Artikkelen oppdateres.

Harald Stanghelle (62) slutter som redaktør i Aftenposten, men skal fortsatt skrive for avisen. Det opplyser Aftenposten i en pressemelding i ettermiddag.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen sier han ønsket at Stanghelle fortsatte som redaktør, men er glad for at han skal  kommentere for Aftenposten også etter at han slutter i november.

- Jeg regner Harald Stanghelle som en av de fremste fortolkere av vår samtid.  Hans analyser, kommentarer og oppgjør har i en årrekke satt dagsorden i norsk samfunnsdebatt. Få pressefolk nyter så høy tillit,  og Aftenpostens lesere setter stor pris på ham.  Jeg skulle gjerne ha Harald med videre som redaktør, men er glad for at våre lesere fortsatt vil få glede av hans kommentarartikler, sier Hansen i meldingen.

- Norges viktigste og beste avis
Når Stanghelle nå velger å slutte som redaktør i Aftenposten benytter han seg av en avtalefestet rett til å gå i førtidspensjon. Han har imidlertid ikke tenkt å slutte som aktiv deltaker i samfunnsdebatten, men tvert imot ta fatt på nye prosjekter i en friere rolle.

- Aftenposten har betydd svært mye for meg gjennom mange år. Det er en flott avis med flotte medarbeidere. Når jeg likevel velger å slutte er det fordi jeg ønsker å gjøre noe annet på oppløpssiden av mitt yrkesliv. Aftenposten er Norges viktigste og beste avis.  Jeg ønsker avisen og medarbeiderne lykke til, og jeg håper den får ressurser til å ta vare på den kvalitetsavis Aftenposten skal være, sier Stanghelle.

Lang karriere
Harald Stanghelle ble ansatt som krimjournalist i Aftenposten i 1991 etter ni år i Arbeiderbladet. Han ledet politisk avdeling fra 1992 og ble nyhetsredaktør 1994. Fra 1995-2000 var han sjefredaktør i Dagbladet, men vendte tilbake til Aftenposten og stillingen som politisk redaktør. Fra 2014 har han vært redaktør i en fri stilling og sittet i  Aftenpostens ledergruppe.

Stanghelle fikk Skup-prisen 1991, Den store journalistprisen i 2001 og Riksmålsforbundets språkpris Gullpennen i 2008. Harald Stanghelle har siden 2009 vært leder av Norsk Redaktørforening, og sitter i styret for Global Editors Network.