Gullruten deles ut i Bergen 5. mai, men allerede 25. april er det menneskene bak kamera og i kulissene som skal hylles i Chateau Neuf i Oslo. I mars kom de fleste nominasjonene til fagprisen. Nå er også nominasjonen til spesialkategorien Årets innovasjon klar.

De nominerte er NRK med MGP jr med en lysappAnders Tomren og Electric Friends med helt nyutviklede studiokameraer for TV 2, og The Future Group og Fremantle for «Lost in time» for TVNorge.

Dermed har altså The Future Group sikret seg en nominasjon i en tid der selskapet har vært i hardt vær. Oppstartsselskapet bak det mye omtalte og hardt prøvede programkonseptet «Lost in time» på TVNorge, har ifølge Dagens Næringsliv (DN) slitt med å få inn nok friske penger. Flere av aksjonærene mente at selskapet måtte få til en løsning på millionkrav fra kreditorer, før de selv skjøt inn mer penger. I forrige uke meldte DN  at The Future Group-gründer Jens Petter Høili er blitt sagt opp fra selskapet.

- Klarte å få teknikken til å fungere
Når Kampanje spør om hvordan krisen i tech-selskapet og tv-satsingens tekniske problemer har spilt inn når juryen trakk frem dette programmet som en av tre nominasjoner, svarer leder av fagpriskomitéen og instituttleder ved Westerdals institutt for film og medier, Leif Holst Jensen, dette:

- Det er klart at det påvirket diskusjonen at det gikk så galt med de første sendingene. Vi var mange som hadde forventninger og spenning da programmet gikk på lufta, og den skuffelsen er det mange som husker. Men de klarte å få programmet og teknikken til å fungere, og det er få prosjekter som har tatt tilsvarende risiko og satset så mye på innovasjon.

- Hvordan synes du det generelt står til med innovasjonskraften i norsk tv-industri?

- Det står egentlig ganske bra til med innovasjonskraften og nyskapningen i norsk tv-industri. Vi er så i internasjonal sammenheng, men vi er teknisk avanserte, og langt fremme med ny teknologi. NRK har mange ulike prosjekter og er nok de som kan satse mest, men det skjer mye i mange deler av bransjen. Det er også gøy at det internasjonale miljøet i knyttet opp mot TV 2 og Media City Bergen er nominert. Der har det kommet mange innovative internasjonale suksesser fra, som i liten grad er kjent for publikum.

Les også: Her er de nominerte til Gullrutens fagpris

- Koster tid og ressurser å skape innovasjon
Han beskriver de nominerte til kategorien Årets Innovasjon slik:

- Årets nominerte er veldig ulike prosjekter på hver sin måte betyr noe, eller har utviklet teknologi som vekker interesse internasjonalt. Det koster tid og ressurser å skape innovasjon. Det viser ikke minst årets nominerte, sier Leif Holst Jensen.

Gullrutens fagpris har Årets innovasjon som spesialkategori. Den skal hedre de som står for viktig innovasjon for bransjen, ifølge komiteen.

- Vi snakker her om tekniske, produksjonsmessige nyskapninger som kan bringe faget videre, som betyr noe for utviklingen i feltet. Årets nyskapning går til de redaksjonelle nyskapningene, mens årets innovasjon går til de mer bakenforliggende nyskapningene. Det er Gullrutens fagpriskomité som velger årets nominerte og vinner på basis av innkomne forslag og det som er produsert året som gikk.

Fakta om de de nominerte:

NRK med MGP jr. med en lysapp for styring av publikums mobilskjermer så de inngår som en del av lyssettingen på sendingen.

Dette sier komiteen:

«Lysappen er veldig smart laget. Det har vært gjort forsøk på tilsvarende tidligere, men begrensninger med tanke på nettverksinfrastruktur i forbindelse med større folkemengder har gjort det vanskelig.

