Norske NTB og en rekke andre byråer har stilt seg bak en uttalelse skrevet av franske Agence France-Presse (AFP).

Her pekes det på at Google, Facebook og andre internett-giganter bruker artikler produsert av nyhetsmedier til å skaffe seg reklameinntekter.

- Dette er en prinsipiell og viktig sak som dreier seg om hvorvidt høyverdig journalistisk innhold skal kunne videreformidles i kanaler som ikke betaler for det, sier NTBs sjefredaktør Mads Yngve Storvik.

Han minner om at det koster penger å produsere journalistikk som demokratiske samfunn trenger for å fungere.

EU-parlamentet
Nyhetsbyråenes uttalelse er en del av mediebedriftenes lobbyinnsats før EU-parlamentet skal stemme over en reform av reglene for opphavsrettigheter. Forslaget innebærer at aviser og nyhetsbyråer må få betalt når Google og andre nettsider lenker til artiklene deres.

- Av hensyn til Europas frie presse og demokratiske verdier bør EUs lovgivere gå videre med opphavsrettighets-reform, heter det i uttalelsen.

Den er undertegnet av svenske TT, danske Ritzau, tyske DPA og britiske Press Association, i tillegg til NTB og en rekke andre byråer.

De skriver at Google og Facebook i dag sikrer seg en svært stor del av reklameinntektene på internett. Samtidig har medienes inntekter fra reklame og annonser gradvis skrumpet inn.

Frykter sensur
- Internett-gigantenes plyndring av nyhetsmedienes innhold og reklameinntekter utgjør en trussel både mot forbrukere og demokratiet, heter det i uttalelsen.

Motstandere av den foreslåtte EU-reformen mener på sin side at den vil innebære sensur av nettsider og unødvendige begrensninger for vanlige nettbrukere. Særlig YouTube kan bli rammet hvis reglene for opphavsrettigheter strammes inn.

NTB-redaktør Mads Yngve Storvik mener problemene som beskrives i nyhetsbyråenes uttalelse, er større i en del andre europeiske land. I Norge ligger mer av medienes innhold i dag bak betalingsmurer som et tilbud kun for abonnenter.

(©NTB)