I formiddag ble det kjent at Helje Solberg blir ny nyhetsdirektør i NRK. Hun overtar etter Alexandra Beverfjord, som i april ble ansatt som ny sjefredaktør og administrerende direktør i Dagbladet.

Solberg tok selv kontakt med kringkastingssjefen da stillingen som nyhetsdirektør ble ledig.

- Da stillingen ble utlyst så kjente jeg at den virket utfordrende og spennende, så derfor tok jeg kontakt med Thor Gjermund Eriksen. Jeg sendte han en sms, og slik meldte min interesse, sier Solberg til Kampanje.

- Hva kjennetegner deg som leder?

- Det er det andre som kan svare bedre på enn meg, men jeg tenker at jeg er utpreget teamorientert. Ledelse handler om å bidra til å spille andre gode. Jeg trives med å jobbe gjennom folk, og så er jeg opptatt av god journalistikk. Det inspirerer og engasjerer meg. Jeg tenker på det ofte, at jeg er utrolig glad for å jobbe i mediebransjen. 

Les mer: Helje Solberg blir nyhetsdirektør i NRK

- Har aldri drømt om å bli sjefredaktør i VG
- Du sier i pressemeldingen at nyhetsdirektørjobben «er den mest spennende lederjobben jeg kan tenke meg». Vi trodde kanskje sjefredaktørjobben i VG var drømmejobben for nær sagt alle i Akersgata?

- Hehe. Det er i alle fall min mening at den stillingen jeg skal inn i nå er den mest spennende jeg kan tenke meg. Jeg skjønner at andre har andre preferanser. Heldigvis, nær sagt. Men jeg har aldri drømt om å bli sjefredaktør i VG. 

- Din forgjenger Alexandra Beverfjord var svært opptatt av at NRK skulle bli bedre på breaking news og at NRK måtte følge etter publikum til mobil og nett. Hva vil du legge vekt på som ny nyhetsdirektør?

- NRK jobber veldig godt strategisk, så nå skal jeg sette meg godt inni dette arbeidet, bruke tid på å bli kjent med organisasjonen og medarbeiderne. Jeg kommer ikke med noen programerklæring , men det sier seg selv at avslørende journalistikk vil fortsette å være viktig. I tillegg skal NRK være en arena for debatt og aktualitet og være best på løpende nyheter. Dessuten er det viktig å få innholdet ut til det brede lag av befolkningen.

Forsvarer NRKs hodejakt
- Er NRK god nok i kampen om breaking news og avslørende journalistikk - eller mener du VG er best?

- Jeg synes NRK er utrolig flinke, men det er også VG. Og så er det alltid sånn at NRK, VG og andre medier kan bli bedre. Vi må alle videreutvikle journalistikken, og jobbe systematisk med innovasjon og utvikling.Og jeg lærte tidlig i denne bransjen: Vi er aldri bedre enn vår  neste sak. 

NRK har fått kritikk av VG, Dagbladet og TV 2 for å plukke sjefer og profiler hos sine kommersielle konkurrenter. Når Kampanje spør Solberg om hun som avtroppende administrerende direktør i VGTV møter seg selv i døra nå, svarer hun slik:

- Nei! NRK må selvfølgelig, som alle selskaper, rekruttere både eksternt og internt. Sånn må det være.

Les også: Mener NRK overbyr i kampen om nyhetsprofiler - sjekk lønningene her

- NRK får også med jevne mellomrom kjeft for å gå inn på beitemarkene til de kommersielle mediehusene. Hva tenker du om denne kritikken?

- Jeg synes det er helt naturlig at det er en diskusjon om NRKs rolle, det er bra. NRK er en viktig institusjon i det norske samfunnet. Derfor må det være en bred og åpen debatt om NRKs rolle.

- Viktig å frigjøre ressurser
- VG begynte med tv, er det noe NRK ikke driver med som de bør begynne med?

- Det kan jeg ikke på strak arm gi noe svar på. Jeg skal nå  unne meg tid til å bli kjent med NRK og medarbeiderne. Men selvsagt er det viktig å prøve nye ting. Vi må alle eksperimentere, og også finne oss i at vi ikke lykkes med alt.  For NRK, som alle andre mediehus, er det viktig å jobbe med å frigjøre ressurser til nye satsinger.  Selv om medievanene er i stor endring, og dette er utfordrende, er det også store muligheter. Jeg har grunnleggende sett et positivt sinnelag, og gleder meg til å ta fatt på jobben og utfordringene. 

- Har ikke gjort en eneste feilansettelse
Hun har bakgrunn fra Østlendingen, Sør-Varanger Avis og Nationen og har vært i VG siden 1994. Der har hun vært politisk journalist, leder for politisk avdeling, nyhetsredaktør og administrerende direktør og redaktør for VGTV. 

- Hva har vært høydepunktet i VG?

- Jeg har i alle år i VG hatt spennende, utfordrende og meningsfylte jobber, det er jeg svært takknemlig for. De årene har gitt meg ekstremt gode kolleger og mange gode venner. Jeg synes det var spennende å jobbe som politisk reporter, ikke minst da jeg kom inn midt i EU-kampen. Men for meg har det også vært personlig og profesjonelt givende å få være leder, sier Solberg og fortsetter:

- Den morsomste jobben har kanskje vært å få utvikle VGTV de siste årene, og få lov til å ansette så mange drivende dyktige mennesker, som virkelig har skutt vitalitet inn i VG. Av alle oppgavene vi ledere gjør er kanskje det å ansette folk den aller viktigste. I dag er det neste 70 medarbeidere på VGTV. Jeg sa på sommerfesten i juni at vi ikke har gjort en eneste feilansettelse. Det mener jeg virkelig. Årsaken til det er godt teamarbeid i ansettelsesprosessene, som vi har prioritert og brukt mye tid på.  

Det er ennå ikke klart når Helje Solberg starter i NRK til høsten.