I dag kan NRK, anført av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, slippe programmenyen for høsten. Bakteppet for høstlanseringen er preget av beinhard konkurranse fra internasjonale giganter, påpeker Eriksen.

- NRKs oppdrag er å samle og engasjere. Den globale konkurransen er sterk. Vi må få publikum til å velge dette innholdet, sier Eriksen under statskanalens høstlansering i dag.

- Vi har fått to Emmy-priser. «Lykkelandet» har allerede fått ein manuspris i Cannes. Vi prøver å leve opp til forventingene til publikum, sier Eriksen.

Og nettopp «Lykkelandet» er blant de store satsingene på NRK til høsten som består av både kostymedrama, Ulrikke Falch, true crime-serier og drabantby-drama. Den store dramasatsingen til høsten er «Lykkeland». Gjennom åtte episoder følger NRK fire unge mennesker  under starten på det norske oljeeventyret i Stavanger, fra 1969 til 1972.  

Les også: - Norsk tv-drama koster 70-80 millioner, «The Crown» kostet 1,2 milliarder

Dokumentar-høst hos NRK
Men det er ikke bare «Lykkeland» som NRK lokker seerne med. De har også en rekke dokumentarserier på trappene. I september kommer «Uten pappa», hvor skuespiller og programleder Mikkel Niva, utforsker oppveksten med en fraværende far. «Kan jeg ein dag føle at han er faren min på ordentlig?», spør Niva i dokumentarserien.

I oktober kommer Orderud-saken under lupen i NRKs «Gåten Orderud». I dokumentarserien blir seerne presentert for nytt materiale i saken, hvor krim-sjef i VG, Øystein Milli, forsøker å finne svar på en av Norges mest myteomspunne kriminalsaker. På spørsmål om dette fortsetter den mye omdiskuterte true crime-bølgen, svarer produsent Vanja Strømstad at dette utelukkende er en dokumentarserie, og ikke underholdning. 

- Vi har sett mye til det amerikanske rettsvesenet de siste årene, og vi tror mange nordmenn vil ha interesse av å lære mer om hvordan det norske rettsvesenet fungerer. For det er faktisk ganske annerledes, sa Strømstad på NRKs programslipp på Marienlyst. 

- Ikke et show for «mannehatere
Men dokumentar-høsten stopper ikke der, for i november blir Ulrikke Falch atter en gang og se på tv-skjermen, og denne gangen skal den aktive samfunnsdebattanten ta tak i feminisme og undersøke folks holdninger til kjønn og kjønnsroller. Men det vil også dreie seg om presset «gutta» opplever, og Falch var klar på at det ikke skulle bli et show for «mannehatere», da hun presenterte serien på Marienlyst i dag.

I tillegg kommer NRK med en ny podkastserie, «Elefanten», som tar for seg folk som har mot til å gjøre det som står ugjort, og til å si det de aldri har sagt. Den har også premiere i september. 

Drabant-drama til norske skjermer
Lykkeland er kanskje høstens største satsning fra NRK, men P3-serien «17» kan fort vise seg å bli en vinner den og. Dramaserien følger Norsk-somaliske Abdi og kompisgjengen hans fra Stovner i Oslo. Det blir et tenåringsdrama i 17 episoder om vennskap, brorskap, dobbeltliv og Groruddalen. Den har premiere i september, og vil gå over 17 dager, med én ny episode hver dag.