Da Kampanje inviterte norske medietopper til Media Business-konferansen for syvende år på rad, var medienes tillit et av stikkordene for dagen. Sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, og forfatter og samfunnsdebattant Kjetil Rolness møttes til debatt om «hvem som vinner kampen om brukerne, pengene og sannheten» ble det raskt tydelig at de ikke er enige om hva tallenes tale forteller.

- Tilliten til norske tradisjonelle medier er høy i Norge. Reuters' årlige undersøkelse som måler tilliten til media i 37 land, viser at Norge ligger høyt på listen, sa Alexandra Beverfjord.

Dagbladet-redaktøren viser til Reuters' Digital News Report, som måler tilliten til norske nyhetsmedier til 47 prosent. Det plasserer Norge på 15. plass blant de 37 landene som er målt.

På en skala fra 0-10, der 10 er «fullstendig troverdig», mottar Dagbladet et snitt på 6,15 fra respondentene i undersøkelsen.

- Dagbladet er en tabloidavis og sammenlignet med aviser i andre land, kommer Dagbladet godt ut i målingen, sa Beverfjord.

Saken fortsetter etter videoinnslaget.


Rolness: - I beste fall en halvsannhet

Kjetil Rolness er ikke enig i Beverfjords analyse.

- Alexandra Beverfjord kommer med et faktum som i beste fall er en halvsannhet, at denne Reuters-undersøkelsen viser at Norge ligger høyt. Norge ligger høyere enn mange andre land, men 47 prosent er et lavt tall. Ingen norsk pressemann eller -kvinne kan være fornøyd med at under halvparten har tillit til det man driver på med. Vi er dårligere enn Finland med 62 prosent, Danmark med 56 prosent og Tyskland med 50 prosent, sa Rolness.

Men da så også Beverfjord seg nødt til å korrigere.

- Undersøkelsen sier ikke at over halvparten ikke har tillit til mediene. Det er overordnet riktig at Finland har bedre resultat på målingen og det er noe å strekke seg etter, sa hun.

Les også: Norske medier langt unna toppen – men knuser Facebook på tillit (abonnement)

Advarer mot «grums» i alternative medier
Rolness mener alternative medier har vært med på å svekke tilliten til tradisjonelle medier, samtidig som han understreker at han er ambivalent til hvordan de alternative mediene opptrer.

- Men i den store bøtta som dette foregår i (alternative medier, red. anm), så finnes det litt av hvert av grums. I stedet for å kritisere mediene saklig, som det er god grunn til å gjøre, lager man et bilde av en stor blokk som heter MSM (Mainstream Media, red. anm) som beskrives som en sammensvergelse som holder sannheten skjult for folk. Det er en ideologisk tankegang som jeg er farlig. Da skaper man en mistillit som det ikke er grunn til å skape, sa han.

- Dette er ikke en ny problemstilling, vi har hatt mediekritikk hele tiden. Det er noe vi har levd med over tid, og undersøkelser viser at vi har tillit til tradisjonelle medier og lavere tillit til alternative medier selvfølgelig, sa Alexandra Beverfjord.

Les også: Supermarkeder og bank slår medier og politikere på tillit (medier)

- En bransje i kontinuerlig krise
Med i debatten var også Arctic Securities-direktør og tidligere statssekretær i Finansdepartementet, Jon Gunnar Pedersen.

- Jeg tror begrepet tillit blir veldig bredt. Mye av det mediene holder på med handler ikke om å skape tillit. Det er ikke nødvendig å ha tillit når du dekker kjendisstoff eller om man skal danse eller ikke. Når vi diskuterer medier som meningsbrytere og meningsdannende, da er tillit ekstremt viktig, sier han.

Fra et investorståsted nyter mediebransjen lite tillit, ifølge Pedersen.

- Det er en bransje i kontinuerlig krise med store lønnsomhet- og omstillingsutfordringer. Det er ikke en ny situasjon. For 49 år siden fikk vi pressestøtte for første gang for å redde avisene ut av krisen de stod i den gangen. 49 år senere er mediebransjen fortsatt i krise. Det skaper ikke tillit til at de klarer å håndtere de økonomiske problemene.