 Denne appen har ikke behov for å være tilkoblet noe nettverk for å få signaler, den bruker kun mikrofonen på telefonen. All programmeringen er allerede lastet inn i appen. Når publikum har lastet inn appen forteller de den hvor de sitter. Felt, rad og sete, for så å gi den tilgang til mikrofonen på telefonen. MGPjr, MGP og andre lignende musikkprogrammer bruker backing-tracks på musikken, der alt fra lys, pyro og til og med kameragang kan hektes på en tidslinje. Sammen med disse backing-tracksene spilles det av en lyd i forkant av låta over høyttalerne i salen. Hver låt har en unik lyd, og lydene ligger på noen frekvenser som ikke er hørbar for menneskets ører, men telefonene kan høre dem. Når de hører denne lyden, spiller de av programmeringen som er lagret i appen for akkurat den låten. Ut ifra hvor telefonen er plassert, blir avstanden fra høyttalerne beregnet og evt forsinkelser blir kompensert for. Sammen danner alle telefonene en veldig grovoppløst LED-skjerm.

 Publikum føler seg som en større del av eventet og man får utrolig mye mer ut av salen enn man tidligere bare har kunnet drømme om med kun en app på telefonen til publikum.» 

Anders Tomren og Electric Friends med helt nyutviklede studiokameraer for TV 2

Dette sier komiteen:

«Det er unikt for TV 2, og dette ble for første gang satt i daglig tv-produksjon 13. november da de hadde premiere på deskstudio i Media City Bergen. Anders Tomren har utviklet tanken om nye kameratårn over lengre tid og kunne da benytte TV 2s flytting og oppbygging av nytt studio som en egnet arena for dette. Grunnen til å endre på det estetiske på kameraene er at disse ofte vil være i bildet, og da være en del av rommet. Selve posisjoneringen av skinnegangen er spesielt designet for behov i studio, og den vil til enhver tid tilpasses det studio det skal benyttes i. Det er unikt at selve dollyen ruller opp kabelen (og da legger den ned i skinnen når den kjører) slik at de har et helt kabelfritt studio. I tillegg til også dette nevnte cablemanagement har skinnene QR-koder som leser nøyaktig av hvor kameraene befinner seg. Dette er en ny måte å jobbe med kameraer for AR og posisjoner i forhold til grafikken.

Media City Bergen er en arena for mange globale medieselskaper som Vizrt, Mediability og NCE Media. Disse tiltrekker seg internasjonal interesse, og de besøkende ønsker å se TV2s studio.

De har allerede hatt interesserte fra CNN, fra Østerrike, og det er et mål å selge dette videre til andre tv-studioer. TV2 Oslo tar i bruk samme løsning 1. mai, og kameraene kommer forhåpentligvis til kjøre nøyaktig rundt som planlagt i lang tid fremover.»

The Future Group og Fremantle for «Lost in time» for TVNorge

Dette sier komiteen:

«Til denne TV-produksjonen ble det gjort et stort teknologisk utviklingsarbeid som hører sjeldenhetene til i norsk TV-produksjon. Ved å bruke kraftige Epic Unreal spillmotorer og kombinere disse med Frontier-teknologi har man fått muligheten til live-rendre 3D grafikk i direktesendinger – noe som gir TV-produsenter nær sagt uendelige muligheter for ulike visuelle utrykk – man kan rett og slett flytte hele verden inn i TV-studioet.

Utviklerne laget også en app hvor seerne kunne ta del i den samme opplevelsen som deltakerne i TV-programmet har, og sågar konkurrere mot dem parallelt med TV-sendingen, noe som kan være et insentiv for lineær seing og som gir seeren en langt større opplevelse av deltakelse enn tidligere.  

I tillegg til å være synkronisert med TV-sendingen hadde appen et eget liv gjennom uka, med ulike konkurranser og aktiviteter – og dette kan også blant annet skape muligheter til alternative inntektskilder for kringkastere og produsenter.

Sendingene fikk en brutal start på TVNorge, der eksterne leverandører hadde problemer med serverkapasitet, og forventningene ble ikke innfridd. Men etter et par sendinger fikk de teknologien til å fungere, og prosjektet viste sin innovative styrke.»