I kjølvannet av #metoo og avsløringer av seksuell trakassering i Schibsted-avisen Aftonbladet november i fjor, rettet flere kritikk mot eget konsern.

Etter en debatt om #metoo og kjønnsbalanse der redaktør Jane Throndsen i VG Helg blant annet var kritisk til eget konserns tempo i forhold til rekruttering av kvinnelige ledere, uttalte hun til Kampanje at «(…) det er som om Rolf Erik [Ryssdal, red.anm] har fått seg en rakett opp der sola aldri skinner, og nå tror jeg virkelig det kommer til å skje noe».

- Et strålende valg
Tirsdag er Throndsen til stede i Stockholm der nye Schibsted ble presentert, og hun er strålende formøyd med valg av ny toppsjef.

- This girl is on fire! Skogen Lund er et strålende valg til å lede Schibsted inn i fremtiden. Hun har tung toppledererfaring. Hun er smart, strategisk og med ekstraordinære samarbeidsevner.

Ikke minst vil Kristin Skogen Lunds erfaring fra mediebransjen komme godt med, tror Throndsen.

- Skogen Lund har også dybdekunnskap om bransjen - medias magi, viktigheten av samfunnsoppdraget, utfordringer og behov for innovasjon og transformasjon, sier hun til Kampanje.  

Les mer: Ny Schibsted-sjef om mannsdominans: - Noe hele næringslivet sliter med

- Veldig gledelig
Også de to politiske redaktørene Hanne Skartveit i VG og Trine Eilertsen i Aftenposten rettet kritikk mot mannsdominansen i Schibsted-ledelsen i fjor.

For den gang ble det lagt frem tall som viste at det i Schibsteds ledelse satt kun sju kvinner og hele 20 menn. Den gang kalte Skartveit sammensetningen av Schibsteds ledelse «umoderne, ikke fremme i skoene og bad for business».

I dag synes Skartveit valget av ny konsernsjef i Schibsted falt på NHO-toppsjef Kristin Skogen Lund kommer som en gledelig nyhet.

- Det synes jeg er veldig bra, og veldig gledelig, sier Skartveit til Kampanje.

Også politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten tar imot nyheten med åpne armer.

- Dette er gode nyheter! At Skogen Lund er kvinne var ikke det første som slo meg. Hennes erfaring og profil forteller sin egen historie. Når det er sagt, er det utvilsomt inspirerende for kvinner på innsiden og utsiden av Schibsted å se at en kvinne går til topps i et børsnotert selskap. Det skjer ikke hver dag, for å si det forsiktig, sier hun til Kampanje.

Les også: Schibsted-topper: - Skal bygge to sterke selskaper med to sterke ledere

Har satt nye kvinne-mål
Den nye Schibsted-sjefen, Kristin Skogen Lund, som tiltrer stillingen i desember, mener at mangelen på norske kvinnelige toppsjefer ikke er unikt for mediebransjen.

- Det er noe hele det norske næringslivet sliter med dessverre, sa hun til Kampanje rett etter at nyheten om hennes nye jobb ble kjent. 

Les også: Skogen Lund om mannsdominans: - Noe hele næringslivet sliter med

Schibsted har selv satt som mål å ha 40 prosent kvinner i ledelsen innen 2020. Denne planen ble vedtatt i vinter, og målet følges av en tiltaksplan i flere ledd.

Under Rolv Erik Ryssdals ledelse har konsernledelelsen i Schibsted bestått utelukkende av menn. I tillegg til Ryssdal, satt Sondre Gravir, Raoul Grünthal og Trond Berger i konsernledelsen. 

- Med Gravir på vei ut, Ryssdal inn i ny rolle og en ny konsernsjef på vei inn, så er dagens konsernledelse i bevegelse. Og det vil uansett bli to nye konsernledelser i hvert av de nye børsnoterte selskapene – på sikt, sier kommunikasjonssjef Camilla Kim Kielland

Målet skal allerede være nådd i mediedivisjonen, imens det i Schibsted Marketplaces, som nå skal skilles ut av Schibsted, satt ni menn og to kvinner, under ledelse av Sondre Gravir, som nylig meldte overgang til Sats Elixia.

- Mangfold er en styrke
Dermed kan det virke som det er den nye Schibsted-sjefen, Kristin Skogen Lund, som må få dette på plass når hun tiltrer. 

- Schibsted har satt som mål å ha 40 prosent kvinner i ledelsen innen 2020, blir det din jobb å gjennomføre nå?

- Det er veldig mange ting som det blir viktig å fokusere på fremover, og så er det klart at det er noe jeg vil forsøke å levere på. Jeg mener uansett at mangfold er en styrke, og det er mange flinke kvinner i Schibsted, så det bør ikke være vanskelig å få det til, kommenterer Lund.