Lørdag kunne tv-bransjens store festkveld feire seg selv, 20 år etter at Gullruten ble delt ut første gang, men i dag må også tv-prisen møte markedets harde realitet. Årets seertall er nemlig vesentlig mindre enn i fjor.

I snitt var det 431.000 seere som fulgte Gullruten på TV 2. Det ga en andel på 43,7 prosent blant alle seere mellom 10 og 79 år. Dette er en nedgang på nesten 200.000 seere fra i fjor, da 627.000 fikk med seg prisutdelingen. Da var andelen på 52,2 prosent blant allee seere over 12 år.

I fjor ble Gullruten sendt på en fredag.

- Seertallene for Gullruten faller, og følger sånn sett den generelle utviklingen i tv-markedet. Det er likevel positivt at andelene holder seg høyt, og at programmet når over halvparten av seerne i den kommersielle målgruppen 20-49 år. Andelsmessig så ga også lørdagen et kraftig løft for TV 2 hovedkanalen, sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2.

Les også: - På Gullruten-nachspielet får vi se om tv-bransjen har lært noe av #metoo

Hederspris til Thomas og Harald
Det var Thomas Numme og Harald Rønneberg som gikk inn i natten med aller mest heder og ære som rykende ferske vinnere av Gullrutens hederspris for sin 15 år lange innsats i «Senkveld med Thomas og Harald». Denne uken har de sin aller siste «Senkveld»-sending.

Les mer: Senkveld-gutta fikk hedersprisen – men NRK feide rivalene av (Heime)banen

Andre store vinnere var NRKs dramaserie «Heimebane», som stakk av med tre priser, og Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm, som fikk Gullruten for årets beste underholdningsprogram med «Truls á la Hellstrøm».

Se vinnerintervju med Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm:


Les også: Gullruten til «Truls à la Hellstrøm»: - For en nydelig fyr og for en tulling

Monster takker for seg
Styreleder i Gullruten, Torbjørn Urfjell, er godt fornøyd med årets show, til tross for at færre så på.

- Seertallet var veldig høyt i fjor, og vi år går vi på sent lørdags kveld. Det blir det spennende å se om det er et show som folk synes er spennende å se utover (på nett-tv, red. anm), for det var et veldig bra show som vi har fått god respons på av seerne og de som var der. Det er viktig at man fenger seere enten samme kveld eller på strømming senere for at det skal være et tv-show som man satser videre på, sier han til Kampanje.

Årets Gullruten var den 21. i rekken og den sjette på rad som har blitt produsert av Monster. Nå har kontrakten med produksjonsselskapet gått ut og Gullruten er på jakt etter en ny produksjonspartner.

- Må Gullruten fornye seg?

- Vi er spente på hvilke ideer de som skal pitsje på dette kommer med. Det kan være Monster og andre produksjonsselskaper. Vi må alltid være åpne for fornying, men det er ingenting i gjennomføringen av årets Gullruten som tyder på at ting må gjøres annerledes. Vi er sabla fornøyde, sier Urfjell.

«Tidsbonanza» på topp
«Tidsbonanza» ble helgens mest sette program med 561.000 seere på NRK1, etterfulgt av «Ramm, ferdig, gå!» med 539.000 seere.

Hedersprisvinnerne hadde helgens tredje mest sette program, og det mest sette på TV 2, med 531.000 seere på «Senkveld med Thomas og Harald». 357.000 fikk med seg «Norske talenter» på samme kanal tidligere på kvelden. 267.000 så «Århundrets stemme» på lørdag.

Se også eget intervju med Gullruten-general Torbjørn Urfjell: