I formiddag kommer nyheten om en av de mest overraskende overgangene i norsk tv-bransje på en god stund: Fredrik Skavlan går fra NRK til TV 2.

Fra høsten av blir hans talkshow «Skavlan» en sentral del av den digitale innholdssatsingen på TV 2 Sumo, ifølge kanalen.

- Vi er nærmest elektriske, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 til Kampanje etter at TV 2 har sikret seg den erfarne talkshowprogramlederen.

Skavlan: - Passer godt med våre ambisjoner
- Vi må utvikle og utfordre oss selv, i takt med hvordan stadig flere konsumerer tv, sier Fredrik Skavlan i en pressemelding fra produksjonsselskapet Monkberry.

- TV 2s offensive fokus på streaming passer godt med våre journalistiske ambisjoner. Det er en distribusjon der vi kan tilby lengre og mere dyptgående samtaler, tilrettelagt for moderne seere som er vant til å velge, sier han videre.

«Skavlan» skal også sendes på TV 2 fredag kveld. Det vil fortsatt være selskapet Monkberry som produserer programmet, som skal spilles inn i London og New York.

NRK: - Blir utkonkurrert
I NRK er man skuffet over at Skavlan forsvinner til konkurrenten.

- Vi synes naturlig nok at det er synd, for Skavlan har vært viktig innhold for NRK. Fredrik Skavlan har vært en av NRKs viktigste profiler i 20 år, sier eksternredaktør i NRK, Petter Wallace, til NRK.

NRK har i sin kontrakt med Monkberry førsterett til å inngå en avtale om videre produksjon, men budet er av en størrelse som NRK ikke kan og vil møte, forklarer Wallace overfor NRK. Han gir dermed en annen versjon enn  Trygve Rønningen i TV 2.

Wallace forklarer at NRK var villige til å utvide både antall programmer og betale mer enn for forrige sesong, men mener spranget opp til beløpet man ble bedt om å matche ble for stort.

- NRK, som en lisensfinansiert allmennkringkaster, må vise et måtehold i prissetting av innholdet vi investerer i. Det forventer våre lisensbetalere av oss. I noen tilfeller vil det bety at vi blir utkonkurrert av kommersielle aktører, sier Wallace.

Rønningen avviser overbud
Overfor Kampanje er Trygve Rønningen rask med å avvise at Fredrik Skavlan går til TV 2 fordi han ble for dyr for NRK.

- Jeg ser dere skriver at Fredrik går til TV 2 fordi han ble for dyr. Det stemmer ikke. Dette handler om Fredriks ønske om å satse skikkelig digitalt og investere i et program som skal utvikles for fullt digitalt og da fant vi tonen på det her i TV 2. Så dette handler ikke om å putte mer penger i lomma til Fredrik Skavlan, men å putte mer penger i et skikkelig konsept, sier en tydelig glad Rønningen.

- For dette må være tidenes programlederkupp?

- Hehe. For å si det sånn - vi er ganske glade her i dag. Vi er nærmest elektriske, så dette er en skikkelig glad-dag i TV 2!

Lover kakestykke
Til Kampanje vil ikke Rønningen tidfeste nøyaktig hvor lenge kanalen har jobbet med å sikre seg programlederprofilen.

- Vi har hatt en dialog en stund, men Fredrik har hele tiden vært opptatt av å ha et ryddig forhold til NRK, så det har tatt den tiden som må til, sier han.

- Dere har kanskje bestilt kake med bilde av Fredrik Skavlan på til lunsj?

- Nei, det har vi ikke fått bestilt, men det er absolutt grunn til å ta et kakestykke for å feire i dag.

SVT vil sende talkshowet «Skavlan» som vanlig på fredagskvelden, men skal satse på programmet på nettspilleren sin SVTPlay, opplyser TV 2.

Glad kanaldirektør:

- Vi er nærmest elektriske, sier Trygve Rønningen i TV 2 om Skavlan-kuppet. Foto: Eivor Eriksen.