Trond Giske er Arbeiderpartiets nye mediepolitiske talsperson. Det får Kampanje bekreftet fra flere hold i Arbeiderpartiet.

Giske ble sykemeldt før jul i fjor, samtidig som varslersakene mot han tiltok i styrke. 8. januar ble han fritatt fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet og vervet som finanspolitisk talsperson. 7. februar var han formelt tilbake på Stortinget, der han inntok Familie- og kulturkomiteen.

At han i tillegg har fått utdelt vervet som mediepolitisk talsperson, har ikke vært kjent før nå.

- Dette er et spennende felt i akkurat disse tider, fordi det skjer noen enorme teknologiske endringer og endringer i medieforbruket, som gjør at vi er nødt til å se på mediepolitikken med det for øye, sier Giske til Kampanje.

- Større endringshastighet nå
Giske har solid erfaring med mediepolitikken fra sin tid i Familie- og kulturkomiteen fra 2001 til 2005 og ikke minst som kulturminister fra 2005 til 2009. Én ting har i hvert fall forandret seg siden den gangen:

- Det er enda større endringshastighet nå, sier han.

Øverst på agendaen står oppfølgingen av Mediemangfoldsutvalgets rapport, som ble lagt frem i mars i fjor, og finansieringen av NRK. I dag møter Giske og resten av komiteen kulturminister Trine Skei Grande (Venstre) for å diskutere mulighetene for et mediepolitisk forlik. Grande skal sammen med de parlamentariske lederne og kulturpolitikerne drøfte NRK-finansiering, produksjonstilskudd til avisene og innovasjonsstøtte til digitale medier og journalistikk.

Les mer: Sluttspill om milliardstøtte til mediene - Ap stiller krav til forlik

- Hvilke forventninger har du til møtet?

- Vi i Arbeiderpartiet kommer dit for å lytte til hva kulturministeren har å si, også skal vi forme vår politikk på bakgrunn av det regjeringen har å legge frem, sier Giske.

Kritiserte pressen
Da Giske tok til Facebook for å kommentere varslersakene mot han og den påfølgende sykemeldingen 22. desember i fjor, fortalte han at han hadde fått oppleve en ny side av pressen.

«Jeg er vant med et høyt medietrykk, men i denne saken opplever jeg en ny og annerledes journalistikk. Presset har blitt svært vanskelig å bære», skrev Giske på egen Facebook-side.

Han gjentok kritikken i et Facebook-innlegg 1. januar i år.

«Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene, Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier», skrev Giske.

Vil ikke kommentere 
I dag vil han ikke kommentere eget forhold til pressen. 

- Har forholdet ditt til mediene endret seg etter dekningen av varslersakene mot deg i Arbeiderpartiet?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Du skrev i fjor at du har opplevd en ny og annerledes journalistikk?

- Jeg har ingen kommentar til det.

- Har du fått et mer anstrengt forhold til mediene?

- Jeg har ingen kommentar til det.