Rett før klokken 12 i formiddag brøt meklingen i lønnsoppgjøret i NRK sammen. Dermed går 1700 NRK-ansatte ut i storstreik.

Ved midnatt gikk meklingsfristen ut, men partene fortsatte forhandlingene utover natten. Det hjalp altså ikke, og den første streiken i NRK siden 2006 er nå et faktum.

Her kommenterer NRKs juridiske direktør, Olav Nyhus, og leder for arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, streiken utenfor Riksmeklingsmannens kontor. 

 

Streiken vil få store og umiddelbare konsekvenser, spesielt for direktesendt radio og tv, nyhetssendingene og nyhetsdekningen og strømming av innhold på nett. Ni av ti nordmenn benytter seg av NRKs medietilbud daglig, og de vil raskt imerke storkonflikten i dag.

Les mer: Slik rammes NRK av storstreik: - Vil skape mye sinne og fortvilelse

Særlig nyhets- og sportssendingene blir rammet av streiken.  Det spøker også for NRKs tradisjonsrike 17. mai-dekning og dekningen av det kongelige bryllupet i Storbritannia til helgen.   

- Det har ikke vært reelle forhandlinger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen. NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene. Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1700 journalister ut i streik, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK, etter intense forsøk på å finne løsninger hor Riksmeklingsmannen. 

Meklingen omfattet NRK-ansatte som er medlemmer av Norsk Journalistlag og LO Stat, men det er kun journalistlaget som går i konflikt.

Ved midnatt gikk meklingsfristen ut, men partene fortsatte forhandlingene utover natten og morgenen. Nesten 12 timer på overtid  og over ett døgn etter at forhandlingene startet mandag, kollapset altså meklingen. 

Landsstyret i Norsk Journalistlag ankom Riksmeklerens lokaler i Oslo sentrum før klokken 10 for å ta stilling til et anbefalt forslag fra NJ-forhandlerne. Kort tid senere ble det gitt grønt lys for strek

Her ser du Kampanjes direkteoverføring rett etter at forhandlingene mellom journalistlaget i NRK og ledelsen brøt sammen.