Torsdag 14. juni braker det løs i Luzhniki Stadium i Moskva, når vertsnasjon Russland møter Saudi-Arabia i åpningskampen i fotball-VM. Både åpningskampen og finalen sendes på NRK1, mens TV 2 sender de to semifinalene. De øvrige kampene deler kanalene mellom seg.

NRK og TV 2 deler også på et VM-studio på Kontraskjæret i Oslo, men de sender også til sammen rundt 30 ansatte til Russland for å dekke verdensmesterskapet der det skjer. Alle de ansatte har blitt drillet i IT-sikkerhet før avreise.

- Vi har vært veldig opptatt av dette med IT-sikkerhet. Alle medarbeidere har fått ganske gode instrukser fra IT-avdelingen i TV 2 og Øystein Bogen (utenrikskorrespondent i TV 2, red. anm), som har reist mye i Russland, har vært en viktig bidragsyter i coachingen, sier fotballsjef Eystein Wilhelm Thue i TV 2 til Kampanje.

Reiser til Russland med tomme maskiner
TV 2 vil ha 18 ansatte i Russland i løpet av mesterskapet.

- Hva er dere redde for?

- Vi er ikke redde for så mye, men vi er opptatt av ikke å gjøre oss sårbare og sette bedriften sin sikkerhet i spill, og spesielt med tanke på faren for hacking.

- Hvilke konkrete råd har de ansatte fått?

- De fleste har fått helt nye, tomme maskiner, og det gjelder ikke å ha med seg informasjon som de er redde for.

- Føler oss godt forberedt
Også redaksjonssjef Janne Fredriksen i NRK forteller om et stort fokus på sikkerhet og beredskap. De sender 11 ansatte til Russland, men ikke alle vil være der samtidig.

- Det har vi uansett hvor vi reiser, men det er noen ekstra elementer knyttet til det å reise til Russland, sier hun til Kampanje.

- Hva kan det være?

- For eksempel må vi regne med at vi blir overvåket. Det er IT-sikkerheten som står frem som det viktigste punktet.

Fredriksen sier de har tatt noen forholdsregler basert på anbefalinger de har fått, men hun vil ikke gå i detalj på hva de har gjort, av hensyn til de ansattes sikkerhet.

- Vi føler oss godt forberedt når vi reiser til Russland, sier hun.

Tror på «fantastisk» mesterskap
- Fotball-VM er jo mest fest, men arrangementet har også noen sider som kanskje ikke er så festlige. Hvordan skal dere balansere dette i dekningen?

- Vi i sporten kommer til å ha mest fokus på å formidle fotballen fra alle dens sider, både jubelscenene og det som er kontroversielt, men jeg føler at NRK totalt sett ivaretar det kritiske perspektivet på en veldig god måte. Vi er inne i en temauke om Russland og vi har en korrespondent i Russland som kommer til å bli mye brukt under mesterskapet, sier Fredriksen.

Når fotball-VM sparkes i gang på torsdag, tror Eystein Wilhelm Thue i TV 2 at det som skjer på banen naturlig nok vil ta mesteparten av oppmerksomheten.

- Vi håper på flest mulig underholdende fotballkamper. Vi har jo nettopp vært gjennom en forrykende Champions League-sesong og alt ligger til rette for et fantastisk mesterskap. Vi skulle selvfølgelig sett at Norge også var med, men bortsett fra det er det veldig lite vi savner, sier han.


Janne Fredriksen i NRK håper de klarer å engasjere hele publikum med sin VM-dekning, både kvinner og menn, unge og gamle.

- Hva skal til for at fotball-VM blir en heidundrende suksess for dere?

- La oss håpe at publikum elsker fotball-VM like mye som vi forventer og tror at de gjør. Vi skal gjøre vårt aller beste for å gi fotball-VM til det norske publikum. Det skader jo ikke med litt nordisk suksess når vi ikke er med selv. Jeg håper det blir noen fantastiske idrettsøyeblikk, som det har en tendens til å bli i fotball-VM, og at vi får en «Askeladd» å heie på det. Det samler og engasjerer veldig mange.