I morgentimene fredag ble det endelig bekreftet. Telia kjøper Bonniers tv-virksomhet for 8,5 milliarder kroner. Det skjer bare tre dager etter at Telia sikret seg kabel- og bredbåndsselskapet Get for 21 milliarder kroner. Dermed har det svenske telekonsernet svidd av 30 milliarder kroner på distribusjon og tv-innhold denne uken.

Les mer: Bonnier selger TV4 og C More til Telia for 8,5 milliarder

Les mer: Telia sikret seg Get - nå er stort tv-kjøp på trappene(Abonnement)

Sandnes: - TDC og MTG var det første tegnet
Telias milliardoppkjøp skaper, tross ferietider, bølger i det nordiske mediemarkedet.

- Det viser at trenden vi har sett i en rekke andre markeder nå, som forventet, også har truffet det nordiske markedet. Distributører og innholdsaktører finner sammen. Forsøket med TDC og MTG var det første tegnet, sier administrerende direktør og sjefredaktør Olav Sandnes i TV 2 til Kampanje.

- Hvilke konsekvenser får Telias oppkjøp for TV 2?

- Kjøpet får ingen umiddelbare konsekvenser. Vi samarbeider allerede godt med TV4 og forventer at det vil fortsette, svarer TV 2-sjefen.

Da TDC og MTGs tv-virksomhet gikk ut med sine fusjonsplaner i vinter, uttalte tidligere Bonnier- og TV4-topp og tv-sjef i Schibsted-eide Aftonbladet, Jan Scherman, til Kampanje at TV 2 og Telenor måtte forsøke å finne sammen for å møte konkurransen fra TDC/MTG. Spørsmålet er om TV 2 og eieren Egmont vil tenke slik etter at Telia har gjort et dypt innhogg i det norske og svenske tv- og distribusjonsmarkedet.

Les også: Tror Telenor og TV 2 må begrave stridsøksen for å møte ny tv-kjempe

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Liker friheten:

- Som en relativt liten spiller i en bransje, som blir mer og mer globalisert, er det viktig at vi kan samarbeide med forskjellige aktører på ulike områder, sier TV 2-sjef Olav Sandnes.

- Vi har friheten
-  Som en relativt liten spiller i en bransje, som blir mer og mer globalisert, er det viktig at vi kan samarbeide med forskjellige aktører på ulike områder. Nettopp fordi vi ikke er låst i store konstellasjoner, har vi friheten og fleksibiliteten til det, sier Sandnes til Kampanje.

- Telia blir også gjennom kjøpet av Get en sterk distributør i Norge. Hvordan ser dere på mulighetene for videre samarbeid her?

– Vi forventer fortsatt å samarbeide med Get, i likhet med andre norske distributører, svarer Sandnes, som i 2016 varslet tøffere økonomiske krav overfor distributørene.

Telenor: - Vår strategiske retning ligger fast
Telenor-ledelsen forteller til Kampanje at de har ventet på Telias framstøt i distribusjons- og tv-markedet.

- Det er ingenting ved de siste dagers Telia-oppkjøp som er overraskende for oss, dette har vært kjente muligheter i markedet en stund allerede. Vår strategiske retning ligger fast, vi har en sterk posisjon både på fast og mobil i både Norge og Sverige og også positiv utvikling i Danmark, i tillegg til vår posisjon på tv-distribusjon. Vi er vant til konkurranse i alle disse markedene, og at Telia nå styrker seg skal vi håndtere som før; vi ønsker konkurransen velkommen, sier kommunikasjonssjef Atle Lessum i Telenor til Kampanje.

- Telia kjøper tv-kanaler. Er det aktuelt for Telenor å gjøre noe tilsvarende?

- Når det gjelder mulig fremtidige investeringer har vi sagt at vi gjennom solide, økonomiske resultater over tid har skaffet oss fleksibilitet dersom interessante muligheter skulle dukke opp, primært da innenfor våre kjerneområder og geografier. Ut over det kommenterer vi ikke på mulige framtidige investeringsobjekter eller-områder, svarer kommunikasjonssjefen i Telenor, som var indirekte eier av TV 2 gjennom sitt eierskap i daværende A-pressen fram til 2012.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Spent på Telias tv-planer:

- Det blir ikke minst spennende å se hvordan Telia velger å organisere samt selge innholdet fra Bonniers tv-virksomhet, både strømme-tv og lineær-tv, til kundene sine, sier Lasse Gimnes.

