Gjennom en dokumentarserie i seks deler skal alle sider ved Orderud-saken belyses på nytt. I tillegg skal NRK og VG samarbeide om journalistisk oppfølging av en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker, en sak som fremdeles er en gåte. Det opplyser NRK i en pressemelding.
Dokumentarserien, som skal vises på NRK i høst, får navnet «Gåten Orderud».
- «True crime» er en sjanger som ikke bare fascinerer og interesserer et bredt publikum; det kan også være journalistikk som virkelig utgjør en forskjell. Med Orderud-saken har Norge en uløst drapsgåte med mange fasetter. Her er det mye å dykke ned i, og vi har fått drivende dyktige journalister og fantastiske tv-mennesker til å lage denne serien, sier prosjektredaktør Marie Sjo, som er ansvarlig for serien i NRK, i en pressemelding.
Serien produseres av Monster AS for NRK. I produksjonen har Monster med seg Øystein Milli, som har hatt permisjon fra jobben som krimsjef i VG. Han dekket Orderud-saken for Romerikes blad og senere VG. Ved siden av å ta for seg Orderud-saken kronologisk frem til i dag vil serien følge Millis nåtidige jakt på sannheten i «Gåten Orderud».. Serieskaperne ønsker både å spre kunnskap og kaste nytt lys over saken snart 20 år etter.
– Vi i Monster er glade for å få produsere «Gåten Orderud» for NRK. Målet vårt er å fortelle denne historien på en måte som engasjerer, og som gjør at seeren både får ny innsikt i saken og kunnskap om hvordan norsk politi og rettsvesen fungerer, sier Ingvild Daae, administrerende direktør i Monster.
Eriksen: - Jeg har store forventninger
Selve dokumentarserien lages på oppdrag fra NRK og har redaktør i redaksjonen for eksterne produksjoner i NRK. Samtidig har VG og NRK inngått det de omtaler som en nyskapende avtale. De to mediehusene skal samarbeide om produksjon og publisering av annet innhold knyttet til Orderud-saken. Målet er å gi publikum et best mulig innhold fra Orderud-saken.
Tv-serien kan ses på NRK TV og NRK1, mens en felles redaksjon bestående av medarbeidere fra VG, Monster og NRK skal samkjøre annen dekning.
– Jeg har store forventninger til hva to kompetente redaksjonelle miljøer kan få til, finne ut av og fortelle når vi sammen tar tak i denne saken. Men jeg er faktisk like spent på hvordan VG og NRK sammen kan nå ut til publikum og skape engasjement og interesse for denne helt spesielle saken ved å bruke ulike metoder, formater og kanaler i publiseringen, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
Steiro: - Kan styrke journalistikken
Ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, deler kringkastingssjefens forventninger til samarbeidet.
– Juryleder Bernt Olufsen sa under helgens Skup-konferanse at hvis vi samler flere ressurser om felles prosjekter og deler mer metode, kan vi også i større grad fylle vår samfunnsrolle. Han har rett. Samarbeid mellom redaksjoner kan styrke den undersøkende journalistikken og bidra til at flere kritikkverdige forhold i samfunnet blir belyst, sier Steiro i meldingen.
Kommentér