Torsdag debuterte atter en kjendis med sang. Denne gangen var det «Skal vi danse»-utstøtte Frank Løkes tur med singelen «Action Frank», som er laget sammen med produsent Tydem.

For to uker siden debuterte også «Ex on the beach»-deltager Melina Johnsen med låta, «Bitch hør her!». Den gikk rett inn på topplistene, og i skrivende stund er sangen strømmet over 1,1 million ganger på Spotify. Strømmetall for låta «Action Frank» er derimot ikke tilgjengelig helt enda. 

Kjendiser som bruker statusen sin for å lage sanger har nesten blitt dagligdags, men nå er det altså reality-deltagerne som har skapt bølger i Musikk-Norge de siste ukene. 

- Koster ingenting
Musikkanmelder i VG, Tor Martin Bøe, forteller at fenomenet med kjendis-låter ikke er nytt, men at de nå kommer hyppigere fordi det har blitt enklere å utgi låter etter inntoget av internett og strømmeplattformer.

- Det koster ingenting å lage sangen til Frank Løke, annet enn tid og fem tusen kroner i mastering, om de i det hele tatt tar seg bryet med det, sier Bøe, før han fortsetter:

- Vi har jo sett dette helt tilbake til radioverten Jørgen Slips på 80-tallet. Det vil alltid være en eller annen idiot som ikke kan synge, som kommer i studio og lager noe. Nå kan jo alle synge med hjelp fra autotune.

Selv vil han ikke gi terningkast til verken Frank Løke eller Melina Johnsens sanger, som han beskriver som «noe man ikke triller terning på - det er langt utenfor skalaen». 

Han er mest opptatt av at vi slutter diskusjonen rundt kjendisenes musikalske stunts.

- Det har jo blitt veldig trendy å snakke om ytringsfrihet nå, men kanskje vi her burde starte med «no-platforming», som har blitt diskutert i andre sammenhenger.

Kommer med uforbeholden unnskyldning
Tidligere fotballspiller og programleder på VGTV-programmet Spårtsklubben, Mads Hansen, slapp i sommer sangen «Sommerkroppen», som ble en skikkelig landeplage.

Han mener at han har vært med på å starte «trenden», og gir en uforbeholden beklagelse til det norske folk. 

- Jeg var ikke først ute, men etter at jeg utgav låt i sommer har det vært en ny kjendislåt hver fredag. Jeg har på en måte vært med på å starte dette, derav beklagelsen til det norske folk og musikkbransjen, sier Hansen.

Han triller terningkast én og tre på henholdvis «Bitch hør her!» og «Action Frank». Selv er han ingen musikksnobb, og han går ofte inn på topplistene for å finne ny musikk.

Der musikkanmelder Bøe bekymrer seg over at kjendis-musikk kan støye over seriøse musikere, mener Hansen at det er plass til flere. 

- Lager du god nok musikk så får du annerkjennelsen du fortjener. Det er sikkert irriterende for musikere og se oss kjendiser synge ut, men det blir for enkelt å bruke sånne sjangere som unnskyldning om man ikke lykkes.

Saken fortsetter etter bildet.

Beklager til det norske folk:

- Jeg har på en måte vært med på å starte dette, derav beklagelsen til det norske folk og musikkbransjen, sier Mads Hansen. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix.

- Trenger ikke mer publisitet
Mediesjef i Discovery, Hanne McBride, synes det er kjempemorsomt at en av deres egne «Ex on the beach»-deltagere har sluppet låt.

Hun mener derimot at publisiteten Melina Johnsen får som artist ikke har så mye å si for «Ex on the beach».

- Dette er gøy og vi registrerer at det er mange som koser seg med sangen. Akkurat dette programmet trenger ikke mer publisitet, så det gjør ingen forskjell fra eller til, bortsett fra at det er gøy at Melina får denne suksessen.

- Hva tenker du om kjendissangene fra Frank Løke og Melina Johnsen – er det bra musikk?

- Jeg kan si at vi har verken redaksjonelt ansvar, eller noe kvalitetsansvar. Jeg kjørte fire store tenåringer på fest her om dagen, og da de satte på Melinas sang kunne samtlige teksten. Dette er en partylåt, og til det formålet vil jeg påstå at den funker som en kule. Men, alt til sin tid, både med tv og musikk.

- Er det en sang du ville satt på hvis du satt alene i bilen?

- Nei, det er det ikke, ler McBride. 

- Men jeg kan godt synes det er morsomt, både med Løkes og Melinas sang. Jeg er heller neppe i målgruppen for noen av låtene, men som sagt vi er en tv-kanal, og vi har ikke ansvar for det deltagerne gjør uten vår medvirkning. 

I sangen «Bitch hør her!» har Melina Johnsen brukt opptak fra tv-produksjonen «Ex on the beach». McBride opplyser at de har gitt henne «go» til å sample fra programmet, og at de ikke tar en «cut» fra de kronene som måtte rulle inn fra Spotify.

 

Tar ikke ansvar:

- Vi har verken redaksjonelt ansvar eller noe kvalitetsansvar, sier Hanne McBride i Discovery om låter som gis ut av deres reality-deltagere. Foto: Anita Arntzen.