TV3s nye dramaserier hadde nesten identiske seertall da de hadde premiere på lineær-tv torsdag 5. april, men de lever to ulike liv i digitale kanaler. «Han heter ikke William» åpnet med 59.000 seere på TV3 for snart to uker siden, mens «Rekyl» hadde 56.000 seere på premieren.

Første episode av «Han heter ikke William», der Thomas Hayes fra «Skam» spiller rollen som seg selv, fortsatte jakten på seerne med 23.000 på reprisen og 30.000 seere på strømmetjenesten Viafree. Det gir en Total Screen Rating (TSR) på 112.000 seere.

- «Han heter ikke William» er en såkalt hybridproduksjon, med kortere og flere episoder på Viafree og halvtimesepisoder på TV3. I tillegg finnes hele sesongen allerede på Viaplay. Programmet er på topplisten over mest sette programmer på Viafree, og er blant de mest populære norske programmene på Viaplay for øyeblikket. «Han heter ikke William» er altså ikke overraskende mer populær på strømmetjenestene enn på lineær-tv, men leverer samlet sett ålreite tall, sier kommunikasjonssjef Line Vee Hanum i MTG.

Tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom mener seertallet så langt er godkjent.

- Mye kan tyde på at denne serien kan klare seg fint, selv om TV3 nok hadde håpet på høyere seertall, sier hun til Kampanje.

Treffer ikke med krimserie
I motsetning til den nye komedien med Thomas Hayes, er det lite å hente for den hardkokte krimserien
«Rekyl» etter at programmet har vært vist på lineær-tv. Første episode av «Rekyl» hadde bare 7.000 seere på reprisen og så langt kun 4.000 seere på Viafree. Det gir en TSR på 67.000.

Marianne Massaiu i Mediacom mener det kan være et problem for TV3.

- Slike dramaserier skal være drivere inn på Viafree, og at den har så lave seertall der er mer kritisk enn at den ikke gjør det så bra lineært, sier hun.

- Har for få seere
TV3 er heller ikke fornøyd med leveransen på «Rekyl».

- «Rekyl» ses hovedsakelig lineært og har en høy andel kommersielle seere, men det er dessverre for få av dem, sier Line Vee Hanum.

MTGs kommunikasjonssjef har likevel tro på at tallene kan ta seg opp.

- Seermønstrene er jo noe forskjellig på de ulike plattformene, og det kan ta litt tid før dramaserier blir oppdaget på strømmetjenestene, sier Line Vee Hanum.

Rollebytte:

En gjeng kriminelle begynner å etterforske politiet for korrupsjon i TV3s nye krimserie. TV3/Bendik Stalheim Møller.

Lunken mottakelse
«Rekyl»
fikk heller ingen god drahjelp av landets tv-anmeldere. Både Dagbladet og Dagsavisen ga tv-serien terningkast to, mens VG strakk seg til terningkast tre. Det gjorde også Aftenposten.

- De første episodene er så skjematisk presentert at det sjelden oppleves som om det er mennesker på skjermen. Vi møter mest roller støpt i former fra den forrige serien som har sittet på manusrommet. I en fortelling om skjebnesvangre valg og handling under press, trengs det mer tredimensjonal figurtegning enn hva starten på «Rekyl» byr på, skriver Asbjørn Slettemark i Aftenpostens anmeldelse.

«Han heter ikke William» fikk også lunkne anmeldelser og ble møtt med terningkast tre av VG, Dagbladet og terningkast fire av Aftenposten.

- Det kunne ha blitt både morsomt og smart dette: En komedie om hvordan kjendisstatus i lille Norge ikke nødvendigvis lar seg omsette i noe innbringende, enn si meningsfullt. I stedet er det blitt bare unntaksvis morsomt og unntaksvis smart, skriver Morten Ståle Nilsen i VG.