Etter å ha forhandlet 44 timer på overtid kan endelig TV 2 og Telenor forlate forhandlingsbordet med en avtale som vil hindre svarte skjermer for over to millioner seere. Avtalen kom i stand lørdag kveld bare en time før landskampen mellom Island og Norge som går på TV 2s hovedkanal.

Men helt i mål er partene ikke. I flere pressemeldinger sendt ut lørdag kveld kommer det tydelig frem at det fortsatt gjenstår noe. 

- Vi har klart å bli enige i flere vesentlige spørsmål, men trenger litt mer tid for å komme helt i mål. Avtalen er dermed ikke ferdig forhandlet. Begge parter har virkelig lagt seg i selen for at seerne ikke skal miste TV 2, og vi har god tro på å lande en avtale, sier sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes, i TV 2s pressemelding.

- Kan dere si kort hva dere har blitt enige om hva dere skyver på?

- Vi kan ikke si så mye om hva vi har blitt enige om og hva vi skyver på, men vi er fornøyde med det vi har oppnådd. Vi er enige om det aller vesentligste og der vi står nå ser vi ingen fare for svarte skjermer, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah C. J. Willand, til Kampanje lørdag kveld.

Tror på god løsning
Slik Kampanje kjenner saken har to av utfordringene vært pris og hvor mye kontroll Telenor og Canal Digital skal ha over innholdet til TV 2 i de nye set-top-boksene og i tv-appene til Telenor.

- Er dere blitt enige om både pris og redaktøransvaret?

- Vi har vært opptatt av både det som går på pris og det som går på kontroll over eget innhold. Dialogen i disse timene vi har lagt bak oss nå gir oss god tro på at arbeidet og prosessen videre vil sikre oss dette, sier hun.

Penger har, som i en rekke tidligere forhandlinger mellom tv-selskaper og distributører, alltid vært stridens kjerne. TV 2 har krevd at den Telenor-eide distributøren skal betale i overkant av to hundre millioner kroner årlig for å kunne tilby sine kunder kanalene eller prisen av en Krone-is i økning per kunde per måned. Telenor på sin side mener prisen skal ned fordi færre ser på lineær-tv. 

- Gjenstår noen detaljer
Partene har også vært dypt uenige om hvordan de skal løse utfordringene med de nye strømmetjenestene, men her fikk TV 2 viktig støtte av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK fredag ettermiddag. 

Les også: NRK-sjefen støtter TV 2 i maktkamp mot Telenor

- Det gjenstår fortsatt noen detaljer, men vi er enige i det aller vesentligste. Det er en del juss som må på plass før den endelige avtalen kan underskrives, men slik vi vurderer det nå skal vi klare å komme i mål, sier Willand.

- Hva legger TV 2 i at man trenger «litt mer tid»; én uke, én måned eller ett år?

- Det er litt vanskelig å si, men det de sier er «nødvendig tid.» Men før vi går inn i dette, så skal vi først gi forhandlingsteamet en velfortjent søndag i solen, litt søvn og la de se landslagskampen nå i kveld, sier Willand.

- Er det grunn for TV 2s forhandlingsteam å feire med en krone-is i solen i morgen?

- Det er grunn til å være godt fornøyd med resultatet vi har oppnådd i de 44 timene vi har sittet på overtid. Nå er vi glade for at seerne ikke lider for de tøffe forhandlingene og fortsatt kan se på TV 2 og at vi ser at det er grunnlag for å komme til enighet, sier Sarah Willand.

- Alle har strukket seg
Ute på Fornebu sier kommunikasjonsdirektør, Canal Digital, Tormod Sandstø, at også Telenor for at det er lagt et grunnlag for en avtale som unngår en situasjon med svarte skjermer. Han sier har selv har fulgt utviklingen fra utsiden og at det aldri ble kommunisert noen ny frist etter at den første overtiden på ett døgn gikk ut ved midnatt 1. juni.

- Vi fikk vite at det ville ta den tiden det tok etter at fristen gikk ut. Nå er alle glade for at både TV 2 og vi har strukket oss for at vi skal klare å få til en avtale.

Han sier det ikke er kjent når partene møtes igjen for å diskutere de gjenstående detaljene og punktene.  

- Men jeg vil tro at man vil starte med dette arbeidet så raskt som mulig.