Saken er oppdatert!

Tirsdag morgen ble det bekreftet at Kristin Skogen Lund forlater sjefsstolen i NHO til fordel for konsernsjef-rollen i Schibsted Media.

Til Kampanje forteller den tidligere Aftenposten-sjefen at jobbyttet nesten føles som å komme hjem.

- Da jeg fikk henvendelsen for tre uker siden var det ekstra spesielt siden det var Schibsted. Situasjonen selskapet er i og hva de ønsket å utrette, var en god match med det jeg kan bidra med. Jeg kjenner systemet godt og jeg har et bankende hjerte for konsernet på grunn av samfunnsoppdraget, de mange flinke folkene i Schibsted og den sterke innovasjonskraften. Schibsted er godt posisjonert for å lykkes, og de har taklet mange tøffe omstillinger på en god måte, sier Skogen Lund til Kampanje.

Hun blir med det Schibsted første kvinnelige konsernsjef noensinne, når hun nå overtar etter Rolv Erik Ryssdal, som selv går over i en ny rolle som konsernsjef for det Schibsted-utskilte rubrikkselskapet med det foreløpige navnet MPI. 

Lund, som tiltrer stillingen i desember, mener at mangelen på norske kvinnelige toppsjefer ikke er unikt for mediebransjen.

- Det er noe hele det norske næringslivet sliter med dessverre, forteller hun til Kampanje.

Mediedivisjonen har nådd kjønnsbalansen
Schibsted har selv satt som mål å ha 40 prosent kvinner i ledelsen innen 2020. Denne planen ble vedtatt i vinter, og målet følges av en tiltaksplan i flere ledd.

Det målet skal være nådd i mediedivisjonen, ifølge kommunikasjonsdirektør i Schibsted, Camilla Kim Kielland.

Ledergruppen i mediedivisjonen i Schibsted ble i juni barbert fra elleve til seks, samtidig som sjef for medier, Raoul Grünthal, sikret en 50-50 kjønnsbalanse. Foruten Grünthal sitter nå Torry Pedersen, Siv Juvik Tveitnes, Tina Stiegler, Jörgen Kondradsson og My Goland i ledergruppa.

I Schibsted Marketplaces, som i dag skilles ut av Schibsted, satt det ni menn og to kvinner under ledelse av Sondre Gravir, som nylig meldte overgang til Sats Elixia.

- Mangfold er en styrke
Under Rolv Erik Ryssdals ledelse har konsernledelelsen i Schibsted bestått utelukkende av menn. I tillegg til Ryssdal, satt Gravir, Grünthal og Trond Berger i konsernledelsen. 

- Med Gravir på vei ut, Ryssdal inn i ny rolle og en ny konsernsjef på vei inn, så er dagens konsernledelse i bevegelse. Og det vil uansett bli to nye konsernledelser i hvert av de nye børsnoterte selskapene – på sikt, kommenterer Kielland. 

Dermed kan det virke som det er den nye Schibsted-sjefen, Kristin Skogen Lund, som må få dette på plass når hun tiltrer. 

- Schibsted har satt som mål å ha 40 prosent kvinner i ledelsen innen 2020, blir det din jobb å gjennomføre nå?

- Det er veldig mange ting som det blir viktig å fokusere på fremover, og så er det klart at det er noe jeg vil forsøke å levere på. Jeg mener uansett at mangfold er en styrke, og det er mange flinke kvinner i Schibsted, så det bør ikke være vanskelig å få det til, kommenterer Lund.

Konserntillitsvalgt Sven Arne Buggeland i Schibsted sier til Kampanje at de er «stolte» over endelig å få en kvinne som konsernsjef.

- Vi har som konserner flest lenge hatt en mannstung toppledelse. Større mangfold i ledelsen bringer flere verdifulle perspektiver inn i diskusjoner og avgjørelser, sier han til Kampanje.

Les også: - Dette er veldig gode nyheter for Schibsted

- Spiller på andre strenger
På spørsmål om hva som skiller Lund fra de to foregående Schibsted-sjefene Kjell Aamodt og Rolv Erik Ryssdal, svarer hun følgende:

- Det er jo sånn med alle mennesker at man spiller på ulike strenger, og jeg spiller sikkert på andre strenger enn de. De har gjort en utrolig jobb med å lede konsernet gjennom tøffe tider.

- Hva er dine styrker som leder?

Jeg brenner for det jeg gjør, er relasjonsorientert og flink til å få gode relasjoner til folk rundt meg. Jeg er tillitsfull, stoler på folk og gir de stort spillerom. Jeg forsøker å være åpen og transparent, så folk vet hvor de har meg, og det tror jeg skaper trygghet. Samtidig er jeg opptatt av å ha de rette folkene på rett sted.