Det svenske telekonsernet Telia kjøper Bonnier-konsernets tv-virksomhet, som omfatter TV4, Sveriges svar på norske TV 2, betal-tv-kanalen C More og finske MTV. Telia og den svenske mediegiganten har vært i sluttforhandlinger i sommer, og i morgentimene fredag bekrefter partene at avtalen er i boks.

Telia betaler 9,2 milliarder svenske kroner, eller 8,5 milliarder norske kroner, for Bonniers tv-virksomhet. Prisen kan bli ytterligere én milliard svenske kroner høyere, et beløp som er basert på fremtidige driftsresultater. Uansett er nærmere ti milliarder kroner en rekordhøy sum i svensk medieindustri.

30 milliarder på tv og distribusjon på tre dager
- Dette er en meget viktig dag for Telia. Kjøpet er et naturlig neste steg for å komplettere Telias kjernevirksomhet,  der våre millioner av kunder gir oss en meget bra posisjon i markedet. Sammen med TV4 skal vi tilby kundene og seerne helt nye opplevelser og skape nye forretningsmuligheter, sier Johan Dennelind, Telias konsernsjef, i en pressemelding.

Det historiske kjøpet skjer bare tre dager etter at Telia bladde opp 21 milliarder for kabel- og bredbåndsselskapet Get. Nå har Tele2 på kort tid investert rundt 30 milliarder kroner for å styrke seg på både distribusjon og innhold. 

- Vi er en av de beste tv-leverandørene, men kundene behøver bedre opplevelser. Nå kommer vi til å kunne gi våre kunder det beste innholdet. Jeg er veldig stolt og fornøyd over at vi kan bekrefte denne avtalen i dag, sier Dennelind.

Les også: Telia sikret seg Get - nå er stort tv-kjøp på trappene (Abonnement)

Les mer: Telia sluker Get: - Et svært spennende oppkjøp

At Telia overtar TV4 og Bonniers tv-virksomhet har vært gjenstand for kritikk gjennom sommeren i Sverige. Den svenske staten kontrollerer 37 prosent av Telia og hele SVT gjennom en stiftelse.

- Vi har stor respekt for vår nye rolle som medieeiere og kommer til å verne virksomhetens redaksjonelle uavhengighet fremover. Jeg ser fram til å ønske noen av Nordens beste tv-mennesker velkommen hos oss, sier Telia-sjef Johan Dennelind.

- Gir sterkere finansielt fundament
For det familieeide Bonnier-konsernet, som nå forlater tv-industrien, er snaue ti milliarder kroner kjærkomne penger.  

- Vi er overbevist om at dette er en veldig god avtale for Bonnier og for våre selskaper. Som et familieeid konsern har Bonnier et klart langsiktig perspektiv, og denne avkastningen gir våre gjenværende virksomheter et sterkere finansielt fundament med de best mulige forutsetninger for fremtiden, sier styreleder i Bonnier, Carl-Johan Bonnier, i en pressemelding.

Konsernsjef Tomas Franzén mener tv-virksomheten får en solid eier:

- Jeg er veldig glad for at TV4, MTV og C More får en eier og en plattform å vokse på som gir det beste grunnlaget for fremtiden. Denne kombinasjonen styrker mulighetene for TV4, MTV og C More for å konkurrere i kampen om engasjerende innhold.

Almqvist går til Telia
Sjefen for Broadcast i Bonnier, Casten Almqvist, blir med videre og fortsetter som tv-topp under det nye eierskapet i Telia, ifølge Bonnier. Han er entusiastisk:

- Denne avtalen bidrar til en ytterligere styrking av Bonnier Broadcastings eksisterende strategi, noe som er logisk når du ser på endringene i et globalt og svært konkurransedyktig mediemarked. Med Telia som eier har vi enda bedre vilkår for vår satsing på svensk innhold av høy kvalitet, alt fra nyheter og sport, til drama og underholdning. Sammen med Telias styrke innen teknologi og distribusjon får vi nye muligheter for å nå store grupper av brukere i Sverige og Finland med våre programmer og tjenester, sier han.

Casten Almqvist gjestet Kampanjes konferanse Media Business i fjor. Se intervju med Almqvist og TV 2-sjef Olav Sandnes om samarbeid og konkurransen fra de globale aktørene:

Eks-sjef kritisk til salget
Det var i mai nyheten om at Telia var nær en avtale om kjøp av Bonniers tv-virksomhet sprakk.

- Telia tar et stort skritt fremover. Og Bonnier rygger inn i fremtiden ved å selge sin største virksomhet, som er best posisjonert for den nye digitale verden, skrev  tidligere Bonnier- og TV4-topp og tv-sjef i Schibsted-eide Aftonbladet., Jan Scherman, i et innlegg om salgsplanene tidligere i sommer.Bonnier Broadcasting omsatte for 6,8 milliarder kroner i fjor og hadde et driftsresultat på 389 millioner kroner.

Les også: - Telia-kjøp vil forandre hele det nordiske mediemarkedet

Les også: - Telia nær oppkjøp av Bonniers tv-virksomhet