i dag. Den mest omsatte B-aksjen har lagt på seg med over 13 prosent og selskapet har i dag fått en markedsverdi på 75,1 milliarder kroner.

Skal utvikle nye selskaper
Det nye selskapet, som har fått det midlertidige navnet MPI, består av Leboncoin i Frankrike, Schibsted Spain, Schibsted-eide OLX Brasil, Shpock og øvrige internasjonale rubrikkselskaper. Dette selskapet hadde i 2017 en omsetning på 4,8 milliarder kroner og et driftsresultat på 1,1 milliarder kroner.

- Hvis du ser på de to selskapene, så er det to selskaper som er veldig godt posisjonert for videre vekst. Schibsted har en interessant kombinasjon av virksomheter, et stort fotavtrykk i Skandinavia og kan utvikle og starte nye selskaper, i tillegg til de eksisterende selskapene, sier Rolv Erik Ryssdal.

- MPI vil være en raskt voksende markedsleder i online classifieds og vil være i stand til å agere enda raskere på interessante muligheter i markedet, avslutter han.

Avviser rubrikk-exit
Schibsted har som ambisjon å være en betydelig eier i MPI ved børsnoteringen, som trolig vil skje i andre kvartal 2019. Styreleder Ole Jacob Sunde avviser at det er aktuelt for Schibsted å selge seg helt ut av den internasjonale rubrikkvirksomheten som de samler i MPI.

- Dette er et grep Schibsted tar fordi vi ønsker å investere ytterligere i rubrikkmarkedet, ikke selge oss ut. Vi ser et stort potensial i dette markedet, men dette potensialet utløses best ved å la de internasjonale markedsplassene operere som egen enhet, sier han.

- Vi skal bygge to sterke vekstselskaper med to sterke ledere, legger Sunde til.

- Veldig gode nyheter
Sjefsbyttet i Schibsted har blitt godt tatt imot internt i konsernet.

- Dette er veldig gode nyheter, sier avtroppende Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle til Kampanje.

- Kristin kjenner Schibsted veldig godt, hun kjenner Aftenposten godt. Hun er en strålende leder og har en dyp samfunnsforståelse. Vi trenger alt dette her nå i disse tider, fortsetter han.

Les mer: - Dette er veldig gode nyheter for Schibsted