Navn: Helje Solberg

Alder: 52

Stilling: Nyhetsdirektør i NRK 

Årets ferie: - En lang-weekend i Milano med datteren min før Bellagio ved Como-sjøen med familien. Så blir det familiebesøk på Jæren og i Elverum. 

Den perfekte sommermaten: - En variant med burrata som forrett. Raviolo med goat cheese og saltede pistasj-nøtter som hovedrett, med en god Chardonnay til. Og italiensk is til dessert! 

- Hvem har du lært mest av i løpet av dine 24 år i VG - og hva har overrasket deg mest? 

- Av flere grunner har min mangeårige sjef, Bernt Olufsen, betydd mest. Også Torry Pedersen og Gard Steiro har vært viktige. Alt i alt har jeg hatt mange gode ledere i VG, fra min første sjef på politisk avdeling, som var Øyvind Næss, VGs snilleste mann. Det var en drøm å begynne i VG med en så omsorgsfull sjef. Må også nevne VGs første kvinnelige redaktør, Nina Gram, som har brøytet vei for mange, i tillegg til Hanne Skartveit og Rolf Sønstelie, som jeg har jobbet tett med i alle disse årene. Og så er det gjengen på VGTV. De har lært meg mye om mye, for å oppsummere det kort. 

- Men hva har overrasket meg mest? At vi i løpet av vel et år har fått med oss nesten hele bransjen på å løfte Faktisk. Det er inspirerende å se at nettstedet er blitt en så selvfølgelig del av det offentlige debatten. At vi på eiersiden har samarbeidet så godt om Faktisk, har trigget masse god energi. Sjefredaktør Kristoffer Egeberg og resten av teamet gjør en glimrende jobb. 

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden? 

- Da tar jeg med mine morsomme, rause og kloke redaktørkolleger i VG; Hanne Skartveit, Jane Throndsen og Tora Håndlykken. Vi drar til New York. Hanne, som har bodd i Washington, vil forsøke å få oss dit, men hun blir, som forventet, nedstemt av oss andre. 

- Hvor mange GDPR-eposter har du fått og hvor mange av dem har du lest? 

- GDPR er bra. Derfor lar jeg meg ikke irritere over alle mailene. Dette er også en anledning til å luke ut alle de som jeg ikke ønsker å forholde meg til. 

- Hvem eller hva irriterer deg aller mest i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen? 

- Det er en stund siden jeg har latt meg irritere. Men jeg synes noe av kritikken mot Faktisk, helt innledningsvis, var unyansert og karikert. 

- Hvilken overskrift drømmer du om å se på Kampanje.com i høst?

- «De unge strømmer til NRK Nyhetene».

- Hvem eller hva har du mest og minst tillit til i Medie-Norge? 

- Norske nyhetsmedier nyter relativt høy tillit. NRK er i en særklasse. Dette må være noe av det NRK er aller mest stolt av. En slik posisjon er ingen selvfølge. Internasjonalt er tilliten til mediene sviktende. Dette er en av vår tids største utfordringer. Tillit er noe vi må gjøre oss fortjent til hver eneste dag. Og hvem jeg har minst tillit til? Nettsteder som unnlater å forholde seg til fakta og pressens etiske regler. 

- I 7 Elevens nye kondomreklame advares turistene mot klamydia. Hva advarer du dine utenlandske venner om når de kommer til Norge?

- Alle vet at Norge er dyrt. Men ikke alle vet at pris-forskjellen på en god restaurant med god mat/drikke og en turistfelle, altså dårlig og dyrt, er relativt liten. 

- Høstens tv-duell står mellom Fredrik Skavlan på TV 2 og Anne Lindmo på NRK1. Hvem velger du og hvorfor?

- Enkelt. Jeg heier på NRK og Anne Lindmo. Smart og kul dame!