Tirsdag formiddag sprakk nyheten om en av de mest overraskende overgangene i norsk tv-bransje på en god stund: Fredrik Skavlan har meldt overgang fra NRK til TV 2.

Fra høsten skal talkshowet Skavlan bli en sentral del av den digitale innholdssatsingen på TV 2 Sumo, ifølge kanalen.

- TV 2s offensive fokus på streaming passer godt med våre journalistiske ambisjoner. Det er en distribusjon der vi kan tilby lengre og mere dyptgående samtaler, tilrettelagt for moderne seere som er vant til å velge, sa Fredrik Skavlan i en pressemelding tidligere i dag.

Det skal altså satses stort på Skavlan på Sumo. I tillegg skal programmet sendes på TV 2 fredag kveld. 

- En enorm styrke for TV 2
Med sine 22 år som medieforhandler er Jarle Thalberg, mediedirektør i mediebyrågruppen GroupM, svært godt kjent i tv-markedet. Han mener overgangen blir en styrke for TV 2, men minner samtidig om hvordan det gikk med seertallene til Jon Almaas da han gikk fra NRK til TV Norge for drøyt ett og et halvt år siden. 

Mine umiddelbare tanker om overgangen er at det er en enorm styrke for TV 2 og det kommersielle markedet. Han har bevist gang på gang at han trekker mange seere. Samtidig vet vi at NRK-profiler ikke alltid klarer å ta med seg seere inn i den kommersielle verdenen – da Jon Almaas gikk til TV Norge ble jo ikke det akkurat en suksess – men det er jo uansett selvsagt veldig positivt for dem, sier Thalberg.

Les mer: Drastisk nedgang for Jon Almaas på TV Norge

Advarer mot Sumo-optimisme
Thalberg mener overgangen tilspisser konkurransen mellom de to rivalene, og at det vil resultere i et stort tap for NRK.

- Det er ikke mange mennesker som kan dra den type seertall som Skavlan har gjort, det er ingen tvil om at de tallene er imponerende. Det kontaktnettverket han har for gjester er også helt unikt, så dette er en seier for TV 2 og det styrker dem i konkurransen mot NRK. I dagens tv-marked er det ikke enkelt å erstatte så gode programmer og programledere, sier Thalberg. 

Han advarer samtidig mot å være for optimistiske om hva talkshowet kan gjøre for strømmetjenesten Sumo. 

- Hovedeffekten vil komme på hovedkanalen, og jeg tror at selv med den store Sumo-satsingen vil den lineære sendingen være viktigst for programmet. Noen voldsomme seertall på Sumo ville jeg ikke ha forventet, sier han. 

Les også: Lindmo overtar etter Skavlan: - Har aldri vurdert å gå til TV 2

Har underholdt i snitt 800.000 seere på NRK
Tall Kampanje har fått tilgang til viser at Skavlan har hatt høye stabile tall på NRK siden 2013. 

- De er sky-high. De ligger kjempehøyt. Skavlan er en klippe i norsk tv-underholdning, sier Glenn Engebretsen, Broadcast Director i GroupM til Kampanje.

Fra 2013 til og med andre kvartal i 2017 lå seertallene stabilt på i overkant av 800.000 seere. Første kvartal i 2015 lå tallene helt oppe på 965.000. Det siste året har seersnittet imidlertid synket litt, og ligger nå på rundt 700.000. 

500.000 av disse er imidlertid over 50 år, og befinner altså utenfor det TV 2 har definert som sin kommersielle målgruppe.

I tillegg har talkshowet et snitt på moderate 35.000 seere på NRKs nett-tv-tjeneste.

- Norges fremste talkshow-vert
Tv-sjef Morten Wiberg i Carat sier overgangen «kom overraskende på».

- Dette er Norges fremste talkshow-vert vi snakker om. Jeg tror han fortsatt har mye mer å by på. Dette er en veldig positiv og bra signering, sier han til Kampanje.

Wiberg ser ikke like mørkt på Skavlans evne til å løfte Sumo.

- Han har i hvert fall en tiltrekningskraft som kan bidra til å løfte hele den digitale satsingen. Det handler om å flytte mange mennesker over på fremtidens plattform, og da trenger man store navn, så det er mulig dette er en god plan.

Fredrik Skavlan har underholdt med talkshow på NRK siden 1998: Først med programmet «Først og sist» til 2007, og så med videreføringen «Skavlan» fra 2009.

Les også: Eriksen om Skavlan-tapet: - Var ikke i nærheten av å matche TV 2