I dag blir det trommet sammen til «inneklemt fredag-demonstrasjon» på NRK Marienlyst, for de streikende NRK-journalistene mener det har vært minst ett tilfelle av streikebryteri hos allmennkringkasteren.

- Det er ett glassklart eksempel på streikebrytere og en haug med gråsoneeksempler der arbeiderstakere føler seg misbrukt, forteller streikeleder Jarle Roheim Håkonsen i NRKJ til Kampanje.

Her kan du se flere av appellene som ble holdt utenfor Marienlyst idag.  

 

Det som NRKJ mener er det mest tydelige eksempelet på streikebryteri, fant sted i går på 17. mai.

- I går ble en ansatt i en annen fagforening, ble beordret til å ta over oppgavene til streikende under 17. mai-sendingen. Denne personen klaget til sin egen fagforening, som protesterte til ledelsen i NRK, forteller Roheim Håkonsen til Kampanje.

På spørsmål fra Kampanje om det dreier seg om programprofil Haddy N`Jie, avviser han dette.

- Nei, dette dreier seg om en tekniker. Haddys rolle ble veldig begrenset i går, og hun nektet blant annet å gjennomføre ferdig researchede intervjuer, så Haddy er 100 prosent med oss, sier han.

- Skaper sår som varer lenger enn streiken
Gråsone-eksemplene beskriver han som at for eksempel tidligere sendte programmer kringkastes på en slik måte at det virker som om det er direkte.

- Det handler om pre-produserte programmer og journalister har fått meldinger fra bekjente som tror de er streikebrytere fordi programmer sendes i opptak. Det er masse andre eksempler på at NRK bryter reglene. Dette skaper sår som varer lengre enn streiken, mener han.

På bakgrunn av dette er det altså duket for demonstrasjon på Marienlyst i dag.

- Det blir en «inneklemt fredag-demo». Nå holder vi på å lage plakater og noen er på Clas Ohlsen og kjøper roperter. Men siden det er inneklemt fredag, kommer det nok ikke mange hundre. Vi tar det er det kommer, sier Roheim Håkonsen til Kampanje.

- Helt trygg
Direktør for NRKs juridiske avdeling, Olav Nyhus, sier til NTB at han mener NRK har sitt på det tørre.

- Vi er helt trygge på at det ikke foreligger tilfeller av streikebryteri, og det skal det heller ikke gjøre. Det er ingen medarbeidere som har gjort en jobb som ikke ligger innenfor deres funksjon, sier Nyhus til NTB.

NRK har oppfordret NJ i NRK til å løfte saken inn for NJ sentralt for en avklaring med arbeidsgiverforeningen Spekter.

Nyhus beklager påstanden om streikebryteri:

- Jeg beklager at de streikende journalistene på sviktende grunnlag bruker påstand om streikebryteri. Vi ber NRKs streikende journalister respektere at vi har 1.700 medarbeidere som ikke er i streik, og som både har en rett og en plikt til å gjøre jobben sin uten å bli møtt med slike påstander, sier han.

Se bildene fra demonstrasjonen her!