Både NRK og TV 2 har fulgt det svenske valget tett. På valgdagen søndag satte NRK av store deler avkvelden på hovedkanalen NRK1 til valgthrilleren, mens TV 2 ryddet Nyhetskanalen for sitt valgstudio fra kl. 17.00 og utover. 

- Vi har satset tungt. Det har vært viktig for NRK å dekke valget bredt med reportasjer og tilstedeværelse for å speile det svenske samfunnslivet, men også kommentarer og analyser for å gå i dybden på hva valget handler om, sier konstituert nyhetsredaktør Marius Tetlie i NRK til Kampanje.

Samlet over 400.000 seere
Han mener den største utfordringen har vært å formidle forskjellen på det politiske klimaet i Norge og Sverige akkurat nå.

- Samtidig som vi skal speile utfordringene som den svenske meningmann mener at de står i, sier Tetlie.

- Dere har forsøkt å unngå å gå i fella mange mener mediene falt i under dekningen av den amerikanske valgkampen?

- Helt riktig. Vi har møtt folk som har stått på valgkampstand i småbyer i Sverige og i Malmö og prøvd å gi et innblikk i det som skjer der. Det er helt vesentlig for oss å møte mennesker og speile deres oppfatning av effekten av politikk. Media må klare å ta pulsen på de samfunnene vi dekker og gå inn i problemstillingene og de politiske uenighetene som valg handler om.

Gårsdagens seertall viser at mange valgte NRK for å holde seg orientert om utfallet av valget. NRKs sending fra 19.35 til 20.45 hadde et snitt på 439.000 seere og en andel på 34 prosent. Da valgstudioet var tilbake på lufta kl. 21.25, hadde hele sendingen frem til kl. 00.45 et snitt på 254.000 seere.

Sjette beste for TV 2 Nyhetskanalen
Samtidig hadde sendingen på TV 2 Nyhetskanalen et snitt på 40.000 seere fra kl. 17.30 til midnatt. Seertallet toppet seg på 146.000 kl. 18.45. De som så på Nyhetslanalen, så i snitt én time hver.

Dagsandelen ble på 6,2 prosent, som er sjette beste for kanalen så langt i år.

- Jeg er fornøyd med seertallene. Det er snakk om mange timer og vi ser at folk ser i snitt én time på Nyhetskanalen. Det hadde vi ikke trodd for noen år siden. Det virker som at folk har vært interessert i å følge utviklingen, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til Kampanje.

Hun mener det er naturlig at NRK samler flere seere på sin valgsending.

- Vi vet at når NRK1 kjører sånne type sendinger, så er det mange som velger NRK1. De gjør en fin jobb, men jeg mener uansett at dette er veldig gode tall for Nyhetskanalen.

- Traff planken med prognose
Dette er den største satsingen TV 2 noensinne har hatt på et svensk valg.

- Valget i Sverige har aldri vært mer spennende, det viser også resultatet. Det er 100 år siden Socialdemokraterna gjorde det så dårlig. Det er et tegn i tiden. De strømningene vi ser i Europa, krystallisererer seg også i Sverge. 

Solbrække er spesielt stolt av prognosen som ble lansert av TV 2s tallknuser Terje Sørensen kl. 21.40 i går kveld.

- Den traff planken. Det ble nærmere midnatt før svenskene landet på det samme, sier hun.