I januar varslet Mark Zuckerberg at Facebook er i ferd med å oppdatere algoritmene sine for å vise mindre organisk innhold fra bedriftssider, og mer innhold produsert og delt av venner og familie. Det har gitt konsekvenser for aktører som bruker Facebook som en markedsføringskanal.
Også TV 2 kjent endringene godt på kroppen.
- Det er ingen tvil om at vi som alle andre har blitt truffet hardt av algoritmeendringene. Da ble det enda viktigere for oss å se etter andre løsninger og flere promoteringskanaler for programmene våre, sier PR- og mediesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, til Kampanje.
Fikk 10.000 medlemmer på fire dager
Før premieren på det nye matprogrammet «Bra godt» med Klaus Sonstad og Berit Nordstrand, valgte tv-kanalen å opprette en Facebook-gruppe for programmet i stedet for den mer tradisjonelle Facebook-siden, i håp om å sno seg unna algoritmene.
- Dette var et forsøk på å teste noe nytt sånn som algoritmen har blitt for mediebedrifter etter Facebook-endringene. Det er sjeldent at nye programmer får egne Facebook-sider fordi vi vet hvor lang tid det tar før man kan forvente bra med engasjement. Her ønsket vi å teste med en gruppe i stedet, fordi vi trodde innholdet og mat-temaet sammen med Berit Nordstrand og hennes fans til sammen ville danne et godt konsept for gruppa, sier Dahl.
I løpet av fire dager, og før premieren, hadde gruppen fått 10.000 medlemmer. Nå to uker senere har gruppen en medlemsmasse på 25.000.
- Jeg vet ikke hvor fort grupper på Facebook i Norge vokser, men jeg blir veldig forundret om dette ikke er den raskest voksende gruppa i landet akkurat nå. Som administrator av gruppen sitter jeg og trykker ja til nye medlemmer hele tiden, sier Dahl, som i tillegg til å være PR- og mediesjef i TV 2 også har sosiale medier-ansvar for tv-programmene.
PR- og mediesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, sier han er helt slått i bakken av resultatene fra Facebook-gruppen.
Ingen flom av TV 2-grupper
- Er dette løsningen for å beholde rekkevidde og engasjement på Facebook?
- Jeg tror ikke at det å opprette grupper i stedet for sider er «det nye store», for det hadde nok ikke fungert like godt med all type innhold. Det er nødt til å være interaksjon hele tiden og tematikk som engasjerer, og de ansvarlige for gruppen må være aktive. Derfor vil man nok ikke se et hav av grupper fra TV 2 fremover, men det er viktig å teste nye ting og være i forkant når endringer som dette oppstår. Til nå har det vært en kjempesuksess, sier han.
Både TV 2-ansatte, programleder Klaus Sonstad og kjendiskokk Berit Nordstrand jobber med gruppen hver dag, for å holde engasjementet oppe.
- Gruppen har egentlig fungert optimalt, så lenge alle involverte er aktive. Erfaringen er at det krever mye av oss, og det må settes av ressurser til å vedlikeholde gruppen. Det setter også krav til produsenter og programledere om å være aktive, og det må være et premiss at alle sånn sett skal bidra. Får ikke medlemmene svar fra oss, er det heller ikke noe vits. Så det setter store krav til oss. Men da er det ekstra morsomt når det går så bra, og det blir også morsomt for oss å gi en ekstra innsats når det er så mye spennende engasjement blant medlemmene, sier Dahl.
Sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik tror ikke Facebook-grupper er en dum løsning på algoritmeendringene. Foto: Aleksander Eilertsen Espelid.
Rådgiver anbefaler Facebook-grupper
Sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik er ikke overrasket over at økt bruk av Facebook-grupper blir en av konsekvensene på algoritmeendringene.
- Nei, det er jo ikke overraskende, og jeg vil absolutt ikke si at det er en dum idé heller. Jeg tror at graden av suksess kommer an på innholdet og temaet i gruppen. Skulle TV 2 gjort det samme for et nytt reality-show ville det kanskje ikke fungert like bra, men mat er et tema som folk engasjerer seg i fra før, sier Valen-Utvik til Kampanje.
Valen-Utvik mener ikke at grupper blir en «quick fix» på algoritme-utfordringene.
- Jeg tror det kan være fornuftig for mange bedrifter å bruke grupper, men det er absolutt ikke en «quick fix». Hvis alle skal legge ned sidene sine og lage grupper istedenfor, vet vi godt hva som skjer. Da trenger Facebook en ny måte å rydde opp i folks nyhetsstrøm, for det de er opptatt av er at folk skal få innhold de liker og er opptatt av. Om alle nå skal lage grupper for å omgå algoritmene, blir det nok nye justeringer i de algoritmene. Men at det er smart av TV 2 å teste dette er jeg enig i, og mat-temaet ga en god match, sier Valen-Utvik.
- Tror du vi kommer til å se flere slike grupper fra bedrifter framover?
- Ja, det tror jeg, og det anbefaler jeg også ofte for kundene mine. Så må man ikke bare lage gruppe for gruppens skyld, men huske på at man her har mulighet til å differensiere innholdet og snakke på en annen måte enn man kan kanskje vil, eller føler blir riktig, på en side. Det er viktig å være klar over at dette er enda en kommunikasjonskanal som man må følge opp med dialog, innhold og lignende., selv om grupper også legger til rette for interaktivitet medlemmene imellom.
Samler over 100.000 seere
«Bra godt» sendes kl. 18.00 mandag til torsdag på TV 2 med reprise kl. 06 og kl. 12 dagen etter. Så langt har hver episode en Total Screen Rating, som inkluderer førstegangsseing, reprise og opptak, på 111.000. Tallene inkluderer ikke TV 2 Sumo.
- Har Facebook-gruppen hatt effekt på seertallet?
- Suksessen til «Bra godt»-gruppa på Facebook har helt sikkert gitt tv-programmet flere seere og ikke minst et økt fokus. I tillegg er det et populært program på TV 2 Sumo. Det er sjelden vi ser et så unikt samspill mellom et tv-konsept og sosiale medier. Vi har virkelig truffet en nerve med «Bra godt», sier Dahl.
Kommentér