Det har vært en heseblesende sommer for den svenske Bonnier-familien. I juli solgte Bonnier-konsernet sin tv-virksomhet, Bonnier Broadcasting, til det svenske telekonsernet Telia for 8,5 milliarder norske kroner.

I ettermiddag kommer Bonnier-familien med nyheter som lett kan kobles til sommerens storsalg. For Bonnier har etter salget av tv-virksomheten bestemt seg for å splitte opp det tradisjonsrike konsernet ved at dagens virksomheter blir selvstendige datterselskaper. Planen er at den nye selskapsstrukturen skal tre i kraft fra januar neste år. 

- I og med avtalen med Telia har vi besluttet å omstrukturere mediekonsernet Bonnier til en selskapsgruppe med selvstendige selskaper med egen ledelse, styre og eget balanseregnskap, sier Carl-Johan Bonnier, styreleder i Bonnier, til Dagens Industri (DI).

Les også: - Telias milliardhandel kan endre tv-bransjen – og det kan skje raskt

Les mer: Bonnier selger TV4 og C More til Telia for 8,5 milliarder

Endringene innebærer at Tomas Franzéns stilling som konsernsjef forsvinner. Frantzén selv forlater vel og merke ikke Bonnier, for han blir nå styreleder i tre av datterselskapene: News, Adlibrisgruppen og Broadcasting, som altså er blitt solgt til Telia.

- Broadcasting står for en tredel av konsernets omsetning, så det blir ganske naturlig å vurdere overbygningen og strukturen når man selger en tredel av virksomheten, sier Franzén.

- Ekstremt langsiktige eiere
Carl-Johan Bonnier avviser kategorisk at Franzén får sparken.

- Absolutt ikke. Salget av Bonnier Broadcasting gjør at konsernet blir 30 prosent mindre selskap. Derfor vil vi gå på offensiven i de gjenværende virksomhetene. Kan vi delegere ansvaret og beslutninger til de respektive selskapene får vi en langt sterkere handlingskraft, sier han til Resumé.

Styrelederen forteller at Bonniers grunnverdi fortsatt vil være å forsvare det frie ord, selv om det familieeide konsernet forlater tv-industrien. Arenaen vil fremdeles være forlag- og avisbransjen, hvor mange mener Bonnier hele tiden har følt seg mest hjemme. Samtidig ønsker Bonnier å være fleksibel, hvilket betyr at alt er til salgs dersom prisen er riktig.    

- Ja, det kan det gjøre, men som hovedregel kommer vi til å fortsette med å være ekstremt langsiktige eiere i heleide datterselskaper, sier Carl-Johan Bonnier til DI.

Også oppkjøp er aktuelt, opplyser han. Bonnier satser tungt blant annet innen e-handel og B2B.

Les også: Jan Scherman: - Telia-kjøp vil forandre hele det nordiske mediemarkedet

Les også: Telia sikret seg Get - nå er stort tv-kjøp i boks (Abonnement)