I morgentimene fredag fastslår det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG) at de har mottatt den offisielle beskjeden fra det danske tele- og distribusjonskonsernet TDC:  Danskene trekker seg offisielt fra planene om å overta MTGs nordiske tv-virksomheter. Dermed er det i bunn og grunn satt sluttstrek for vinterens store, nordiske fusjonsdrama i medie- og teleindustrien. 

- Modern Times Group MTG AB noterer i dag beskjeden fra TDC A/S om at styret har trukket sin anbefaling av den tidligere varslede fusjonen med MTG Nordics (MTG Nordic Entertainment og MTGStudios), og at styret ikke vil foreslå sammenslåingen til sine aksjonærer, skriver MTG i en børsmelding.

Selv om kjempen ligger nede, påpeker MTG at fusjonsavtalen formelt sett ennå ikke er død og begravet. Det svenske mediekonsernet avventer nemlig utfallet av budgivningen på TDC. Et konsortium ønsker å kjøpe det danske teleselskapet og aktørene bak er negative til å fusjonere TDC og MTG Nordic.

Les også:  MTG om TDC-kollapsen: - «Bad news» for den nordiske tv-industrien

Les også:  Skaper ny nordisk mediegigant med Get, TV3, Viasat og P4

- Et selskap du aldri har sett før
Det er bare en måned siden alt så lysere ut da MTG og TDC slapp nyheten om de store fusjonsplanene. TDC Group skulle gå sammen med MTG Nordic Entertainment og MTG Studios. I Norge betydde det at Get, TV3, Viasat, Viaplay, P4, Monster, Strix og flere kjente medievirksomheter skulle samles i ett selskap. Hvis den opprinnelige planen likevel gjennomføres, og TDC kjøper MTG Nordic Entertainment og MTG Studios. Det sammenslåtte selskapet ville få 2,8 millioner tv-kunder i Norden og omsette for rundt 40 milliarder norske kroner.

I realiteten var det TDC som skulle kjøpe MTGs nordiske virksomhet. TDC ville betale 3,3 milliarder kroner kontant, i tillegg til at MTG får 309 millioner aksjer i TDC. Det verdsatte handelenen til 19 milliarder norske kroner. Det nye selskapet skulle bli en helt ny merkevare med nytt navn. Nykommeren ville være 28 prosent eid av MTGs aksjonærer og 72 prosent av TDCs nåværende eiere.

En fornøyd norsk Get- og TDC-sjef Gunnar Evensen presentere en ny nordisk mediekjempe som man knapt hadde sett maken til tidligere, og i hvert fall ikke i Europa.

- Dette er et selskap du ikke har sett før. Det er første gang i Europa at to sånne selskaper slås sammen, sa Evensen til Kampanje.

Bud på TDC endret alt
Bare to ukere senere havarerte planene. TDCs styre kunne fortelle at de ønsket å trekke tilbake sin anbefaling av fusjonen. Bakgrunnen var en ny mulighet for at TDC kan bli kjøpt. Noen dager tidligere hadde det blitt kjent at flere danske pensjonsfond og det australske finansselskapet Macquarie ønsket å kjøpe TDC. Budgiverne hadde signalisert at de ikke ønsket noen fusjon av MTG og TDC.  Det første budet ble avvist, men da det ble hevet, kom styret på andre tanker. Budet på TDC er 53 milliarder norske kroner. Aksjonærene skal ta stilling til budet senest 4. april.

- Det er klart at jeg er skuffet over at det nå ikke blir noe av. Vi har jobbet lenge med en fusjon med MTG og så mange spennende områder for et integrert selskap videre. Når det er sagt, åpner denne endringen mange nye dører, og jeg gleder meg til å utfordre andre muligheter som nå åpner seg for selskapet totalt og vår virksomhet her i Norge, sa Evensen til Kampanje.

Les mer: Gigantfusjon slår sprekker - konsortium legger inn bud på TDC

Les mer: Kan håve inn på TDC-salg - men skuffet over fusjonsfiasko

Dermed var det over og ut for sammenslåingen av TDC og MTG Nordic. Å samle krefter var også tanken bak Nordic Broadcasting, en annen gigant som aldri klarte å reise seg. Norske Telenor, svenske Bonnier og danske Egmont forsøkte å sjøsette kringkasteren for få år siden. Norske TV 2, eid av Egmont, skulle være en viktig brikke i den nordiske tv-giganten. Det samme skulle den Telenor-eide distributøren Canal Digital. Men planene strandet i 2012.