- Konsekvensene kan selvsagt bli store og mange
Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom mener det er historisk sus over Telias milliardhandel denne uken.

- Det er for tidlig å være konkret på konsekvensene, men det er en handel som er svært interessant på mange måter. Det handler om Nordens nest største medieselskap, Bonnier,  som selger unna noe av det mest lønnsomme som de har hatt de senere årene. Og det handler om Nordens største tv-virksomhet som nå selges unna til Telia, som fremdeles har sin primærvirksomhet innenfor mobil telefoni – og som nettopp har kjøpt Norges nest største tv-distributør, som vel å merke skal behandles hos Konkurransetilsynet før en eventuell godkjennelse. Dette er medie-historisk i Norden, sier Gimnes til Kampanje.

Han spår at følgene av Telias tv-jafs blir omfattende. 

- Konsekvensene kan selvsagt bli store og mange. Det at en mobil- og distribusjonsaktør kjøper en innholdsleverandør av så stor betydning, kan få betydning i forhold til det interne forholdet i TV-industriens næringskjede. Det vil flytte makt – og det vil få betydning for blant annet inntektsstrømmen distribusjonsinntekter i det svenske markedet. Normalt betaler distributørene for innholdet til innholdsleverandørene. Nå tar Telia like godt og kjøper selskapet som er den viktigste kommersielle innholdsleverandøren for TV i det svenske markedet. Det kan sammenlignes med at Telenor hadde kjøpt TV 2 her til lands, sier Gimnes.

- Kan endre tv-industriens næringskjede
Han er nysgjerrig på hvordan Telias tv-virksomhet framover. 

- Det blir ikke minst spennende å se hvordan Telia velger å organisere samt selge innholdet fra Bonniers tv-virksomhet, både strømme-tv og lineær-tv, til kundene sine. Dette kan endre det tv-bildet som vi nå har sett i mange år – og det kan skje raskt. Og ikke bare kan det endre tv-industriens næringskjede, det vil også gi endringer i forholdet til publikum, og det kan ha flere sider. Kundene kan få tjenester/produkter som ikke har eksistert tidligere, men kundene kan også miste makt og frihet – og det er noe som konkurransemyndigheter og forbrukermyndigheter må se på.

- Vil det påvirke Telenors strategier?

- Jeg tenker at Telenor har vurdert tilsvarende tanker for lengst – og at Telia-kjøpet av Bonniers TV-virksomhet i alle fall ikke gjør denne problemstillingen mindre aktuell for nettopp Telenor. Vi har sett slikt skje i andre markeder, blant annet i USA. Vi ser at distributører/mobiltelefoni-giganter kjøper opp innholdsleverandører – og styrker sin markedsmakt betydelig. Dette kan endre bransjen og inntektsstrømmene radikalt. Om Telia vil lykkes i sin strategi, er alt for tidlig å si. Men dette kan på sikt endre tv-bransjen og ditto spilleregler radikalt».

- Viktig aktør i rettighetskampen
Først 21 milliarder på Get, så nærmere ti milliarder på Bonniers tv-virksomhet. Gimnes slår fast at Telia vil gjøre seg gjeldende i kampene om rettigheter og innhold de neste årene.

- Det er klart at Telia nå også vil bli en viktig aktør i kampen om innholdsrettigheter i tiden fremover. I Sverige og i Finland, men kan også bli det i Norge dersom de aktiviserer sine tanker om kjøp av innhold til Get – også utenom tv-kanalene. Dette vil da handle om rettigheter som sport, filmer, serier, dokumentarer med mer. Det er lenge siden vi har sett en endring og eller et oppkjøp som kan endre premissene i tv-bransjen så mye som det vi nå ser. At det vil skape bølger og endringer er helt sikkert. Om Telia vil lykkes, er en annen sak – og som bare tiden kan vise. 

Bonnier Broadcast-sjef Casten Almqvist gjestet Kampanjes konferanse Media Business i fjor. Se intervju med Almqvist og TV 2-sjef Olav Sandnes om samarbeid og konkurransen fra de globale aktørene: