I anledning av GDPR som innføres i EU 25. mai har Facebook nå bestemt seg for å flytte personinformasjon fra 1,5 milliarder brukere fra Irland til USA.

En knapp måned før den nye europeiske personvernforordningen trer i kraft, og kort tid etter at «Mark ble grillet» av myndighetene i USA, har Facebook nå bestemt seg for å flytte 1,5 milliarder Facebook-brukere fra Irland til USA.

Men flyttingen foregår ikke slik vi kan lese i Kampanje 21. april hvor jurist Ranveig Fjellheim Tunaal i Sticos hevder at Facebook flytter alle i EU til USA. Ranveig er en del av Sticos sin ekspertgruppe innen personvern, men her tar hun dessverre veldig feil. Og Kampanje lar det dessverre passere. Dette føyer seg inn i rekken av feilaktige Facebook-påstander som har versert i pressen i det siste, som Ståle Lindblad for kort tid siden også kritiserte pressen for. 

Det er motsatt av hva som faktisk skjer. Det er et faktum at 1,5 milliarder Facebook-brukere skal flyttes, men det gjelder Facebook-brukere i Afrika, Asia, Australia og Latin Amerika – som ikke faller inn under GDPR-regimet som trer i kraft 25. mai. Endringen påvirker mer enn 70% av Facebook sine 2,3 milliarder medlemmer. I desember 2017 hadde Facebook 239 millioner brukere i USA og Canada, 370 millioner i Europa og 1,52 milliarder brukere fra andre land.

Derimot er jeg også kritisk til og skuffet over at dette er måten Facebook demonstrer sin “vilje” til å implementere et personvern basert på EU, slik Mark Zuckerberg tidligere har uttalt. Og når det blir sett opp i mot hvordan Facebooks nye personverninnstillinger er er lagt opp, er det grunn til bekymring. Men jeg deler ikke ubehaget til Ranveig i samme grad.

– Betyr fredagens beslutning at Facebook søker å begrense effekten av EUs nye personvernforordning?

Facebook kan ikke heve seg over EU og GDPR når det kommer til Facebook-brukere i Europa, og vil følgelig tilpasse seg deretter. Og selv om de flytter 1,5 milliarder brukere fra Europa til USA, så kan det fortsatt bety at de ønsker å tilnærme seg et sterkere personvern – tilsvarende GDPR. Det vil tiden vise.

Men det gir grunn til å spekulere i om de har slike planer, når de gjør som de gjør – kort tid før GDPR trer i kraft og kort tid etter høringene i Senatet og i Kongressen.

Men rett skal være rett. De 1,5 milliarder brukere som flyttes fra Irland og over til USA, inkluderer ikke de europeiske brukerne. Der tar Ranveig direkte feil. Og det mener jeg er alvorlig. Det blir heller ikke bedre av at Kampanje lar feilen «passere» og at det hele publiseres på Kampanje.com og distribueres på Facebook. 

Virksomheter verden over – inkludert Facebook og mange norske selskaper – har drevet med skatteplanlegging. Derfor er blant annet Facebook (og Schibsted) å finne i Irland. Fordi det lønner seg økonomisk. Gitt at «data er den nye oljen», bør det derfor heller ikke komme som en overraskelse at selskaper nå vil flytte data dit hvor det lønner seg. At dataplanlegging blir like normalt som skatteplanlegging.

Men som sagt – EU-borgerne forblir i EU. Resten av verden flyttes til USA.