Tirsdag hadde 1.700 NRK-journalister tilbakelagt en hel uke i streik. I løoet av denne uken har NRKs programtilbud på tv, radio og nett blitt kraftig redusert, og store begivenheter som 17. mai og prinsebryllupet i Storbritannia har passert uten redaksjonell dekning av NRKs journalister.

Over to millioner nordmenn betaler i år 2 970,24 kroner i kringkastingsavgift, men selv om NRK sparer millioner i lønninger hver dag streiken pågår, må tv-seerne se langt etter en reduksjon i NRK-lisensen.

Det forteller leder av forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia C. Høst, til Kampanje.

- Det er veldig kjedelig når en streik fører til at du får et dårligere tv-tilbud. Selv om mange savner sine favorittprogrammer, så vil en lovlig streik vanligvis ikke gi krav på erstatning. Det skal mye til før det kan bli tale om avslag i lisensen. NRK har fortsatt programtilbud, selv om det ikke er fullstendig program, sier Høst.

Les også: Hegnar støtter NRK-journalistene

- Lisensen skiller seg ut
- Er det prinsipielt noe forskjell på denne konflikten og forhandlingsbrudd mellom kommersielle tv-kanaler og tv-distributører som fører til redusert programtilbud?

- Lisensen stiller seg annerledes enn vanlige kommersielle abonnementer, og det er ikke utelukket at kunden kunne ha hatt krav på et prisavslag ved vesentlig redusert tilbud i perioden på bakgrunn forhandlingsbrudd. Men NRK-lisensen skiller seg ut ved at den ikke er et abonnement, så det er også tvilsomt om en slik årsak til dårligere programtilbud kan føre til redusert lisens.

Saken fortsetter etter bildet.

Ingen avslag: - Det skal mye til før det kan bli tale om avslag i lisensen, sier Pia C. Høst i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet.

Få klager
Forbrukerrådet har ikke registrert noen klager fra tv-seerne som følge av streiken.

- Saker om tv går til brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon, og vi har ikke fått noen henvendelser i forbindelse med denne streiken, sier Høst.

Heller ikke Kringkastingsrådet har fått inn mange klager. Hittil har det kommet inn seks henvendelser knyttet til streiken, forteller spesialrådgiver Erik Skarrud i NRKs juridiske avdeling.

- Med andre ord ingen storm, legger han til.

Frp: - Trist for NRK
Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad i Fremskrittspartiet har tatt til orde for at lisensbetalerne bør få tilbakebetalt det NRK sparer i lønnsutgifter under streiken, men dette er ikke noe som har blitt tatt opp i partiet, forteller kulturpolitisk talsperson Morten Wold i partiet.

- For mange er det nok litt stusselig å miste deler av tilbudet sitt, og sånn sett kunne de ha blitt kompensert, sier Wold til Kampanje.

Han tror likevel det motsatte bør bekymre NRK mer.

- Det verste for NRK er nok at folk ser at de klarer seg fint uten dem. For min egen del har jeg knapt merket at det er streik, bortsett fra at debattflatene er borte. Det har jeg hørt mange si, og det er trist for NRK.