Avtroppende Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle er svært begeistret over ansettelsen av Kristin Skogen Lund som ny konsernsjef i Schibsted.

- Dette er veldig gode nyheter, sier Stanghelle til Kampanje.

- Kristin kjenner Schibsted veldig godt, hun kjenner Aftenposten godt. Hun er en strålende leder og har en dyp samfunnsforståelse. Vi trenger alt dette her nå i disse tider, fortsetter han.

Les mer: Kristin Skogen Lund blir konsernsjef i Schibsted

- Hva er Kristin Skogen Lunds styrke som leder?

- Hun er åpen, hun er grundig og hun er ikke redd for å vise sine svake sider og finne medarbeidere som kan bistå henne der. Hun er dessuten en varm og inkluderende person. Og hvis du spør meg; høres ikke dette litt drøyt ut, så kan jeg svare at; jo, men det er faktisk sånn jeg har lært henne å kjenne. Jeg satt i ledergruppen med henne i en av de mest dramatiske periodene i Aftenpostens nyere historie i 2008/2009, da finanskrisen rammet oss for fullt.

- Bra for Schibsted
Da Harald Stanghelle sluttet som Aftenposten-redaktør, tok han samtidig et oppgjør med hvordan Aftenposten har blitt behandlet av eierne og konsernet. Han mener det har vært et sprik mellom det som er blitt sagt om at man skal satse på Aftenposten og de rammevilkårene avisen har hatt.

Les også: Stanghelle refser Schibsted - slik svarer Ryssdal

- Du har vært kritisk til Schibsted-ledelsen. Hvordan kan Kristin Skogen Lund ratte dette som ny Schibsted-sjef?

- Hvis hun tar med de egenskapene hun har, så kommer dette til å bli veldig bra for Schibsted og veldig bra for kvalitetsjournalistikken. Hun skjønner hva kvalitetsjournalistikk er og det har hun også fått sett fra utsiden som NHO-sjef.

Saken fortsetter etter bildet.

Ny Schibsted-sjef: Kristin Skogen Lund gir seg som NHO-direktør og blir ny konsernsjef i Schibsted. Foto: NTB Scanpix.

- Endelig en kvinnelig konsernsjef
Konserntillitsvalgt Sven Arne Buggeland i Schibsted er også positiv til valget av ny konsernsjef.

- Det synes vi er et gledelig valg og vi ønsker henne velkommen til Schibsted. Vi ser frem til et tett og godt samarbeid, sier Buggeland til Kampanje.

- Hun kjenner konsernet godt etter mange år i Afteposten, Scanpix og Scandinavia Online. Hun forstår verdien av et organisert arbeidsliv og partssamarbeid. Vi er også stolte over endelig å få en kvinne som konsernsjef, fordi likestilling og mangfold er viktig i Schibsted i dag.

- Hva betyr det at en kvinne får denne toppjobben?

- Vi har som konsern flest lenge hatt en mannstung toppledelse. Større mangfold i ledelsen bringer flere verdifulle perspektiver inn i diskusjoner og avgjørelser.

- En god løsning for Schibsted
Kristin Skogen Lund skal lede Schibsteds virksomhet i Norge, Sverige og Finland, inkludert rubrikkselskapene Finn.no, Blocket.se og Tori.fi. Schibsteds internasjonale rubrikkvirksomhet skilles ut i eget selskap, som skal ledes av dagens Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal.

Splittelsen av Schibsteds medievirksomhet og internasjonale annonseselskaper kommenterer Buggeland slik:

- Vi tenker at dette er en god løsning for Schibsted i overskuelig fremtid. Vi får samlet de nordiske virksomhetene og kan dele data, kan drive innovsjon og samarbeide på tvers i Norden. Det er en god løsning som blant annet bidrar til å sikre den publisistiske virksomheten vår. Det andre vi gjør er å slippe fri de internasjonale rubrikkselskapene, slik at de får en sterk og uavhengig posisjon når rubrikkmarkedet konsolideres. At Rolv Erik påtar seg nye utfordringer og går entusiastisk til det verket, er en strålende løsning.

- Kommer dere til å savne Ryssdals ledelse av medievirksomheten?

- Vi har hatt et godt og åpent samarbeid med Rolv Erik Ryssdal og det vil vi fortsette med, fordi dette nye selskapet er i utgangspunktet er et datterselskap.