Tolv av Norsk filmforbunds medlemmer innen tv-drama ble satt i streik fra lørdag av, da meklingen mellom Virke og Norsk filmforbund ikke førte frem.

Fem personer er tatt ut i strek i Nordisk Film Production, som produserer «Twin», sju streiker i Motlys, som produserer andre sesong av «Heimebane» og én er tatt ut i streik hos Fremantle Media, som er i gang med produksjon av en ny dramaserie for NRK, kalt «Exit».

Espen Osmundsen, daglig leder i produksjonsselskapet Motlys, bekrefter at det blir stans i produksjonen av den populære NRK-serien «Heimebane», som har et budsjett på 76 millioner kroner.

- Dette vil skje gradvis utover uka. Det er ingen som ønsker at det skal være streik, men det er jo en rett som Filmforbundet og deres medlemmer har. Det respekterer vi fullt ut, sier Osmundsen til Kampanje.

På spørsmål om en eventuell produksjonsstans kan føre til en utsettelse av premieren henviser han til NRK.

- Vi vil gjenoppta produksjon så snart det er mulig, sier Osmunden.

Les også: Streik i tv-drama - brudd 13 timer på overtid

NRK: - For tidlig å si
Dramasjef i NRK, Ivar Køhn, forteller at de håper på en løsning. Han opplyser at NRK orienteres om hva som skjer, og om hvordan produsentene selv ser på situasjonen.

- Vi må bare forholde oss til at det er streik. Hva som skjer med «Heimebane» kommer an på hvor lenge streiken varer. Den skal publiseres neste år, så det er litt tidlig å si hva konsekvensen blir enda, forteller han til Kampanje. 

Køhn bekrefter at den opprinnelige premieren for «Heimebane» skal være i begynnelsen av første halvår i 2019. 

- Kan streiken ramme seerne?

- Nei, det kan vi ikke si enda. Det kan være at vi ikke får publisert «Heimebane» som planlagt, men det er det for tidlig å si noe om.

Prøver å skåne produksjonen
Petter Testmann-Koch
, daglig leder i Fremantle Media, er ordknapp om den pågående streiken.

De står bak den nye tv-serien «Exit», som skal være et mørkt drama basert på sanne historier fra Oslos finansverden. Testmann-Koch forteller at serien er tiltenkt premiere i 2019, men at eksakt dato ikke er avklart enda. Han vil verken avkrefte eller bekrefte om det blir stans i produksjonen.

- Vi jobber med å skåne produksjonen etter best mulig evne, sier han til Kampanje.

- Hva tenker du om streiken?

- Ingen kommentar, svarer Testmann-Koch.