«Karma vil bite dere bak, vær trygg», sto det i en tekstmelding fra fiskeriminister Per Sandberg (Frp) til Fiskeribladets redaktør Øystein Hage natt til lørdag.
Det var Sandbergs svar på bladets spørsmål om statsrådens kontroversielle Iran-reise og om han brukte sin mobiltelefon på en reise i Russland. Begrepet karma har sin opprinnelse i buddhistisk religion, at alle handlinger får konsekvenser. Onde handlinger vil kort sagt straffe seg, man vet bare ikke når karma biter fra seg.
- Dette var aldri ment som en trussel, men uttrykk for min frustrasjon, sier Per Sandberg via kommunikasjonssjef Martine Røiseland i Nærings- og fiskeridepartementet til Fiskeribladet.
Redaktøren i Fiskeribladet sier videre til egen avis at politiets sikkerhetstjeneste (PST) har oppfordret ham til å anmelde Per Sandberg etter en nattlig SMS fra fiskeriministeren.
- Jeg ble oppfordret av PST til å anmelde Sandberg til politiet, men jeg har ikke tatt stilling til om saken vil bli anmeldt, sier Hage til egen avis.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er varslet om saken, og Fiskeribladet skriver at saken er oversendt til politiet for videre oppfølging.
På Twitter avkrefter PST at de oppfordret til anmeldelse.
- PST har ikke anbefalt redaktøren av Fiskeribladet å politianmelde Sandberg. Vi har henvist redaktøren til lokalt politi, som er rette instans hvis han selv skulle velge å anmelde, skriver de.
- Har ikke hatt et dårlig forhold til Sandberg
Overfor Kampanje beskriver Fiskeribladets redaktør tonen mellom bladet og statsråden slik:
- Vi har ikke hatt et dårlig forhold med fiskeriminister Per Sandberg. Vi har alltid skrevet kritisk journalistikk om sittende ministre, forteller Øystein Hage, redaktør i Fiskeribladet, til Kampanje.
Men det er ikke første gangen det gnistrer mellom Sandberg og Fiskeribladet. Det var Fiskeribladet som omtalte relasjonen mellom Sandberg og Bahareh Letnes først, ett par uker før ferieturen ble kjent og behørig omtalt – og før de to offentlig bekreftet kjæresteforholdet.
Les også: «Karma vil bite dere bak, vær trygg», skrev Sandberg til redaktør
Tordnet mot «elendig journalistikk»
I april 2016 beskyldte Fiskeribladet Sandberg for å ha tildelt en økt torskekvote til en venn. Etter en uke erkjente bladet i en lederartikkel at det ikke var grunnlag for beskyldningene.
Da bladets journalister ba om en kommentar til den opprinnelige saken i et videointervju , skjelte Sandberg ut bladets journalister.
– Det er så elendig journalistikk at det burde gått inn i komibøkene. Det burde gått inn på Journalisthøgskolen som et eksempel på elendig journalistikk, tordnet Sandberg.
Les også: PR-profiler om Per Sandberg: - Henger i en tynn tråd (Abonnement)
Les også: Sandbergs omstridte Iran-reise skygget for Erna Solbergs PR-stunt
Se video fra intervjuet her:
- Vant til et høyt konfliktnivå
Torskekvotesaken var en bom, innrømmer redaktøren.
- Vi trådte jo feil med saken om torske-kvota. Da ble det temperatur, men det beklaget vi. Vi har skrevet mye om Sandberg, og vi har dekket han jevnlig. Selv om vi er uenig i en del av politikken og vedtakene hans, så har det vært en berikelse for fiskerinæringen å ha han som statsråd.
Han forteller at Fiskeribladet er vant med høy temperatur og konflikter. Hage trekker også frem andre turbulente hendelser med tidligere statsråder.
- Da Svein Ludvigsen var statsråd under Bondevik, så ble vi jo utskjelt fra talerstolen, og vi var kjempe kritiske i dekningen av ham. Vi har alltid fulgt disse ministrene med kritiske øyne. Den første saken (om Sandberg) var veldig uheldig, det tar jeg største kritikk på, for det var et dårlig håndverk. Men siden den tid har vi hatt et streit forhold til Sandberg, og vi har både gitt ros og kritikk.
- I sjømatnæringen er man vant til et høyt konfliktnivå innad i bransjen, så på mange måter kommer Sandberg hjem til sine egne. Han snakker slik mange gjør i næringen, fortsetter Hage.
- Hva tror du Sandberg tenker om Fiskeribladet?
- Han er nok veldig kritisk til oss. Vi har ikke dekket han mer enn det vi har gjort med andre statsråder. Vi har alltid vært en vaktbikkje overfor næringen, så jeg vil ikke si at vi har hatt noe dårligere forhold til Sandberg enn andre, svarer Hage.
- Det blir et intenst trykk
Flere av sakene til Fiskeribladet om Iran-ferien, og senest om tekstmeldingen Sandberg sendte til Hage, har hatt gode lesertall, ifølge Hage. Han understreker at utgangspunktet for sakene alltid har vært kritisk journalistikk.
- Hvis helseminister Bent Høie hadde reist på ferie med en som skulle starte et medisinselskap, så ville det jo vært naturlig at man satte spørsmålstegn ved det, forteller han.
- Vi dekker enhver sittende minister med argusøyne. Sandberg har kommet fra andre fagfelt hvor man ikke dekkes like nærgående, og dekningen kommer stort sett fra riksmediene. Vi skriver om Sandberg og det han gjør hver dag, så det blir et intenst trykk. «Cluet» er at i sjømatnæringen er det så mange konfliktlinjer, at det blir mye trøkk og bråk.
Per Sandberg ønsker ikke å kommentere saken.
Kommentér