Litt over klokken 13.00 kunne kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen se hundrevis av streikende NRK-ansatte strømme ut i dagslyset. De forlot arbeidsplassen på Marienlyst i Oslo etter at den første streiken i statskanalen på 12 år var et faktum. Sekunder før hadde nyhetsoppleseren i Dagsnytt opplyst at ingen medlemmer av Norsk Journalistlag (NJ) i NRK vil lage sendinger på radio, tv eller oppdatere nrk.no «så lenge streiken varer». Så ble det helt stille.

Mens NRK-ansatte i hopetall gikk ut i rekordvarmen, sto Eriksen igjen og beklaget streiken.

- Publikum vil merke dette i sterk grad og det er jeg oppriktig lei meg for. Dette er spesielt alvorlig gitt at mediekonkurransen fra internasjonale aktører er spesielt sterk, sier kringkastingssjefen.

Avviser at NRK undervurderte streikeviljen
Eriksen innrømmer overfor Kampanje at han er overrasket over at statskanalen er blitt rammet av storstreik. 

- Ja, jeg ble overrasket over at det ble streik. Hvis man forstår hvilket marked NRK opererer i, så burde man ha akseptert et lønnsoppgjør innenfor de rammene både offentlig og privat sektor har godtatt, sier Eriksen til Kampanje.

- Har NRK og Spekter undervurdert streikeviljen blant de NJ-organiserte ansatte i NRK?

- Nei, det tror jeg ikke. Vi visste at det var streikevilje, men vi kunne ikke håndtere dette på noen annen måte. Det eneste som kunne ha hindret en streik var at NRK nærmest som eneste bedrift aksepterte en høyere lønnsvekst enn arbeidslivet for øvrig, men det kunne vi ikke gå med på. Nå er vi gjennom et hovedoppgjør i arbeidslivet i 2018, nesten uten streiker, men nå går 1.700 NRK-journalister ut i streik. Det hadde jeg håpet at vi kunne unngå.

Les også: NRK må kutte i nyheter og sport - lover 17. mai-sending 

Les også: Torp: - Det er fantastisk stemning og folk er entusiastiske

Fastlåst krangel om lønnsvekst
Da det ble brudd i lønnsforhandlingene i slutten av april, var NJs journalister i NRK på den ene siden og  NRK-ledelsen og Spekter, som er arbeidsgiverorganisasjonen for NRK, langt fra hverandre. Journalistene krevde et lønnstillegg på 19.500 kroner, mens NRK tilbød 11.500 kroner. NRKs tilbud lå totalt på 2,8 prosent, samme ramme som frontfagene i LO-NHO tidligere ble enige om (Frontfagene består av medlemmer i bedrifter som konkurrerer internasjonale markeder. Red. anm.) For NJ har frontfag-argumentet vært en rød klut under både forhandlingene og meklingen. 

- Det har ikke vært reelle forhandlinger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen. NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene. Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1700 journalister ut i streik, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK,

- Dette måtte dessverre bli utfallet
NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen tror mange ville ha reagert dersom NRK gikk med på de økonomiske kravene fra NJ.

- Det er folk der ute som lisensfinansierer NRK. Lisensbetalerne - vårt publikum - har stort sett fått et lønnsoppgjør innenfor ramma i arbeidslivet.  NRK kan ikke ha en større lønnsvekst enn det.

- Er det politisk umulig for NRK å innfri Norsk Journalistlags økonomiske krav i forhandlingene og meklingen?

- Jeg vil ikke skyve politikerne foran meg, men jeg vil tro at politikerne skjønner at det ikke er mulig for NRK å akseptere de økonomiske kravene i lønnsoppgjøret. Dette er NRKs beslutning ene og alene. Dette måtte dessverre bli utfallet når motparten ikke aksepterte vårt tilbud innenfor ramma.

- Folk blir skuffet og sinte
- Ville dere har sprengt ramma dersom dere aksepterte Norsk Journalistlags lønnskrav.

- Ja, det ligger i det jeg sier.

- Betyr det at avstanden mellom partene er så stor at det blir vanskelig å komme seg ut av streiken?

- Nå har streiken nettopp startet, så må vi se det an etter hvert. Vi har ennå ikke opplevd at en streik som har startet ikke har sluttet. På et eller annet tidspunkt må denne streiken ta slutt. Vi får håndtere streiken på en måte som gir en løsning etter hvert.      

Han tror NRKs renomme vil lide under streiken.

- Dette er ikke bra for NRKs omdømme. Men når denne streiken en dag er over, så er jeg helt sikker på at vi skal kunne bygge opp omdømmet igjen. Det er åpenbart at folk blir skuffet, og kanskje litt sinte også, over streiken. Det må vi regne med, sier Eriksen.

Se opptak fra dagens pressekonferanse på Marienlyst her:

Her kommenterer NRKs juridiske direktør, Olav Nyhus, og leder for arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, streiken utenfor Riksmeklingsmannens kontor. 

På Marienlyst tirsdag ettermiddag var det også flere streikende NRK-ansatte, blant annet journalist og tidligere NJ-leder Olav Njaastad. 

Her ser du Kampanjes direkteoverføring rett etter at meklingen mellom Norsk Journalist (NJ) NRK/Spekter brøt sammen.