Saken er oppdatert med kommentarer fra Bauer Media, Patentstyret og NRK.

NRK har søkt Patentstyret om varemerkebeskyttelse av «Popquiz»-begrepet. «Popquiz» er også navnet på radioprogrammet som har eksistert på NRK P1 siden 1988, og som inntil nylig ble ledet av Finn Bjelke.

- Vi opplever at NRK nok en gang forsøker å kneble en nykommer på uavhengig side, sier Bauer Media-sjef Lasse Kokvik til Kampanje.

- NRK forsøker å ta patent på et generisk ord som dukket opp i ordbøker i USA i 1931, og jeg mener å huske at Radio 102 Haugesund benyttet det i 1986. De ble kanskje inspirert av BBC, som gjorde det i sin tid i 1981, fortsetter han.

- Hvordan vil dere svare?

- Vi vil gi tilkjenne våre standpunkter på det. Hvordan vi agerer på søknaden må vi diskutere nærmere med advokatene våre, men det er naturlig å tenke at vi kommer til å ta kontakt med våre synspunkter i den sammenhengen.

NRK: - Skal ikke kneble noen
NRK-advokat Kari Anne Lang-Ree reagerer på Bauer Media-sjefens uttalelse om at NRK forsøker å kneble dem.

- Det er overraskende, for det eneste NRK har sagt er at de ikke skal lage NRKs program, altså samme program med samme tittel. Ellers så må de jo få gjøre akkurat det de vil. Vi skal på ingen måte kneble noen, men vi vil hindre dem i å kopiere vårt innhold, som igjen kan føre til forveksling, sier hun til Kampanje.

- Hva er grunnen til at dere først søkte om varemerkebeskyttelse 12. september og ikke tidligere?

- Det er litt tilfeldig egentlig. NRK har varemerkeregistrert mange titler, og vi vurderer fortløpende når vi skal registrere noe og hva. At Popquiz kom opp nå er fordi det oppsto en ny situasjon hvor en konkurrerende kanal sier at de vil lage NRKs program til samme tid, på en annen kanal. NRK har innarbeidet varemerket gjennom mange års bruk og det er bakgrunnen for at NRK har sendt varemerkesøknaden til Patentstyret, sier NRK-advokaten.

- Finn Bjelke er den mest profilerte av Popquiz-programlederne og den som har hatt programmet lengst. Men det er ingen tvil om at Popquiz-konseptet er NRKs program. Vi hadde håpet at Bauer Media ville gjøre noe litt nytt, og ikke lage samme program. NRK ønsker konkurranse, men ingen er tjent med at vi stjeler fra hverandre, fortsetter hun.

Truer med rettssak
Søknaden fra NRK ble sendt inn 12. september, samme dag som det ble kjent at tidligere «Popquiz»-programleder Finn Bjelke skal lage et lignende program for Bauer Media-kanalen Radio Vinyl med tittelen «Finn Bjelkes Popquiz».

«Finn Bjelke er tilbake med samme program, til samme tid, men hos konkurrenten Radio Vinyl», het det i pressemeldingen fra Bauer Media.

Det utløste en voldsom reaksjon fra NRK, som har truet med å gå rettens vei for å få stanset programmet.

Da Bauer Media-sjefen og NRKs radiosjef Jon Branæs møttes i en debatt på Radiodager forrige uke, gikk Bauer Media-sjefen kraftig ut mot NRK for deres håndtering av saken.

Les mer: Bauer Media-sjef angriper NRK etter Popquiz-trussel: - De må ta seg sammen

- Krav om særpreg
Seksjonssjef i Design- og varemerkeavdelingen, Knut A. Bostad, forteller at det vil ta mellom tre uker og tre måneder å behandle søknaden.

- Nå kommer vi til å vurdere om det kan registreres som varemerke. Der er det et krav om at varemerket er særpreget og ikke beskrivende, sier han til Kampanje.

Selv om Patentstyret konkluderer med at varemerket er beskrivende, eller generisk, så kan NRK likevel få medhold.

- I utgangspunktet kan et varemerke som er beskrivende få særpreg gjennom innarbeidelse. Det er argumentasjon NRK har mulighet til å komme med dersom Patentstyret finner at det er beskrivende, sier Bostad.

NRK har 220 søknader og registreringer i Patentstyret. Likevel tok det altså 30 år før de søkte om varemerkebeskyttelse av «Popquiz».

- Generelt kan vi si at det er en fordel å søke i det man skal begynne med et konsept, med mindre det er merker som er uregistrerbare og hvor man er avhengige av bruk for å få det registrert.

- Dårlig forretningsskikk
Da Kampanje snakket med radiosjef Jon Branæs i NRK forrige uke, fortalte han at de ser prinsipielt på saken.

- Det virker på meg som om de først og fremst er ute for å provosere oss, sa Branæs til Kampanje.

- Finn Bjelke er en begavelse og kan lage mange musikkprogrammer. At han skal lage akkurat det samme programmet som fortsatt går på en annen kanal, er både dårlig forretningsskikk og dårlig folkeskikk, fortsatte han.

Premiere på lørdag
«Finn Bjelkes Popquiz» skal ha premiere på Radio Vinyl førstkommende lørdag kl. 11, samtidig som Pål Thoresen ønsker velkommen til «Popquiz» til NRK. Premieren går som planlagt, forteller Lasse Kokvik.

- Vi ser frem til en herlig premieresending på Radio Vinyl med «Finn Bjelkes Popquiz» kl. 11 på lørdag, sier Kokvik.

Slår tilbake:

Bauer Media-sjef Lasse Kokvik gir seg ikke i Popquiz-konflikten. Nå har NRK søkt om enerett på bruk av popquiz som varemerke. Foto: Eivor Eriksen