Discovery Networks Norge - som driver tv-kanaler som TVNorge, Max og Eurosport Norge - økte i 2017 omsetningen med 22,1 prosent, fra 1,742 milliarder kroner i 2016 til 2,127 milliarder i 2017. Dette er ny omsetningsrekord for selskapet, som for første gang passerer to milliarder i omsetning. Det generelle tv-markedet i Norge økte i 2017 med 0,4 prosent.
Selskapet rapporterer et overskudd på 61 millioner kroner i 2017, som er ned fra 2016, da selskapet rapporterte et overskudd på 164 millioner kroner. Dette skyldes i hovedsak økte investeringer i sport, norske tv-produksjoner og digitale produkter. Driftsmarginen for 2017 endte dermed på 2,9 prosent.
Selskapet forteller at de ikke kommenterer årsresultatet ut over det som meldes i årsrapporten.
Les også: Flere TVNorge-veteraner slutter - mister over 100 år med erfaring (abonnement)
Første år med Eliteserien
Tine Austvoll Jensen tok over som ny Discovery-sjef etter Harald Strømmes plutselige avgang i februar i fjor. Den tidligere økonomidirektøren arvet sjefsstolen like før Discovery skulle i gang med sin største sportssatsing noensinne, nemlig Eliteserien. Den norske toppfotballen hadde kostet Discovery 2,4 milliarder kroner, og målet var å fjerne betalingsmuren og doble seertallene.
Med et snitt på over 400.000 seere per runde, mener Discovery-toppene at de har lykkes i sitt første år som rettighetshavere. Eliteserien gjorde også Discovery til vekstvinner i fjorårets tv-konkurranse. Hele kanalgruppen fikk en andel på 17,4 prosent i fjor. Det utgjør en vekst på 0,6 prosentpoeng.
- 2017 var et spennende, men også veldig krevende år. Og det er gledelig å konstatere at vi øker seerandelene for tv-gruppen igjen. Vi gikk på noen smeller i starten av året, med noen skuffende premieretall. Men etter det har vi hatt flere høydepunkter, sa kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i januar i år.
Les mer: Fotball gjør Discovery til vekstvinner - slik ble tv-året 2017
Har økt distribusjonsinntektene
Men det var ikke bare tv-reklame som skulle finansiere fotballfesten. Discovery har også vært avhengig av å øke inntektene fra tv-distributørene for å sikre fotballinvesteringen, og det var dette som var stridens kjerne da Discovery lå i tøffe forhandlinger med tv-distributørene i 2016.
Forhandlingene med Telenor utviklet seg til en offentlig konflikt der Discoverys 13 tv-kanaler gikk i svart hos Canal Digitals én million abonnenter. Daværende Discovery-sjef Harald Strømme hevdet alt de ba om var en kaffekopp per kunde i året, altså rundt 20 millioner kroner ekstra fra Telenor. Ingen ville kommentere størrelsen på avtalen da den ble signert halvannen uke etter forhandlingsbruddet.
Årlige nedbemanninger
Samtidig har Tine Austvoll Jensen fortsatt det som etter hvert har blitt en mai-tradisjon i Discovery med årlige nedbemanninger. I mai i fjor røk ni årsverk i Discovery.
- Prosesser som dette er alltid tøffe og krevende for organisasjonen. Men det er samtidig helt nødvendig å utvikle driften for å kunne spille en sentral rolle i det norske tv-markedet også i fremtiden – og vi må gjøre det mens vi har vind i seilene, sa Discovery-sjefen i forbindelse med fjorårets kuttrunde.
I år forsvant ytterligere ti årsverk. Siden 2016 har Discovery etter det Kampanje kjenner til nedbemannet rundt 60 stillinger.
- Vi tillitsvalgte har sluttet å se på dette som «runder». Vi anser dette som en kontinuerlig prosess i over to år hvor det har forsvunnet folk ut døra i en ganske jevn strøm. Det går på alle nivåer i bedriften. Det synes vi er urovekkende, sa tidligere leder av NJ-klubben i Discovery, Jon Hernæs, til Kampanje i mai i år.
Han er en av mange TVNorge-profiler som nå er ute av selskapet.
Les mer: - Har forsvunnet folk ut døra i en ganske jevn strøm
Kommentér