Professor for journalistikk ved Høgskolen i Volda, Svein Brurås, tror TV 2 vet godt hva de gjør når de bruker tid på egne underholdningsprogrammer i sin hovednyhetssending klokken 21 både fredag, lørdag og søndag.

- Grensen mellom redaksjonelle saker med nyhetsverdi og innslag som er rene promoteringer er i ferd med å utviskes. De glir fullstendig over i hverandre og vi ser det både på NRK og TV 2, sier Brurås.

Denne helgen var det nok av eksempler på TV 2 der tv-kanalen bruker nyhetsflaten til å lage saker og innslag om egne underholdningssatsinger. Fredag kveld kunne TV 2s nyhetsanker Siri Kleiven Strøm «sette over» til programleder Fredrik Skavlan som kom på lufta med et 30-sekundersinnslag om egen premieresending på TV 2, mens det i 21-nyhetene lørdag var duket for et tilsvarende innslag med «Skal vi danse»-programlederne. Søndag kveld var det duket for nok et «Skal vi danse»-innslag på TV 2, der kanalen viet Frank Løkes «Borat»-kostyme fra lørdagens sending og hans forsøk på å be dansepartneren om unnskyldning en egen sak. 

Innslaget fikk Brurås til å spørre på Twitter om TV 2-nyhetene «prioriterer Frank Løke på grunn av nyhetsverdi, eller for å promotere sitt eget Skal vi danse?».

- TV 2 toer sine hender og sier de ikke visste noe. Men de har redaktøransvar også for direktesendinger, og de som steller med kostymer i «Skal vi danse» er vel ansatt hos dem. Jeg tror de synes hendelsen var strålende siden de velger å lage egenreklame på den i nyhetssendingene, sier Brurås.

Les også: Lindmo vant talkshow-krigens første slag - Skavlan mistet over 200.000 seere

- Er blitt veldig vanlig
Han reagerer mest på at TV 2 viet dette sendetid i nyhetssendingen.

- Innslaget når opp i en ganske tett nyhetshelg med krig i Syria og orkan i Østen. At TV 2 velger å vise dette, kan ikke være på grunn av nyhetsverdien, så det er nok utelukkende at de vil promotere «Skal vi danse». De er tydeligvis så godt fornøyd med dette at de mener det er verdt et innslag i hovedsendingen søndag kveld.

- Hva synes du om det?

- Det er blitt veldig vanlig med slike innslag både på NRK og TV 2, sier han.

- Er det en uheldig utvikling?

- Jeg har ikke så lyst til å mene så mye om det, men konstaterer at de legger inn egne promo-innslag i de ordinære nyhetssendingene.

TV 2 åpner for diskusjon
TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække minner journalist-professoren om at TV 2 har en bredde og en miks av innslag som spenner over alt fra nyheter, sport og underholdning.

- Dette er en underholdningssak der vi har lagt helt ordinære nyhetskriterier til grunn. Vi lager ikke nyheter på saker hvis vi mener det ikke er av interesse, og ser Brurås Medie-Norge samlet denne helgen og omtalen av Frank Løke-episoden, ser han at alle andre medier vurderer den saken likt. Men vi kan vi godt diskutere om det er verdt en omtale eller ikke både i TV 2 og i andre meder, sier nyhetsdirektør Karianne Solbrække i TV 2.

Solbrække sier at selv om innslag med Frank Løke ikke er det «mest høyverdige av journalistikk», må en se det som del av den samlede redaksjonelle miksen til TV 2.

- Det er en underholdningssak som engasjerer det norske folk og jeg står inne for at vi kan presentere en miks av saker på TV 2 og i TV 2s nyhetssendinger. Også pleier vi alltid å avslutte 21-sendingene våre fredag og lørdag med et innslag om programmene som følger etter nyhetene.

- Blir det for mye om TV 2s egne programmer i nyhetene?

- Det er feil å si at det er mer enn før. Vi har alltid hatt en overgang fredag og lørdag i nyhetene og denne fredagen var det et på «Skavlan» og et på «Skal vi danse» lørdag.  Når det gjelder «Skavlan» mener jeg det er på sin plass å vise seerne hva som kommer. Det er et godt program som vi gjør seerne oppmerksomme på og den samme vurderingen som gjelder for «Skal vi danse» Vi kan også her diskutere om det har noe å gjøre i en nyhetssending eller ikke. Jeg har forståelse for at det er en debatt noen ønsker, men vi har landet på at dette er noe vi kan gjøre, sier nyhetsredaktøren.

- Orker ikke mer Frank Løke 
Også i dag har Frank Løke bidratt til overskrifter. Mandag gikk journalist Erling Borgen ut i et Facebook-innlegg der han tar et oppgjør med landets redaktører på grunn av blant annet omtalen av Frank Løke i lørdagens «Skal vi danse».

I Facebook-innlegget skriver Borgen blant annet:

- Kjære Medie-Norge og avisredaktører. Jeg orker ikke å lese mer om Frank Løke og «Skal vi danse». Jeg er fullstendig uinteressert i å lese om reality-show, om bloggere og særlig om bloggende mødre som heier på døtre som har sex i «Ex on the beach». Kan dere for helvete slutte å skrive om dette elendige mølet. Hilsen sur gammel mann, skriver Borgen.

At «Skal vi danse» fortsatt tv-seerne, er helt sikkert. Lørdagens program hadde et snitt på 518.000 seere. Det er en vekst på 29.000 seere fra forrige sending. På det meste var 650.000 innom.