Da Amedia bestemte seg for å inngå avtale med Google om å ta i bruk søkekjempens annonseteknologi for sitt programmatiske annonsesalg, var det med en ambisjon om å bli ledende innenfor programmatiske reklamesalg i Norge.

Drøye ti måneder etter at de åpnet butikken, mener konserndirektør for salg og marked i Amedia, Victoria C. Schultz at de er godt på vei.

- Vi har en fantastisk utvikling på det programmatiske reklamesalget og har tredoblet omsetningen det siste halvåret. Det er veldig moro for oss. Vi har opplevd digital vekst det siste halvåret, og det bare fortsetter inn i 2018 med integrasjonen med Nettavisen, sier Schultz.

Les mer: Schibsted: - Overrasket over Amedia

Syv av ti kroner fra programmatisk
Ifølge konserndirektøren står det programmatiske salget for 70 prosent av digitalomsetningen som kommer fra konsernets nasjonale kunder, men hvor stor andelen programmatisk er målt opp mot samlet digitalomsetning er ikke kjent. En tommelfingerregel her er at den bør ligge på rundt på 40-50 prosent slik markedet har utviklet seg. 

- Mediebyråene er veldig tunge på det programmatiske. Der går nesten alt programmatisk, så det er veldig naturlig at utviklingen går i den retningen, sier Schultz.

Schultz vil heller ikke si hvor stor den programmatiske omsetningen er blitt, men etter det Kampanje erfarer, har Amedia en programmatisk omsetning på fire-fem millioner kroner i måneden eller rundt 50-60 millioner kroner. Det inkluderer ikke direktesalg. 

Om det er nok til å sikre Amedia ny digital annonsevekst, blir klart når mediehuset legger frem resultatene for 2017 fredag kl. 09.00. I 2016 falt det digitale annonsesalget med 13 prosent. Kampanje er kjent med at mediekonsernet har en digitalomsetning på rundt 150 millioner kroner . 

For siste halvår i fjor, og så langt i år, peker pilene oppover ifølge Schultz.

- Den samlede digitale veksten vi opplever nå er veldig positiv, og den ledes an av sterk programmatisk vekst, sier Schultz.

- Stor etterspørsel
- Gir det programmatiske salget nye kunder, eller er det bare en annen måte for kundene deres å handle på?

- Vi har fått nye kunder inn, spesielt internasjonale aktører som annonserer via Google-plattformen på norske nettsider, og vi har fått tilbake flere av de lokale annonsørene som går via Google.

Hun forventer at den voldsomme programmatiske veksten vil avta 24. mai, ett år etter overgangen til Googles plattform, men hun tror veksten vil fortsette.

- Vi ser stor etterspørsel etter digitalannonsering i trygge medier. Det er noe vi opplever at aktørene og annonsørene virkelig har tatt inn over seg. De skyter ikke i blinde lenger, men er opptatt av å hviteliste norske medier. Svartelisting holder ikke, for annonsørene klarer ikke å holde oversikten over hvor norske medieforbrukere befinner seg til en hver tid. De blir mer og mer bevisst på at de ikke skal havne i et annonsemiljø som ikke gagner deres merkevare.

- Går forbi VG
I disse dager implementeres også Nettavisen inn i systemet til Amedia.

- Nå legges de sammen med våre aviser og blir en del av samkjøringen. Det betyr at vi vil nå 1,3 til 1,4 millioner nordmenn daglig digitalt. Det er en kjempeviktig milepæl for oss og i enkelte av våre viktigste nedslagsfelt går vi forbi VG i dekning. Det er kjempespennende og gjør at vi stiller mye sterkere i kampen mot Facebook.