Kulturminister Trine Skei Grande inviterte opposisjonen på Stortinget til et dialogmøte om et mulig medieforlik onsdag.

Les også: Taus om eget forhold til pressen - nå blir han Aps mediepolitiske talsmann

- Jeg håper vi finner flere partier som ønsker å jobbe sammen om dette, fordi jeg tror at mediepolitikken trenger noen bredere enigheter bak seg, sier Grande til NTB på vei inn til møtet på Stortinget onsdag ettermiddag.

Etter møtet kunne Grande konstatere at tonen var positiv, men avventende rundt bordet.

- Jeg merker meg at Ap var veldig avventende med å komme med noe før vi har lagt fram en stortingsmelding, men jeg håper at den positive tonen rundt bordet kan utvikle seg videre, sier Grande.

Hun sier departementet jobber så raskt som mulig for å få nye ordninger på plass, men hun vil ikke garantere at en stortingsmelding kommer allerede til høsten.

 - Vi jobber nå først med å prøve å få noen avklaringer fra partiene om hvilke modeller det er viktig å avklare i en stortingsmelding, slik at vi vet hvilke modeller vi skal utrede, sier Grande.

Ap: - Fordel med forlik
Aps mediepolitiske talsmann Trond Giske sier Arbeiderpartiet kan være med på et forlik «dersom politikken er riktig».

Han sier Grande ikke var så konkret under møtet at han kan si hvor stor avstanden er mellom Ap og regjeringen.

- Vi har i hvert fall sagt hva som er viktigst for oss: At politikken sikrer et godt medietilbud over hele landet, at det er mangfold og kvalitet i mediene, at vi har en gratis, reklamefri allmennkringkaster i NRK og en god kommersiell allmennkringkaster i TV 2. Hvis det er enighet om de målene, så burde vi også klare å komme til enighet om virkemidlene, sier Giske.

- Fordelen med et forlik er at mediehusene får en politisk forutsigbarhet over år. Spesielt når endringene er så store som de er nå, vil stabile politiske rammebetingelser være en fordel, legger Giske til.

Grande sier regjeringen nå først må diskutere seg imellom om hva de ønsker, og så komme tilbake til Stortinget med en stortingsmelding som partiene kan diskutere og forhandle om.

- Store utfordringer
Bakteppet for møtet er den svært krevende situasjonen mediebransjen står i med sviktende inntekter og dalende lesertall, stadige nedbemanningsrunder og nedleggelser og en eskalerende konkurranse fra sosiale medier.

- Det er helt klart at mediebransjen står overfor store utfordringer, og vi må klare å holde førsteplassen på indeksen som det beste landet i verden på pressefrihet, sier Grande.

Mediemangfoldutvalgets forslag fra i fjor og aktuelle saker som finansieringen av NRK, finansieringen av en kommersiell kringkaster, produksjonstilskudd til avisene og innovasjonsstøtte til digitale medier og journalistikk, er nøkkelspørsmål som partiene må ta stilling til fremover.

Tidligere i dag kunne Kampanje bringe nyheten om at Giske blir ny mediepolitisk talsmann for Ap. Han uttalte da til Kampanje at de store endringene som skjer både i bruk og teknologi, gjør at det er nødvendig å se på mediepolitikken med nye øyne.