Aftenposten laget en artikkel tidligere denne uken som NTB og mange aviser har sitert fra. Her har de laget en sak hvor de kritiserer at en seier i Lisboa under Eurovision 2018 vil koste NRK 150 millioner kroner.

Jeg har prøvd å lete etter andre konkurranser Norge deltar i og der vi er storfavoritt, hvor Aftenposten før finalen har prøvd å ta fra oss alt mot og ønske om å vinne. Det har jeg ikke klart å oppdrive.

Jeg skulle i det minste ønske at journalisten og Aftenposten begrunnet deres forsøk på å forsure hele Norge fra gleden hvis vi vinner på lørdag.

Eurovision Song Contest (ESC) er verdens største musikkonkurranse. I tillegg er det det mest sette programmet i verden på tv. Svenskene klarte i 2016 å samle 204 millioner mennesker foran tv-skjermene for å se at Ukraina gikk av med seieren i Stockholm. Med andre ord kan ingenting måle seg med populariteten til noe som i utgangspunktet er et europeisk fenomen, men hvor land etter land utenfor eurosonen skraper på døren og vil bli med.

Når NRK og Rybak har klart å bli storfavoritt (igjen) til å vinne en slik konkurranse er det ikke mindre enn mektig imponerende. Imponerende fordi dette er som VM i fotball eller golf. ESC er 100 ganger større enn VM i langrenn eller andre nisjegrener som norske medier og definitivt Aftenposten ønsker å slå seg på brystet med at de er best til å dekke.

Men fremfor å skryte av sine egne kreative metoder for å dekke en slik konkurranse velger Aftenposten heller å lage en sak om hvor dyrt dette kan bli for NRK. Foruten noen få år med opphold, har NRK vært trofast deltager i ESC siden oppstarten i 1956. Norge og NRK har vunnet fire ganger på de cirka 60 årene. En gang hvert tiår siden 80-tallet. Er det noen som vet hva dette koster, så er det NRK og ikke Aftenposten. Hvis en virkelige hadde tapt 150 millioner kroner på å vinne en konkurranse så hadde ingen ønsket å delta. Så enkelt er det.

Jeg er glad vi har en sterk og moderne kringkastingssjef i Thor Gjermund Eriksen som står rakrygget og forsvarer påstandene som kommer fra en steinalderbefestet papiravis som Aftenposten

En slik seier gir mellom 1,5 til 2,0 millioner besøkende til vertsbyen. Dette igjen skaper skatter og avgifter, arbeidsplasser og investeringsvilje.

NRK får økt bevilginger av Stortinget som går utover sitt eget budsjett. Dette gjør at NRK kan gjøre investeringer som de bruker på å avvikle et slikt stort arrangement, men disse investeringene er ikke nedskrevet i det øyeblikk en slik finale er gjennomført. Dette er utstyr som NRK kan bruke i lang tid fremover. Dette gir også NRK nødvendig kompetanse til å gjøre større arrangement enda bedre, som for eksempel VG-lista fra Rådhusplassen.

Dette er selvsagt særdeles god reklame for Norge. Hvis Rybak vinner igjen på lørdag, bør han få en pris av den norske staten. Nettopp for den enorme reklamen han gir til Norge og hvor stor betydning dette vil ha for norsk reiseliv.

Noe av det viktigste så skaper dette enorm interesse og produktivitet i den norske musikkbransjen. Dette gjør at flere lager musikk, kan tjene penger på musikken de lager og engasjerer seg i det vi aller hører på til daglig. En glemmer lett at artister som Stargate, Julie Bergan, Åse Klevland, Fred Ball (Rihanna) , Simen Eriksrud (SEEB), Halvdan Sivertsen, Bjørn Eidsvåg, Silje Nergaard, Jahn Teigen, Nora Noor, Vidar Busk etc alle startet sin karriere eller fikk den skutt i været med å være med i denne konkurransen.

Noe av det beste er jo nettopp at alle land, fattige som rike deltar år etter år hvor alle forstår verdien både i å delta og ikke minst det å vinne. Hvis Rybak vinner er jeg naiv nok til å tro at han alene vil gjøre at Norge sitt forhold til Øst-Europa vil styrke seg. En sterk ambassadør for Norge med andre ord.

Jeg er glad vi har en sterk og moderne kringkastingssjef i Thor Gjermund Eriksen som står rakrygget og forsvarer påstandene som kommer fra en steinalderbefestet papiravis som Aftenposten. Jeg håper Aftenposten selv tar litt ansvar og heller kan sette fokus på det som virkelig foregår i Lisboa og hvilken unik mulighet Norge har på lørdag. Selv om jeg ikke heiet på Rybak i Oslo Spektrum, skal jeg heie og prøve å påvirke så mange jeg kan utenfor Norges grenser til å gi sin stemme til vår kandidat.

Lenge leve kringkastingssjefen og heia Norge!