I september slipper NRK P3 til med sin nye storsatsing etter den globale suksessen «Skam». Men denne gangen P3 lagt historien til norsk drabantby og den norsk-somaliske Abdi som bor på Stovner i Oslo.

- Det var utfordrende og jeg har fått lære mye nytt, sier Mohammed Aden Ali som spiller hovedrollen i serien som har premiere i september.

En som kjenner Groruddalen godt er kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ettersom han er født og oppvokst på Høybråten i Oslo der han fortsatt bor.  

- Jeg er selv fra Groruddalen og gikk på Haugenstua skole, sier Eriksen som i dag er 51 år.

- Har det endret seg mye tror du?

- Det har endret seg masse. Jeg gikk på Haugenstua på slutten av 70-tallet og da begynte det å bli flerkulturelt. Da kom de første arbeidsinnvandrerne og jeg husker det kom en gruppe mennesker fra Uganda og det var indiere som var blitt kastet ut av Idi Amin i Uganda. Pradip het han som begynte på skolen, sier Eriksen.

Han sier det også den gang var vel så høy temperatur i diskusjonene rundt drabantbyer som Stovner.

- Det var mange utfordringer og det er ikke noe nytt. Jeg husker da den første Stovner-rapporten kom, sier kringkastingssjefen.

Les mer: Lykkeland, Ulrikke Falch og drabantby-drama - slik blir NRK-høsten

Skuespiller fra Ellingsrud
Som i «Skam» er heller ikke skuespillerne denne gangen erfarne skuespillere. Serhat Yildirim spiller bad boy i serien som er et tenåringsdrama om vennskap, brorskap, dobbeltliv og Groruddalen. Han kommer selv fra Ellingsrudåsen i Oslo Øst. Han sier det har blitt en veldig realistisk serie.

- Jeg kan kjenne meg skikkelig igjen i serien fordi omgivelsene og omstendighetene er de samme som vi har i nabolaget vårt. Det er veldig mye bruk av Snap for og den viser at vi alltid må backe hverandre og at vi har en kjærlighet til hverandre, sier han.

Den siste tiden har det vært skrevet mye i mediene om gjengkriminalitet og innvandring og utfordringene knyttet til denne samfunnsutviklingen er stadig oppe i mediene.

- Hvordan synes du disse miljøene beskrives på nyhetsplass?

- Det blir ofte beskrevet som veldig voldelig. Men det er jo ikke sånn det alltid er. I serien prøver vi å vise at det også er mye kjærlighet blant oss og vi er ikke voldelige gutter egentlig. Jeg er rampete i serien og det er jo alltid en eller to som er litt sånn, men vi er egentlig fredfulle gutter, sier Yildirim.

- Vanglig norsk ungdom
Kringkastingssjefen mener det er viktig at mediene også på nyhetsplass klarer å få frem nyansene.

- Men så tenker jeg at dette også er vanlig norsk ungdom fra Groruddalen. Mine gutter er på alderen til de som spiller i serien og de tenker ikke over problemstillingen en gang. De spiller fotball og er en del av det.

- Er tidspunktet riktig for en slik serie?

- Ja, men vi har også hatt andre serier som handler mye om dette, som for eksempel «Skam».

Klar med nytt tv-drama:

Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, er tilbake med en helt ny dramaserie etter å ha opplevd stor suksess med «Skam». - Vi har våget å sikte veldig smalt, sier han om den nye serien «17».

- Etterdønningene etter Skam
Bak serien står prosjektleder Nora Ibrahim i NRK P3 og redaksjonssjefen for tv og utvikling i P3, Håkon Moslet.

- Dette er jo litt etterdønningene etter «Skam», men det nye er jo at vi ikke bare gjør en oppfølger men kommer med nye dramaserier. Dette er en serie som tar utgangspunkt i Groruddalen som blir fokusert på som et problemområde i Norge og vi har lyst til å lage en nyansert serie derfra på ungdommens egne premisser, sier Moslet.

Selv om NRK fikk enormt med suksess og oppmerksomhet rundt serien «Skam» sier Moslet at den nye serien «17» ikke har mye med «Skam» å gjøre.

- Det som er felles er respekten for researchen, kjenne målgruppen og kjenne at historien er sanne. Det har vært noe av det viktigste. Gutta på 17 år i Groruddalen skal virkelig kjenne seg igjen at dette er deres virkelige liv, sier han.

Jobbet med målgruppen
Ibrahim sier det har vært avholdt research både på Stovner og på den østgående t-banelinjen, nummer 5.

- Det er nesten et samarbeid med målgruppa og de har vært med i alle faser til og med inn i skriverommet og gitt tilbakemeldinger, sier Ibrahim.

 - Og heller ikke denne gangen er det skuespillere?

- Det er amatører, men nå er de skuespillere, sier Ibrahim.

- Tv er hovedplattformen
Der NRK valgte nettet som publiseringsplattform for «Skam», er den nye serien «17» mer knytta til tradisjonell tv publiseringsmessig og NRK TV er hovedplattformen.

- Det er en nedtellingshistorie a la «24» med én episode hver dag i 17 dager.

- Blir det en like stor suksess som «Skam»?                        

 - Nei, det er vi ikke så opptatt av. Primært har vi lyst til å treffe ungdom i Groruddalen så vi våger å sikte veldig smalt, men så håper vi det blir en veldig spennende ungdomsserie som hele landet har lyst til å se, sier Håkon Moslet.