For en uke siden ble det kjent at det var full splid mellom Ari Behn og produksjonsselskapet Bifrost Media, som står bak den nye dokumentarserien «Ari og halve kongeriket». Stridens kjerne er at Behn ville endre serien, og han har hevdet at han har en avtale om at han skal ha siste ordet når det gjelder hva som sendes og ikke. Produksjonsselskapet og regissør Katharina Gellein Viken, som er en venn av Ari Behn, var av en annen oppfatning.
Det var bakteppet for TV3-premieren torsdag kveld. Den første episoden har hittil blitt sett av 97.000 seere i snitt lineært, på det meste var 122.000 seere innom, og det var særlig kvinnene som benket seg ned foran skjermen. Dokumentaren er også tilgjengelig på Viafree. TV3 venter at tallene stiger som følge av opptak og seing på digitale plattformer.
- Vi er fornøyde med at nesten hundre tusen seere fikk med seg dokumentaren om Ari Behn på TV3 i går, det ga et realt løft for TV3 i sendetidspunktet. Sagaen om Behn fortsetter frem til påske og er dessuten tilgjengelig på Viafree, og vi regner med at enda flere vil få med seg innholdet fremover. Ari Behn er for øvrig også aktuell som deltaker i realitystripen Camp Kulinaris på TV3 etter påske, sier Line Vee Hanum, kommunikasjonssjef i TV3.
- Billig preg
Anmelderne er ikke begeistret over Ari Behn-dokumentaren.
- Dette er «ikke en reklamefilm om Ari Behn», sier TV3. Det er heller ikke en reklamefilm for TV3. Det er kanskje real life, men seriens første episode tråkker langt inn i det private og altfor nært sitt sårbare objekt og familien hans, som nå ønsker å ta avstand fra serien. Det er lett å forstå. Selviscenesettelse som besettelse kan føre til selvutslettelse. Det er trist som faen, skriver Dagbladets anmelder Jon Inge Faldalen, som gir «Ari og halve kongeriket» terningkast to.
VG synes serien fortjener terningkast tre.
- I utgangspunktet gjør ikke Behn noe mer radikalt enn å «snakke ut om den vonde tiden» – på tv. Regissør Gellein Viken følger ham, tilsynelatende med den gamle Se og Hør-doktrinen i bakhodet: «Når vi er med på bryllupet, skal vi også være med på skilsmissen». Å vise sine svakheter på tv er ingenting om ikke «i tiden». Men tv er et lumsk medium, vanskelig å kontrollere både for regissør og objekt, skriver VG-anmelder Morten Ståle Nilsen.
Han har merket seg at regissøren og TV3 omtaler serien som en «dokumentar».
- «Dokusåpe» ville vært ærligere – formspråket er lett gjenkjennelig fra lignende serier om mindre personligheter. Det gjelder musikken, de stadig tilbakevendende innklippsbildene, blandingen av dokumentariske opptak, arkivbilder og intervjuer på kamera. Sammenlagt gir dette «Ari & halve kongeriket» et billig preg, som står dårlig i stil til livsdramaet vi hadde tenkt at den skulle fortelle oss noe vettugt om.
Kommentér