Rett før klokka 12 tirsdag ble det klart at 1.700 NRK-journalister tas ut i streik av NRKs journalistlag etter uenighet om blant annet lønn og krav til økt kompetanse for de ansatte.

Det er første gang NRK er i streik på 12 år.

NRK-veteran Einar Lunde (75), nå rådgiver i First House, er en av de virkelig kjente profilene til rikskringkasteren, og la bak seg over 40 år som utenrikskorrespondent og nyhetsanker i Dagsrevyen da han sa opp i 2009. 

- Jeg er veldig glad for at jeg ikke står oppi det der nå, sier Lunde da Kampanje ringer.

Les mer: NRK må kutte i nyheter og sport - lover 17. mai-sending

- Noen ganger må man sette ned foten
Lunde husker godt da han streiket i 1990 og i 2006, og synes det er utrolig at det i dag streikes for mye av det samme han selv streiket for for nesten 30 år siden. 

- Det var tøft og heftig, sier han.

- Jeg syns det er helt utrolig at 30 år etter streiken i 1990, hvor det ble påpekt av NRKs journalister lå langt, langt, langt tilbake fra gjennomsnittet av norske journalistlønner, kjempes det fortsatt om en rettferdig lønn. At det fortsatt kjempes for å komme på nivå med gjennomsnittet og at man fortsatt ligger såpass langt bak, er ikke bra, sier Lunde.

- Hvordan blir de ansatte påvirket av en slik streik? 

- For det første blir det et kjempesamhold på tvers av de ulike grenene i huset. Men journalister er journalister – de vil gjerne jobbe og komme tilbake for å søke løsning. Men noen ganger må man også sette ned foten, sier han.

- Følte meg som en vill tiger satt i bur
Når Kampanje ringer Christian Borch (73), står han ute i sola på et svaberg og spyler – uviss om NRK-streiken.

- Ble det virkelig streik, altså? Det var dritdårlige nyheter du serverer meg her, synes jeg, sier han.

Christian Borch var utenriksmedarbeider og nyhetsanker i NRK, Dagsrevyen og Urix i nærmere 40 år. I 2014 sluttet han, og har siden jobbet som forfatter og foredragsholder. Også Borch var streikende journalist i 1990 og i 2006.

- Å gud bevare meg vel, de streikene var jeg med på, ja. Det var jeg som måtte stå foran kameraene på nyhetssendingen og si at «dette er den siste sendingen på NRK for nå, og vi vet ikke når den neste kommer». Jeg blir melankolsk av å tenke på det, sier Borch til Kampanje. 

- Hvordan opplevde du det å være ute i streik?

- Jeg fikk en plutselig klar følelse av hvordan det må føles å være en vill tiger satt i bur. Det er en profesjonelt usunn situasjon, og den går på akkord med instinktene dine. Man slites mellom den kollektive rettferdighetsfølelsen og den individuelle følelsen av at nyhetene skjer mens alle andre får dekke dem, og at man ikke får fulgt sin misjon. Det er en guffen følelse, for å si det forsiktig, sier Borch.

- Lojaliteten blir ikke verdsatt
Borch sier han har stor sympati for streikerne, og mener det er sårt at kravene ikke blir respektert.

- Selv om jeg ikke har studert kravene, har vi hatt en tradisjon hvor vi har vært skvist lønnsmessig. Det er spesielt vanskelig når man jobber i NRK, for man føler en helt spesiell lojalitet til NRK som offentlig rikskringkaster. Jeg har sagt nei til minst 40 tilbud i min tid som kunne gitt meg millioner, men man takker ikke ja til slikt fordi man føler på denne lojaliteten. Og når denne lojaliteten ikke blir verdsatt, så får jeg sympati for dem. Lønnen deres ligger langt under gjennomsnittet for andre journalister, og det er sårt at kravene ikke blir respektert.

Når Kampanje kontakter tidligere NRK-profil Hans Wilhelm Steinfeld og spør om han kunne tenke seg å kommentere streiken i NRK svarer han kontant;

- Overhodet ikke! sier han og legger på.

Kampanje har også tirsdag ettermiddag prøvd å komme i kontakt med Anne Grosvold uten å lykkes.

Forrige streik:

Hans Wilhelm Steinfeld, Jon Gelius og Einar Lunde (fra venstre) delte ut løpesedler i Oslo da NRK-journalistene sist gang streiket i 2006. Foto: Sara Johannessen/ NTB Scanpix.