Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har blitt trukket inn i den store tv-striden mellom to av gigantene på det norske tv-markedet; TV 2 og Telenor. For TV 2 har den siste uken gjentatte ganger hamret inn betydningen av å beholde kontrollen over det redaksjonelle produktet sitt også i tv-distributørenes forsider i set-top-boksene.

Bakgrunnen for at TV 2 trekker inn redaktøransvaret går på en uenighet i forhandlingene hva gjelder strømmetjenesten TV 2 Sumo. TV 2 har tidligere kommunisert at de ønsker å gi Telenors kunder tilgang på TV 2 Sumo, men TV 2 reagerer på at Telenor skal «plukke fra hverandre programmer» for deretter sette dette sammen i et nytt tilbud bestemt av tv-distributøren. I et brev til sine ansatte skriver TV 2 at de «er helt enige» med NRK på dette punktet.

- Jeg vet ikke hva de konkret snakker om på Fornebu og vil heller ikke blande meg inn i de samtalene. Men jeg er helt sikker på at det er prinsipielle utfordringer rundt hvem som skal bestemme, redigere og løfte frem innholdet fra publisisten på Telenors front. Skal det være TV 2 eller skal det være Telenor. Jeg ganske sikker på at dette er noe av det som diskuteres, sier Eriksen til Kampanje.

- Men hva synes du om å bli trukket inn i denne konflikten?

- For oss som innholdsprodusenter, enten det er TV 2 eller NRK, er det helt avgjørende at vi beholder redaktør- og publisistrollen vår, sier en krystallklar kringkastingssjef.  

Telenor og TV 2 forhandler nå ett døgn på overtid. Den nye fristen er midnatt 1. juni.

Les mer: TV 2 og Telenor forhandler i ett døgn til - fortsatt stor fare for konflikt

- Tør ikke gjette på løsning
Eriksen sier dette er diskusjoner som også er kjente for NRK og ham selv.

- For NRK som allmennkringkaster er utrolig viktig å løfte frem hele tilbudet vårt og ikke bare hva distributøren finner mest interessant kommersielt. Men skal vi klare å løfte frem hele allmennkringkastingstilbudet vårt må vi være veldig tydelige på vår rolle som publisist og vårt redaktøransvar.

Han tror pengespørsmålet mellom TV 2 og Telenor vil være mulig å løse, men at det er de prinsipielle tingene som er det mest kompliserte. 

- Dette er veldig krevende diskusjoner og det er nok ikke noe lettere å diskutere dette med Telenor enn med andre store globale distributørene, sier Eriksen.

- Har NRK hatt tilsvarende diskusjoner med Telenor?  

- Dette er løpende og kjente problemstillinger mellom publisister og distributører og som innholdsprodusent må jeg ønske TV 2 lykke til med å ta vare på denne publisistrollen, sier han.

- Tror du de finner løsning på dette spørsmålet?  

- Nå er det så tett opp til fristen løper ut at det tør jeg nesten ikke gjette på, sier Eriksen.

Rønningen: - Viktige prinsipielle spørsmål
TV 2 har de siste dagene hamret inn, både i kronikker og på sosiale medier, betydningen av å lykkes med forhandlingene mot Telenor. Et av ankepunktene til TV 2 har vært å hindre Telenor fra å ta redaksjonell kontroll med innholdet til TV 2.  I en kronikk i Dagens Næringsliv tidligere denne uken skriver kanaldirektør Trygve Rønningen:

- En algoritme programmert i Califorina ville aldri løftet frem «Petter Uteligger» eller «Skam» til et bred norsk publikum. Derfor vil verken TV 2 eller NRK overlate det redaksjonelle ansvaret til distributører som Facebook, Google og Telenor. Forhandlingene handler også om dette, skriver Rønningen.

I går ble det også publisert en video på Facebook der den tidligere TV 2-programlederen Trygve Rønningen holder en liten appell for betydningen av å få Telenor til å bla opp mer penger for TV 2s innhold. Også der slår kanaldirektøren et slag for TV 2s redaktørrolle.

- Jeg ønsker ikke å kommentere noe rundt dette nå annet enn det vi har sagt på sosiale medier og i kronikker, men det er viktige prinsipielle spørsmål vi som en redaktørstyrt mediekanal er opptatt av, sier Trygve Rønningen til Kampanje i dag.

Engasjerer TV 2-ansatte
Også blant TV 2s ansatte har denne siden av saken skapt stort engasjement. TV 2-journalist Elin Sørsdahl henvender seg direkte til Telenor-sjef, og tidligere kollega i Fremtiden, Sigve Brekke, i et innlegg på Facebook.

«Kjære Sigve Brekke. En gang jobbet vi på samme kontor. Det var bare du, sekretær Anne Lise og meg. Jeg var vel som 21 år gammel journalist og avdelingskontor-bestyrer strengt tatt din sjef, mens du var annonsekonsulent. Nå vil du bli sjefen min, selv om jeg har en redaktør her i TV 2», skriver hun.

- Én ting er jo pengene. Vi lever jo av innholdet vårt, og det vil vi selvfølgelig ha betalt for, utdyper Sørsdahl overfor Kampanje.

- Og så er det dette spørsmålet om at de skal ha tilgang på en del av vårt attraktive innhold. Hva skjer med det da? Hvem har redaktøransvaret? fortsetter hun.

- Du skriver at Brekke nå vil bli din sjef. Du tar ikke litt hardt i?

- Ja da, det er selvfølgelig satt på spissen, men det handler om hvem som har redaktøransvaret hvis Telenor skal plukke ut noe av innholdet vårt og plassere det på sin egen plattform.

Saken fortsetter etter Facebook-innlegget.

Telenor: - Skal aldri bli redaktører
Kommunikasjonsdirektør Tormod Sandstø i Telenor-eide Canal Digital avviser diskusjonen.

- Det må ikke være noen tvil; vi har aldri vært, skal aldri bli, og har aldri hatt noe ønske om å være redaktører, sier Sandstø til Kampanje.

Han mener de har et helt annet fokus:

- Vi har en ambisjon om å lage en best mulig tv-plattform sånn at kundene kan få et rikt og godt utvalg av innhold og kanaler på en god, brukervennlig og fremtidsrettet måte. Når man bygger en tv-plattform i dag, så baserer man den på innhold og presenterer dette på en måte som tv-seerne selv vil ha det. Det kan være personalisert innhold, anbefalinger og eksterne anmeldelser fra et bredt og godt spekter av kanaler og tilbyder, og der de norske har en sentral plass.

- Dette høres ut som en redaktørjobb?

- Da snakker vi om to forskjellige ting. En redaktørjobb handler om innholdet, og der kommer aldri vi til å blande oss. Vi skal tilrettelegge alt dette gode innholdet for seerne. Hvis du starter opp en hvilken som helst tv-plattform, møter du en meny der ulikt innhold trekkes frem, hva du sist så på og innhold vi vet du liker. Det er sånn man tilrettelegger for fremtiden. Når du ser på tv, får du en annen meny enn en tv-seer med en helt annen preferanse.

- Både NRK og TV 2 motsetter seg denne tankegangen. Hva tenker du om det?

- Jeg tror ikke det er en motsetning. Dersom du skal få folk til å se på tv, må du lage en tv-plattform som er moderne og fremtidsrettet, og det tror jeg de også er interesserte i. Ingen skal føle seg utfordret på redaktørrollen. Vi er trygg på at vår rolle er å lage en moderne tv-plattform der kundene kan velge fra et godt og bredt innholdstilbud.

Saken fortsetter etter bildet.

Avviser diskusjonen: - Vi har aldri vært, skal aldri bli, og har aldri hatt noe ønske om å være redaktører, sier Tormod Sandstø i Canal Digital. Foto: Telenor.

- Tv-bransjens Champions League-finale 
Forhandlingene mellom Telenor og TV 2 er siste kapittel i en ti år lang tv-strid. Dette er ikke bare en kamp om flere hundre millioner kroner, det er også en viktig posisjoneringskamp.

- Når et av Norges største selskaper, og desidert største tv-distributør, møter den desidert største kommersielle tv-aktøren, snakker vi om tv-bransjens Champions League-finale. Dette setter veldig mange føringer for andre distribusjonskamper, sa kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes til Kampanje.

Les mer: TV 2 og Telenor kjemper om flere hundre tv-millioner (abo.)

TV 2 har toppet laget i de knallharde Telenor-forhandlingene og stiller med to av tv-industriens dyktigste forhandlere på samme lag for første gang på 13 år.

I en melding som ble lagt ut på TV 2s intranett for et par uker siden, skrev TV 2s sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes at en konflikt kan bli utfallet.

- Vi skal gjøre alt i vår makt for å finne gode løsninger med Telenor helt fram til fristen, heter det i meldingen som Kampanje fikk tilgang til.

Les mer: Sist kranglet de så kaffen sprutet – nå står de sammen i tv-striden (abo.)