For andre måned på rad ble det allmennkringkasterne NRK og TV 2 som gjorde det skarpest i kampen om seerne. Det skjer i et lineært tv-marked hvor tv-seingen fortsetter å falle. Men TV 2 og NRKs andel av seingen steg altså i juli. Mens det  i juni var fotball-VM som sendte markedsandelen oppover, har fotball-VM, Tour de France, «Allsang på Grensen», «Sommeråpent» og «Monsen minutt for minutt» vært på de to kringkasternes sommertallerken i juli. 

TV 2 økte mest
Vekstvinneren i juli ble, som måneden før, TV 2. Hovedkanalen fikk en andel på 26 prosent i den kommersielle aldersgruppen 20-49 år, som er en økning på  7,7 prosentpoeng.  Blant alle tv-seere (10-79) økte TV 2s hovedkanal med fem prosentpoeng til 24,4 prosent. Samlet hadde TV 2-gruppen en andel på 32,7 prosent i juli, en oppgang på 3,7 prosentpoeng.

- Det er flere årsaker til at vi andelsmessig kommer styrket ut av denne sommeren, sammenlignet med fjoråret. Blant disse er fotball-VM, «Allsang på Grensen» , «God Sommer Norge» , Tour de France og TV 2 Nyhetene. Nå tar vi med oss denne farten inn til en sterk høstmeny, som vi gleder oss til å vise våre seere, sier kanaldirektør Trygve Rønningen.

NRK1 økte sin markedandel med 1,9 prosentpoeng til 30,6 prosent i juli. Samlet hadde NRKs kanaler en andel på 37,5, en vekst på 0,3 prosentpoeng sammenlignet med juli i fjor.

- Stikker fortjent av med seieren
For de øvrige kommersielle tv-husene ble juli en tørr måned. Discovery-gruppen, som omfatter kanaler som TVNorge, Max og Eurosport Norge, fikk en samlet  markedsandel på 14,7 prosent, som er en tilbakegang på 3,7 prosentpoeng. Tv-husets største kanal, TVNorge, falt med 0,9 prosentpoeng til 5,2 prosent. 

- Juli ble ikke overraskende TV 2 og NRKs måned. Det har levert strålende fotballsendinger under VM, og stikker fortjent av med seieren. Vi hadde forventet en nedgang, men nå skal vi opp igjen og om ikke lenge er vi i gang med flere nye premierer på TVNorge og Dplay. Det gleder vi oss til, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Networks til Kampanje.

Seerfall på ti prosent
Nordic Entertainment, som tidligere har vært kjent som MTG og består av TV3, Viasat 4 og TV6, hadde 6,1 prosent av seerne i juli. Det er en nedgang på 1,3 prosentpoeng sammenlignet med samme måned i fjor. 

Selv om NRK og særlig TV 2 fikk en opptur rent andelsmessig i juli, fortsetter tv-seingen å falle i Norge. I juli var den gjennomsnittlige daglige tv-seingen på 61 minutter, som er en nedgang på ti prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Tallene omfatter den kommersielle aldersgruppen 20-49 år. Tall for hele befolkningen er ikke sammenlignbare på grunn av endringer i undersøkelsene.

Både været og generelle tv-trender får skylden for seerfallet.

- Det fine været vi har hatt i juli har sikkert bidratt til at antall seerminutter har gått ned i juli i år sammenlignet med juli i fjor. Samtidig har jo denne nedgangen pågått en stund, og jeg tror vi må tilskrive mesteparten av nedgangen i konsum til den mer generelle endringen i tv-konsum vi nå har sett i lengre tid, sier medieanalytiker Håkon Lund Sørensen i NRK Analyse til Kampanje.

Les også: NRK har brukt 67 millioner på Monsen-tv

Vokser fordi folk ser mindre på konkurrentene
- I dette landskapet er det positivt at NRK beholder sin posisjon andelsmessig. Likevel mener jeg det er riktig og viktig å påpeke at NRKs andel ikke økte på grunn av at folk så mer på NRK, men fordi folk så enda mindre på andre kanaler, legger han til.

Det betyr at TV 2 og NRKs kakestykker vokste på bekostning av konkurrentene i juli, men den store kaka krymper.

Fotball-VM, Lars Monsen og «Sommeråpent» har tross fallende tv-seing vært viktige trekkplastre for NRK i sommer.

- For NRK er det viktig å ha et tilbud til tv-publikummet gjennom hele året og da også om sommeren. Fotball-VM, Monsen og «Sommeråpent» har nok bidratt til at fallet ikke har vært større for NRK sin del, sier Håkon Lund Sørensen.

Les også kommentar om seerfallet: - Er det egentlig så gærent?

Les også: TV 2 vokser mest i juni - konkurrentene rammes av fotballfebere