Torsdag ble grunnspillet i fotball-VM i Russland ferdig og nå venter 8-delsfinalene. Både NRK og TV 2, som deler rettighetene til å sende VM, kan så langt i mesterskapet bokføre høyere seertall enn under fotball-EM i 2016 og fotball-VM i 2014. Det skjer samtidig med at den lineære tv-seingen det siste året har stupt.

- Vi er svært godt fornøyde med VM så langt som også viser en oppgang fra VM for fire år siden. Hvordan seertallene blir for hver kamp handler jo om hvilke lag som spiller, spenningen i gruppene og sendetidspunkt. Alt dette vil slå ulikt ut underveis i mesterskapet, hvor selvsagt også været spiller en rolle. Nå gleder vi oss til fortsettelsen hvor TV 2 allerede søndag skal vise storkampen mellom Spania og Russland, sier Jan-Petter Dahl, PR- og mediesjef i TV 2, til Kampanje.

To kamper over millionen
I VM i 2014 hadde grunnspillkampene på TV 2 et snitt på 379.000. I årets VM kan TV 2 skilte med et snitt på 439.000. Den meste sette kampen på TV hittil i VM var oppgjøret mellom Portugal og Spania, som ble sett av 831.000 seere i snitt. 

Også NRK noterer bedre seertall for årets VM enn VM i 2014 og EM i 2016. Gjennom grunnspillet har 521.000 i snitt sett på hver kamp på NRK, noe som er 4 prosent mer enn i EM  i 2016 og 17 prosent mer enn i VM i 2014. Under EM for to år siden hadde de NRK-sendte kampene fra grunnspillet 502.000 seere snitt. Kampene fra grunnspillet under VM i 2014 hadde et snitt på 446.000. 

To av NRKs kamper fra grunnspillet i juni har samlet over en million seere. Brasil- Sveits ble fulgt av 1.020.000 seere i snitt mens Tunisia-England hadde 1000.000 seere i snitt.

- Overraskende sterke tv-tall
Sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor, gleder seg over tallene.

- Når publikum er fornøyd, er vi fornøyd, og bruken tyder på at folk setter pris på vårt tilbud. Dette er overraskende sterke tv-tall i en tid når tv-seingen faller dramatisk. Vi ser også vårt digitale tilbud på nett og mobil står sterkt, og ikke minst er radiolyttingen fantastisk. Det er veldig hyggelig. Det har vært jobbet intenst for å levere et best mulig tilbud til folket, der de er, og det ser det ut som vi har lyktes med, sier han i en pressemelding.

VM sendes direkte både på nett-tv og på lineær tv. 97 prosent ser på live og linær-tv, mens tre prosent ser på online.

Les også: NRK-leder om fotball-VM i Russland: - Må regne med å bli overvåket

Slik spilles kampene i 8-delsfinalene:

30. juni:

Frankrike – Argentina kl. 18.00 på NRK 1

Uruguay – Argentina kl. 20.00 på NRK 1

1. juli:

 Spania – Russland kl. 16.00 på TV

Kroatia – Danmark kl. 20.00 på NRK 1

2. juli:

Brasil – Mexico kl. 16.00 på TV 2 

Belgia – Japan kl. 20.00 på TV 2 

3. juli:

Sverige – Sveits kl. 16.00 på NRK 1

Colombia – England kl. 20.00 på TV