Det er ingen endringer helt i toppen av Reporters Without Borders' årlige World Press Freedom Index. Norge er igjen det landet i verden der pressefriheten står sterkest, etterfulgt av Sverige på en andreplass.

«Feilfri eller nesten» skriver Reporters Without Borders (RSF) om den norske pressefriheten, og viser blant annet til at vold mot journalister og medier nesten ikke forekommer. RSF peker imidlertid på at lokale og regionale papiraviser opplever tøff konkurranse, og at regjeringen foreslo et kutt i produksjonstilskuddet i årets budsjett, som riktig nok ble avverget av Venstre og KrF.

Les rapporten her og se hele rangeringen her.

Mister tredjeplassen
Finland, som toppet rangeringen fem år på rad før de måtte gi bort topplasseringen til Norge i 2017, fortsetter å falle. I år blir de forbigått av Nederland og må ta til takke med fjerdeplass.
RSF mener kildevernet i landet er under press etter ransakelsen av hjemmet til en journalist i Helsingen Sanomat etter at hun avslørte at etteretningstjenesten i Finland hadde spionert på Russland.

Her er de ti landene med størst pressefrihet i verden:

  1. Norge
  2. Sverige
  3. Nederland
  4. Finland
  5. Sveits
  6. Jamaica
  7. Belgia
  8. New Zealand
  9. Danmark
  10. Costa Rica

- Truer pressefriheten og demokratiet
Lengre ned på listen finner vi land der det stadig mer synlige hatet mot journalister og medier truer pressefriheten, ifølge RSF. De viser til at også flere folkevalgte statsledere nå åpent og offentlig uttrykker sin aversjon mot medier. USA faller to plasser på listen, fra 43. til 45. plass, under ledelsen av Donald Trump, som blant annet har kalt journalister «fiender av folket».

- Hatet mot journalister er en av de største truslene mot demokratiet, sier RSFs leder Christophe Deloire.

Nord-Korea inntar igjen sisteplass på rangeringen av totalt 180 land. Utbredelsen av smarttelefoner har ifølge rapporten gitt det totalitære regimet full kontroll over befolkningens kommunikasjon og mediebruk, og nord-koreanere kan fortsatt bli sendt til konsentrasjonsleir dersom de leser, ser eller hører medieinnhold fra kilder utenfor Nord-Korea.

Her er de ti landene med minst pressefrihet i verden:

  1. Nord-Korea
  2. Eritrea
  3. Turkmenistan
  4. Syria
  5. Kina
  6. Vietnam
  7. Sudan
  8. Djibouti
  9. Cuba
  10. Ekvatorial-Guinea