Klokken 10.00 startet NRK-meklingen hos Riksmekleren i Oslo. Norsk Journalistlag (NJ) og LO Stat møter arbeidsgiverorganisasjonen Spekter ved forhandlingsbordet. Dersom ikke meklingsmannen makter å få partene til å bli enige innen meklingsfristen midnatt mandag, går 1.700 NJ-medlemmer og 614 LO Stat-medlemmer ut i streik.

NJ har bestemt seg for å ta alle sine 1.700 medlemmer i NRK ut i streik umiddelbart dersom meklingen havarerer. Dermed vil en NRK-streik få store og umiddelbare konsekvenser, spesielt for direktesendt radio og tv, nyhetssendingene og nyhetsdekningen og strømming av innhold på nett. Ni av ti nordmenn benytter seg av NRKs medietilbud daglig, og de vil raskt merke en eventuell storkonflikt.

Misliker lønnsgap
På vei inn til Riksmekleren sier NJ-leder Hege Iren Frantzen til Kampanje at målet er å komme fram til enighet, men at NJ og NRK-journalistene også er rustet til konflikt.

- Vi er forberedt på å finne en løsning under meklingen, det er det vi jobber for. Samtidig har vi forberedt oss på å ta ut medlemmene våre i en konflikt. Vi må være klare til begge deler. Vi merker at medlemmene står bak oss idet meklingen starter, det kjenner vi godt nå og det er bra, sier Frantzen til Kampanje.

Et sentralt stridstema i dagens mekling blir lønn. NRK-journalistene misliker at gapet mellom deres lønn og lønna til kollegene i de kommersielle mediehusene øker.

- Medlemmene våre mener avstanden på 110.000 kroner i snitt mellom NRKs journalister og kollegene i de andre store mediehusene må reduseres. Journalistene i NRK skjønner ikke hvorfor de ikke er like mye verd, de ønsker derfor at gapet skal tettes. Hadde vi akseptert Spekters krav i forhandlingene, så hadde NRK-journalistene sakket ytterligere etter, sier Frantzen.

Les også: Mener NRK overbyr i kampen om nyhetsprofiler - sjekk lønningene her

Les også: Alexandra Beverfjord om «NRK-støvsuging»: - Vi er verken lønnsledende eller lønnsdrivende

Frykter å gå ut på dato
Spekter avviste også NJs krav om at NRK må ta mer ansvar for å styrke NRK-journalistenes kompetanse.

- Ingen av våre medlemmer skal ha en kompetanse som går ut på dato. Derfor ønsker vi å få inn de samme rettighetene om kompetanse som står i tariffavtalen for de kommersielle mediehusene. Dette ble avvist i de innledende forhandlingene med NRK, men er veldig viktig for vår medlemmer, sier hun.

Norsk Journalistlag krever dessuten lønnsmessig likebehandling av tilkallingsvikarer.

- Tilkallingsvikarene har de mest usikre kontraktene.Vi krever likebehandling, sier Frantzen.

Les også: Storstreik truer NRK - ni av ti nordmenn kan bli rammet

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen håper NRK slipper streik.

- Jeg håper på løsning i meklingen. Nå er det slik at vi er blitt enige med tre klubber i de lokale forhandlingene og så er det to vi ikke ble enige med. Nå står vi foran en mekling, som er en del av den normale gangen i et lønnsoppgjør i Norge, og vi får håpe at vi med bistand fra meklingsmannen og de sentrale parter kan komme fram til et resultat. Det er selvsagt veldig viktig å jobbe hardt for det, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Kampanje før helgen.

12 år siden forrige streik
For to år siden unngikk NRK storstreik etter å ha meklet på tolv og en halv time på overtid. Dermed kunne Eurovision-finalen og 17. mai-sendingene til NRK gå som normalt og med kommentatorer. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, som var på vei til toppmøte med sjefene i de konkurrerende tv-husene under Nordiske Mediedager i Bergen, var meget fornøyd med at NRK unngikk streik den gangen.

Les også: NRK vil nekte streikende å delta på Nordiske Mediedager og Gullruten

Les også:  Streiken skaper trøbbel for Nordiske Mediedager

Sist gang det var storstreik i NRK var i 2006, da John G. Bernander styrte NRK-skuta. Da gikk 1.500 NRK-ansatte som var organisert i Norsk Journalistlag ut i en streik som varte i én uke før partene ble enige. 600 NRK-ansatte i de LO-tilsluttede organisasjonene Kringkastingens Landsforening (KL) og Musikernes fellesorganisasjon (MFO) ga seg ikke og streiket til sammen i to uker før konflikten ble løst. 

I 1990 streiket NRK-journalistene i 25 dager. Fotball-VM gikk uten kommentatorer, og programtilbudet ellers var skralt både i tv og radio. Den andre journaliststreiken i 1993 rammet nyhetssendingene i fire dager ved pinse. I 1994 streiket de LO- og YS-organiserte i NRK en uke. Da ble også deler av fotball-VM berørt. Streiken ga den kommersielle radiokanalen P4, som var nykommer i markedet, et varig lytterløft.

Lagmann i Borgarting lagmannsrett, Torkjel Nesheim, mekler på vegne av Riksmekleren.  Anne-Kari Bratten er forhandlingsleder for Spekter og Richard Aune er forhandlingsleder for Norsk Journalistlag.

Spekter ønsker ikke å kommentere dagens mekling overfor Kampanje.