NRK og TV 2 opplever stor suksess med fotball-VM i Russland. Som Kampanje tidligere har skrevet, kan de så langt i mesterskapet bokføre høyere seertall enn under fotball-EM i 2016 og fotball-VM i 2014, og det til tross for at den lineære tv-seingen har stupt i løpet av disse årene.

Les mer: Fotball-VM trosser dramatisk tv-fall - NRK og TV 2 fryder seg over seervekst

Nå viser de offisielle tv-tallene at mesterskapet, som hadde avspark i midten av juni, ikke overraskende gjør NRK og TV 2 til forrige måneds store vinnere.

TV 2 opplever den aller største veksten og gjør et byks fra en andel på 25,2 prosent i juni i fjor til en andel på 29,6 prosent i år blant alle seere mellom 10 og 79 år. Hovedkanalen står for 21,8 prosentpoeng av andelen. Det er en vekst på 5,3 prosentpoeng fra samme måned i fjor.

- Vi er selvsagt svært godt fornøyde med at vi øker mest av alle kanalene i juni. Fotball-VM i Russland er en fest som fortsetter godt inn i juli, og nå venter snart sommerens neste store høydepunkt – Tour de France på TV 2, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Over én million seere
NRK
samlet 38,7 prosent av seerne med sine tre tv-kanaler. Det er en vekst på 1,6 prosentpoeng. NRK1 alene hadde en andel på 32 prosent av seerne, opp 1,3 prosentpoeng fra i fjor.

I NRK er de ikke lei seg for at TV 2 har den største veksten.

- Det er ikke uvanlig at NRK har mest seing i juni generelt fordi vi ofte har mer tilbud på lufta, mens de kommersielle har mindre innhold. Når du går fra å ha mindre innhold til mye, får du bedre uttelling enn når du går fra å ha en god del innhold til mye, forklarer analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

To av NRKs kamper fra grunnspillet i juni har samlet over en million seere. Brasil-Sveits ble fulgt av 1.020.000 seere i snitt mens Tunisia-England hadde 1.000.000 seere i snitt.

- På et personlig nivå er det bare å grue seg til at fotball-VM en dag tar slutt, sier Tolonen.

Discovery faller mest
Når noen går frem, må andre tilbake, og både Discovery og Nordic Entertainment opplever stor tilbakegang. Discovery-gruppen hadde en andel på 15,8 prosent med alle sine tv-kanaler. Det er en nedgang på 4,3 prosentpoeng. Hovedkanalen TVNorge samlet 5,6 prosent av seerne, og det er 2,3 prosentpoeng mindre enn i fjor.

- Vi hadde regnet med å tape mot TV 2og NRK i juni, og det har vært et kjempe-VM så langt, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery.

- Det som er gledelig for oss er at vi samlet sett vinner første halvår i år, og OL og VM viser hvor viktige store sportsrettigheter er for tv-kanalene, fortsetter han.

Nordic Entertainment, som tidligere har vært kjent som MTG og består av TV3, Viasat 4 og TV6, hadde 6,7 prosent av seerne i juni. Det er en nedgang på 2,2 prosentpoeng fra i fjor.

9,1 prosent av seingen skjedde på andre tv-kanaler i markedet.